Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Adiós Venezuelo ....

Levicová vláda venezuelského prezidenta Nicoláse Madura vyhlásila v pátek na 60 dní stav hospodářské nouze. Já jsem se v pátek z Venezuely vrátila.

Cesta tam. Hodinu před odletem do Porlamaru, se dozvídáme, že let je posunut o tři hodiny. Letiště na venezuelském ostrově Isla Margarita nepřijme naše letadlo. Důvod ? Údajně se opravuje příletová ranvej. Ano dovolená začíná hned prvními zmatky. Zatím nám nikdo není schopný říct, jak se z Dominikánské republiky dopravíme dál. Letušky se s námi po přistání příjemně loučí a ubezpečují nás, že pro nás určitě Venezuela "nějaké" letadlo pošle. Poslala. Poprvé poctivě sleduji instruktáž ohledně evakuace, ve španělštině. Krásně snědá letuška nám ukazuje, že plovací vestu má každý pod svým sedadlem. Poprvé pod sedalo v letadle i sahám. Není tam! Jasně, na co taky. Jako ve škole se začínám hlásit, manžel mě pleská přes ruku a moje syčení komentuje slovy něco jako: "Buď ráda, že konečně letíš!"

Doletěli jsme! A v pořádku.Bohužel nedoletěly kufry. Po osmnácti hodinách cestování přes půl světa sedíme další dvě hodiny na letišti, čekáme, zjišťujeme, proč  třem našim kolegům nepřiletěly zavazadla. Trapně jsem podezírala veškerý personál letišť, na kterých jsme měli mezipřistání a přesedali, tak teď se jim tímto  omlouvám . Chybu udělali na civilizovaném letišti v Praze. No, nic na tom nemění to, že ti tři  jsou teď jen s příručními kabelami. Ani po dvou dnech, ani po týdnu letiště nehlásí nalezení zavazadel. Super!  Hrabeme tedy v našich zbylých kufrech a jako na charitu vybíráme oblečení, obuv a kosmetiku pro naše trosečníky.  A tak, jako vezeme spoustu věcí pro indiánské obyvatele řeky Orinoco, začínáme se skládat i na naše kolegy. Někdo má dvoje žabky, někdo dvoje plavky. Bože, ještě že můj kufr dorazil.

 

Další den nás na letišti v Porlamaru čeká malé vrtulové letadlo. Pilotka vypadá na čtrnáct let. Děsím se, ale prý je jí dvaadvacet. No super, to mě fakt uklidnilo. Je moc hezká, dívčí úsměv a  po hodině letu uznávám, že je i skvělá  pilotka. Nutím svého syna, že ho s ní vyfotím, vyhrožuje mi, že jestli okamžitě nepřestanu, přestane se ke své bláznivé matce hlásit. Po dalších dvou hodinách kodrcání se mikrobusem po  místní prašné cestě, ten pro změnu řídí přestárlý muž s doutníkem v ústech, přijíždíme k břehům řeky Orinoco. Río Orinoco – řeka na severu Jižní Ameriky ve Venezuele a v Kolumbii; délka 2 084 km, třetí největší řece na světě.  Je mohutná, dominuje nádherné scenérii  bažinných pralesů. Nasedáme na člun,  putujeme dál.

Podél řeky na nás mávají Indiáni. Srdečné úsměvy vykukují z vysoké trávy a dřevěných mol u jejich obydlí. Dva Indiány máme jako průvodce na lodi. Zastavujeme v kempu, kde k nám mladý Indián v džínách hrdě přináší obrovského hada. Anakondu. Dnes ji chytili a pravděpodobně bude i dnešním obědem. Je ohromná. Kolegyně hada přebírá od Indiána a má s ním velký problém, evidentně se mu naše přítomnost nelíbí..,  kroutí se a vypadá to, že by i rád někoho konečně škrtil. Svoji naštvanost korunuje tím, že kolegyni tedy nepřiškrtil, neuškrtil, ale "posral". Omlovám se za vulgaritu, ale, jak se ptá ve filmu " S tebou mě baví svět!" malý hošík svého otce: "A prdí hadí?"... Tak asi ano, asi určitě. Protože nám se to stalo sakumprásk. Řežu se smíchy a říkám jen kolegyni, že  neznám nikoho, koho by anakonda posrala. Hledám  vlhčené papírové kapesníčky, protože zbytek naší skupiny odmítá kolegyňku pustit zpět do člunu. Puch je to opravdu neskutečný, jsem ráda, že já jsem si pochování anakondy odpustila. Indiáni jsou ale stále velmi srdeční, nechápou, že nás může taková maličkost rozhodit. Přibíhá stále více dětí a ženy nám podávají nádherné suvenýry, které sami  tvoří. Jsou to různé náramky, košíčky, sošky, vše z místních surovin . Dárky nám podávají, ale nedokážou si  říct o cenu. Turisty tu moc neznají. Cítím z nich pokoru k životu na zemi, což my už v přecivilizovaném světě moc neznáme. Předáváme dětem školní potřeby, které jsme jim přivezli. Jsou tak neuvěřitelně oddaní a  klidní. Ale i špinaví a zavšivení. Jejich příbytky nemají žádné stěny, mezi dřevěnými sloupy jsou zavěšené sítě - hamaky a to je jediné vybavení, když pominu velké ohniště. Neslyším žádný křik, jen  nad hlavami nám létají pestrobarevní papoušci.

