Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A potom už jsem se neudržela a prostě vybuchla!

Jsem introvert. Nemám ráda velké davy lidí, nemám ráda, když jsem středem pozornosti a trpím, když musím veřejně cokoliv prezentovat. Otázkou tedy je, proč si to o mně nemyslí i ostatní.

Nepřidávám sem články, které jsou politické, zdravovědné, všeobecně naučné, na to jsem opravdu moc velká blondýna. Připadalo mi , že tu ale chybí  sloupek  typu "oddychovka" - typická  "pazderkovina -ala na stojáka". A tak, kdo cítí, že to je na něj "moc velkej vopruz" , ten to prostě číst nebude. Tečka.

Introvert je člověk, který naslouchá, je zvyklý ve vší slušnosti čekat, je tichý. Nerad vybočuje z davu. Stále si myslím, že to jsem i já. Nebo respektive, asi bych chtěla být. No prostě, chtěla bych zapracovat na tom, abych byla  ten "introvert".

Náhled mých blízkých, kolegů a kolegyň na mě je ale jiný. A tak mi občas prozradí tajemství, ze kterého jsem pak  celý den "na větvi",  pak si dávám závazky, třeba, že na sobě zapracuji, že se změním, ztiším, zklidním, zpomalím tempo. Moje závazky následují pravidelně potom, kdy se dozvídám, že třeba nutím všechny okolo sebe, aby mě poslouchali, lépe řečeno naslouchali. Aby to tu nevypadlo, že je nutím pod nějakou hrozbou k plnění jakýchsi úkolů. Nutím je jen k naslouchání, to úplně stačí, protože sama  naslouchat neumím. Ano, opět se nad sebou zamýšlím, před každým rozhovorem si říkám :

"Poslouchej, nekecej a poslouchej. Dozvíš se toho víc, než když dotyčného nepustíš ke slovu."

A?

Většinou  vydržím prvním deset - patnáct minut. Pak se rozjedu, smršť slov, pouze  krátké nádechy, ale ani tehdy nedávám šanci vstoupit nikomu do hovoru, pak  přijdou na řadu emoce,  pak mimika a nakonec gesta rukama. V lepším případě si shodím mobil ze stolu, v horším případě vyrazím celý tác s kávou a vodou číšníkovi z ruky. Naposledy, jsem se v zápalu rozhovoru, netrefila tácem, plným porcelánového nádobí  do plechového barelu v mekáči. Tak jsem byla vtažena do  diskuze, že jsem se nedívala kam ho cpu a srazila tak k zemi  i všechny již narovnané tácky s nádobím okolo . Rachot by se dal bez přehánění přirovnat střelbě z kulometu. Tak to i na všechny hosty restaurace zapůsobilo, postupně rvali hlavy pod stůl všichni a ani můj kolega, který mě už dobře zná - toto fakt nečekal.

Dotyční tedy na schůzkách se mnou, už pak většinou neřekou nic, vůbec nic. A já jdu ze schůzky totálně vykecaná. Možná i vyčerpaná. Většinou mě bolí  hlasivky a dochází mi, že jsem se vlastně na schůzce  vůbec nic  nedozvěděla. Možná budu v jednom z dalších životů herečka! Vyprodaný sál sedí mlčky a čeká na můj hodinový monolog. Toho ale doma asi nikdy nedosáhnu. /smajlík

Další připomínkou může být i to, že pokud já telefonuji , ať jsem kdekoliv, v autě, v kanceláři, doma. Strašně řvu. Ano, už jsem si zvykla, že  na telefonování si musím zavírat kancelář a v žádném případě nesmím mít otevřené okno v autě. Jenže ani zdi nejsou dost silnou zvukotěsnou kulisou pro ostatní. Jediné štěstí je, že mám tolerantní kolegy v práci. Ví, že nenadávám, že se ani moc nerozčiluji, jen  telefonuji v emocích. V autě jezdím sama a doma mě zavírají do koupelny. Což ale moc nechápu, protože v koupelně se moje hlasivky rozléhají víc a občas mám pak  pocit, že i zpívám.

Fajn, jsem řvoucí introvert.

Díky mé zbrklosti a rychlosti mluvy, je naprosto zřejmé, že moje ústní prezentace dost často neprochází vůbec mozkovou sférou, kde se tvoří myšlenky. Jednoduše řečeno, sama občas žasnu , co mi z úst vyletí. Přemýšlím až pak. Práším tu na sebe tedy  jako ďas, ale stále doufám, že kus introverta ve mě je, přece nemám ráda ty davy lidí, utíkám z civilizace města, minimálně do lesa, v lepší případě na druhý konec světa. Ale emoční inteligence nezná mezí. A tak, právě v situacích, kdy slova zapomínají v rychlosti projít tím správným smyslovým centrem, si říkám :

"Kopřivová, počítej - stačí klidně jen do tří, nemusíš do deseti ...až  pak řekni větu rozumnou a ne degradující propadák!