Navlékám si vysoké holiny, vybrala jsem si o číslo větší a v pralese už lituji. Jako jediné mi zůstávají v bahně a nejdou ven, nejde udělat jeden běžný krok, a tak střídavě tahám obě gumové boty a dávám si už jen bacha, abych se v bahně nevymáchala celá. Začínají příšerně žrát komáři. Nepomáhá mi ani Predátor, pěkně drahý a vysoce účinný repelent. Už se skoro dávím, jak na sebe stříkám jednu dávku za druhou. Komáři štípou čím dál, tím víc. Ale jenom mě! Je to normální? Ostatní pomalu postupují dál, hlouběji do pralesa. Malý Indián prosekává cestu mačetou. Poslední se vleču já, v o čísle větších holinách , v oparu silného repelentu a odhánějící tu havět. Střídavě okolo sebe mlátím komáry a tahám holiny z bahna. Ještě malárie, tak ta by mi opravdu chyběla. Průměrný věk Indiánů je padesát let, repelenty nepoužívají, bude mi padesát. To měl být vtip.

Totálně poštípaná dorážím se skupinou do kempu, kde zůstáváme. Blíží se večer a tak se po kempu rozsvěcují louče. Indiáni do kempu přináší uloveného krokodýla - malého kajmana. Nedochází mi nebezpečnost zvířete a to, že jeho tlama není svázána, jako jsem na to byla zvyklá na farmě na Kubě. Vypadá velmi klidně a řekla bych až roztomile. Vypadá, že ublížit neumí. Do chvíle, kdy mám od něj obličej na pár centimetrů a kajman se ožene. Jo, šok! Velká palba kárání na moji hlavu ze všech stran, na moji nezodpovědnost a oprávněně. Sama jsem se zapotila už jen nad myšlenkou, jak jsme daleko od civilizace a lékařské pomoci. Plastika, kterou by mi malý roztomilý krokodýl orinocký na mé tváři udělal za to nestála. Hůře prý dopadla thajská turistka, stejně hloupá, jako já, chtěla políbit pro změnu  hada, ten se jí stihnul zakousnout přímo do nosu.

Chatka, ve které budeme spát my, také nemá stěny, střechu drží pohromadě jen kůly a kolem je  potažena moskytiéra. Tu tedy my na rozdíl od Indiánů máme. No, že by to byla ale zase taková výhra. Z pralesa se celou noc ozývají divné zvuky. Nespím a s přestávkami se ptám syna: "Slyšíš ty kroky?"  Odpověď je  "ne"  a pak jen slyším jeho pravidelné oddychování. Chvíli se mi zdá, že snad i prší. Lehám si na břicho, dlaněmi si podpírám bradu a civím do tmy. Vidím stromy, koruny se chvějí, šustí. No, ubezpečili mě, že anakonda ani kajman, by se do sítě dostat neměl, ale taková trošku větší tarantule ano, prý koušou, ale nejsou smrtelní. Bože!

Ráno si chci při svíčce vyčistit alespoň zuby. Leju si z pet lahve zbytek vody na kartáček a prosím zbytek spolunocležníků, aby tak nedupali, jediné světlo, které od svíčky jde, totiž jinak zhasne. Je pět ráno a začíná svítat. Nad hlavami nám začínají řádit opice. Nasedáme na člun a odjíždíme dál. Mlha, opar, který se rozprostírá po celé řece je neuvěřitelná. Za chvíli není vidět nic. Nechápu, jak muže Indián vidět, kudy má  jet. Nemá nic, než oči a motor a na všechny strany stejná bílá tma.

Úžasné cestování Venezuelou po řece Orinoco, její tajemství, bezbranná čistota vědomí Indiánů, žijících podél ní. Neskutečně mě to obohatilo. Duševně. Jen tak si člověk uvědomí moc civilizace.

Před odletem domů, se dozvídáme, že Venezuelou otřásá velká ekonomická krize a prezident vyhlásil stav nouze. Opět tedy pro nás nemůže přiletět naše letadlo a čekáme na přesun do Dominikánské republiky. Venezuela se v posledních letech nachází ve velké krizi, kterou umocnil výrazný propad cen ropy. V surovinově bohaté zemi, ve které je od doby Madurova předchůdce Huga Cháveze zaváděna jakási napodobenina socialistického hospodářství, je nedostatek veškerých výrobků, včetně základních potravin. Cestou na letiště vidíme několikakilometrovou frontu u nákupního řetězce MAKRA. Odlétáme.

 

Na letišti v Punta Cana čekáme na české letadlo. Domů s námi letí i obě degátky. Letadlo pro nás v Dominikánské republice přistává prázdné. Žádné další turisty do této krásné země neveze.  Čekáme, až se umoudří hurikán Alex nad Azorskými ostrovy a letíme domů. A kufry stále nedorazily.......

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alice Kopřivová | pondělí 18.1.2016 17:08 | karma článku: 24,77 | přečteno: 912x
  • Další články autora

Alice Kopřivová

Až i vás posere pták!

Když tě potká ptačí nehoda, ...no prostě tě posere pták, říká se, že to přináší štěstí, tak něco podobného potkalo dnes i mě. Navíc, pták si nevybírá a já dnes taky úplně ne!

26.1.2024 v 21:37 | Karma: 18,77 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Co nám vadí při létání?

....a tak toho je celkem hodně, ne? Včera jsem v rádiu poslouchala zajímavou topku deseti věcí, které nás obtěžují v letadle, zbystřila jsem a občas se fakt bavila....

20.10.2023 v 14:46 | Karma: 20,19 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Marně hledám - cokoliv!

Někdo hledá smysl života, já klíče, mobil nebo brýle. Pro co jdu do ledničky? Ptám se, když ji otevírám. Přemítám hrůzou v autě, co ta žehlička. Znáte to?

27.9.2023 v 13:05 | Karma: 14,31 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Adrenalin - útok nebo útěk!

Adrenalin je základním hormonem stresové situace.Vyznačuje se zúžením periferních cév, urychlením srdeční činnosti, rozšířením zornic a aktivací potních žláz. A tohle všechno já běžně znám a mám.

6.8.2023 v 18:46 | Karma: 10,88 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Řeklo by se, zuby – nehty…

..žádná politika, žádný americký triller, žádná česká komedie ani italská detektivka, horor už vůbec ne, jen obyčejný příběh, tak jak jsem to nechtěla.

19.7.2023 v 19:13 | Karma: 16,93 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Český rozhlas slaví 101. narozeniny a zve na Den otevřených dveří

17. května 2024

V sobotu 18. května slaví Český rozhlas (ČRo) 101 let od zahájení pravidelného vysílání Dnem...

Byl milý, říkají sousedé o atentátníkovi. Jeho byt s ním prohledalo komando

17. května 2024  11:41

Sousedé atentátníka, jenž postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se shodují, že Juraj C. byl...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1209x
Úsměvy, ale  i smutné chvilky k zamyšlení, příběhy, které nás naplňují a učí žít. Jsem ráda obklopena lidmi, kteří mi život zpestřují, jsem jim za to vděčna. Od mládí jsem si psala deník, skoro deset let. Možná i proto jsem už tehdy brala život až moc vážně. Zůstalo mi to dodnes, všechno až moc detailně řeším,  i když to stejně neovlivním. Každopádně to má i svá pozitiva, snažím se celý život absolutně vychutnat a naplno prožít každou minutu, jako kdybych stále vnímala nenávratnost času. Všem kteří se se svými příběhy v mých knihách objevují upřímně děkuji. Něco úžasného – lidské osudy jsou velmi často sobě tak podobné, nevyzpytatelné a velmi barvité, já  jim jen   trošku  pomáhám, když o nich píši  – kořením je. Příběhy  chaotické, vtipné, někdy strhující. To zbožňuji. Záznamy  života „MEA CULPA“, příběhy které mi dávají šanci psát.“A o tom to vše je!“

V roce 2010 jsem vydala knížku "Povidání pro kamarádky". V roce 2015 nakladatelství Jota vydalo moji druhou kníhu "Nejsem namalovaná".

Seznam rubrik