Jenže! Bohužel! Slova jsou ta ta ta ta!

Občas mi tedy z  úst vyletí místo keratinu - keramzit. To se pak okolí diví,  co  že si to na  hlavu patlám. Pár písmenek nadělá paseku i mezi friskem a friskie. To se pak okolí diví,  čím že to krmím svého psa. Za chytrou jsem naposledy chtěla být před celým svým týmem kolegů, kde jsem místo anglického slovíčka "alone" použila "in-line"...a tak v souvislosti s textem to opět byla pěkná ptákovina.

A tak! Jediné pozitivum  "introverta" ale pouze v mém, vysněném podání je, že nikdy nemám pocit, že se k něčemu dlouho odhodlávám,  tak dlouho, že je pak už pozdě, že mě někde někdo může i zapomenout. Že mi v obchodě super šaty ve slevě prostě nestihnou vyprodat, že se nikdy  nestane, že se nestihnu na něco zeptat.

Nikdy tedy nemusí být řečeno "Tak  příště!"

Nebudu se rouhat,  jsem jaká jsem! Extrovert s duší introverta!

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alice Kopřivová | pondělí 11.4.2016 23:11 | karma článku: 17,69 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Alice Kopřivová

Až i vás posere pták!

Když tě potká ptačí nehoda, ...no prostě tě posere pták, říká se, že to přináší štěstí, tak něco podobného potkalo dnes i mě. Navíc, pták si nevybírá a já dnes taky úplně ne!

26.1.2024 v 21:37 | Karma: 18,77 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Co nám vadí při létání?

....a tak toho je celkem hodně, ne? Včera jsem v rádiu poslouchala zajímavou topku deseti věcí, které nás obtěžují v letadle, zbystřila jsem a občas se fakt bavila....

20.10.2023 v 14:46 | Karma: 20,19 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Marně hledám - cokoliv!

Někdo hledá smysl života, já klíče, mobil nebo brýle. Pro co jdu do ledničky? Ptám se, když ji otevírám. Přemítám hrůzou v autě, co ta žehlička. Znáte to?

27.9.2023 v 13:05 | Karma: 14,31 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Adrenalin - útok nebo útěk!

Adrenalin je základním hormonem stresové situace.Vyznačuje se zúžením periferních cév, urychlením srdeční činnosti, rozšířením zornic a aktivací potních žláz. A tohle všechno já běžně znám a mám.

6.8.2023 v 18:46 | Karma: 10,88 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ona

Alice Kopřivová

Řeklo by se, zuby – nehty…

..žádná politika, žádný americký triller, žádná česká komedie ani italská detektivka, horor už vůbec ne, jen obyčejný příběh, tak jak jsem to nechtěla.

19.7.2023 v 19:13 | Karma: 16,93 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Odvolat se nemá smysl, algoritmus přijímaček zafungoval, říká šéf Cermatu

17. května 2024  9:12

Podcast První kolo přijímacího řízení na střední školy se uzavřelo ve středu 15. května. Uspěli v něm skoro...

Hasiči vraceli na kola převrácený návěs. Předtím museli vyložit náklad coca-coly

17. května 2024  9:01

Ve čtvrtek večer zasahovali hasiči v Praze u nehody kamionu, kterému se převrátil návěs. Ten byl...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1209x
Úsměvy, ale  i smutné chvilky k zamyšlení, příběhy, které nás naplňují a učí žít. Jsem ráda obklopena lidmi, kteří mi život zpestřují, jsem jim za to vděčna. Od mládí jsem si psala deník, skoro deset let. Možná i proto jsem už tehdy brala život až moc vážně. Zůstalo mi to dodnes, všechno až moc detailně řeším,  i když to stejně neovlivním. Každopádně to má i svá pozitiva, snažím se celý život absolutně vychutnat a naplno prožít každou minutu, jako kdybych stále vnímala nenávratnost času. Všem kteří se se svými příběhy v mých knihách objevují upřímně děkuji. Něco úžasného – lidské osudy jsou velmi často sobě tak podobné, nevyzpytatelné a velmi barvité, já  jim jen   trošku  pomáhám, když o nich píši  – kořením je. Příběhy  chaotické, vtipné, někdy strhující. To zbožňuji. Záznamy  života „MEA CULPA“, příběhy které mi dávají šanci psát.“A o tom to vše je!“

V roce 2010 jsem vydala knížku "Povidání pro kamarádky". V roce 2015 nakladatelství Jota vydalo moji druhou kníhu "Nejsem namalovaná".

Seznam rubrik