Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Levá, pravá, zelená aneb konkrétní příklady.

Tímto článkem navazuji na předchozí článek a tak trochu i předpředchozí. Chtěl bych se věnovat některých konkrétních činnostem a věcech, které považujeme za zaběhnuté, součástí našich životů a moc nepřemýšlíme nad tím, zda by nebylo vhodné je změnit, odmítnout, zkrátka popřemýšlet o jejich významu.

Kamionová doprava.

Řadu let se potýkáme s problémy, které způsobují kamiony na silnicích. Každou chvíli zablokované dálnice, srážky s těmito obry končí často smrtelně, emise kamionů významně rostou v zácpách (Jižní spojka v Praze). Tento problém se stal mnohem bolestivější po vstupu do EU a podruhé po zavedení mýta v Rakousku. Jak se s tím vypořádáváme? Neefektivně se honíme za přetíženými kamiony, klacky pod nohy si při tom úředníci házejí sami sobě navzájem. Mluvilo se o třetím pruhu na D1. Občas si na to vzpomenu, když na D1 jedu. Jsou místa, kdy by realizace byla velmi problematická a tedy i velmi nákladná. Ani mýto není spásou. Zboží se musí vozit i nadále. Maximálně se promítne do ceny zboží. A přitom existuje velmi elegantní řešení, přepravovat zboží po železnici. Ne každý druh zboží je k přepravě vhodný, ale v případě většiny zboží dopravovaného napříč Evropou by to jistě problém nebyl. Hlavní železniční tratě jsou elektrifikovány, takže zplodiny při průjezdu městem by nebyly problémem. Časy přepravy by se jistě zkrátily. Proč se o tomto příliš nemluví nevím. Že by stavební, kamionová lobby?

Reklamní letáky.

O tomto problému jsem psal v článku Malá zelená agitka. Vytisknout neuvěřitelné množství letáků znamená spotřebovat mnoho surovin, energie a peněz, které zaplatíme my. Ročně investují obchodníci do letáků několik miliard korun. Tři miliardy? Pak každý z nás vysolí 300 Kč ročně. V roce 2003 řetězce utratily 7,5 mld. Pak je to 750 Kč na osobu…  A to jen proto, aby si pár jedinců mohlo běhat po různých obchodech za slevami a akcemi. Prý je takových 31%. Chtěl bych vidět třetinu obyvatel naší země, jak má čas běhat po obchodech za slevami. Možná důchodci a nezaměstnaní mají dost času. Některé lidi přitáhne leták do obchodu o den dříve, protože v obci jsou pouze dva. A výsledek? Nakoupí i jiné než zlevněné zboží, ztratí mnoho času a často ani neušetří. Mají jen ten pocit. Většina lidí dělá to, že letáky bez čtení vyhazuje. Zdravý rozum tedy velí odmítnout tento nešvar na svých schránkách. Jenomže reklamní letáky točí peníze, pro ekonomiku důležité.

Myčky nádobí.

Se zdražováním energií se objevuje stále více článků, jak ušetřit. Pozadu nezůstávají ani ČEZ popř. RWE a další, aby nám milostivě poradily, jak se bránit. Je zajímavé, že podobnou poradnu najdete na stránkách vodáren. Přitom je známé, že pokles spotřeby vody vede přímo ke zdražování, neboť fixní náklady zůstávají. Velmi krásně na tyto rady reagoval Miroslav Macek ve svých glosách. To se jednou sedlák rozhodl, že by mohl ušetřit na krmivu pro krávy, když je postupně odnaučí žrát. Postupně jim snižoval dávky, už už se to povedlo, když v tom mu umřeli. Ale proč myčky nádobí? Jednou z rad, jak ušetřit vodu, je místo ručního mytí používat myčku nádobí. Opravdu se to vyplatí? Cena myčky tak 12 tis. Kč. To jsou náklady 100 Kč měsíčně pro dobu provozu myčky 10 let. K tomu tablety 6 Kč za kus. Mytí jednou za 3 dny. To je 10x za měsíc se spotřebou vody 15l na jedno mytí. Měsíčně celkově 100 Kč (pořízení myčky) + 60 Kč (tablety) + 9 Kč (voda 60 Kč/l u nás doma) = 169 Kč (bez elektřiny). Ruční mytí měsíčně – 25 Kč (Jar 0,5 l) + 4 Kč (2 houbičky) + 90 Kč (voda – 50 l denně) = 119 Kč. Takže ti rady typu „šetříme s myčkou nádobí“ je poloviční pravdou. Samotný provoz je levnější než ruční mytí nádobí, s cenou myčky se bavíme úplně o jiném výsledku. Radilové se též nezmiňují o další podstatné věci, kterou jsou energie spotřebované během výroby a likvidace zařízení. Jistě to už je ceně, ale životní prostředí nejásá. Na druhou stranu – v dnešní době, kdy nemáme času nazbyt jsou myčky přes všechny možné nevýhody obrovským pomocníkem a šetřičem času. Je tedy na každém z nás, co zvolíme. Já o tom píšu proto, aby debata byla vyvážená.

Zahradničení.

Prý musíme stříkat stromy, protože škůdci by nám zničili úrodu. Je to spíše tak, že jsme zahradě vzali její přirozenou tvář a musíme ji proto chránit. Zdravý kousek přírody se vyznačuje tím, že v něm žijí nejen škůdci, ale také jejich nepřátelé jako hmyz, ptáci a živočichové. Těmto nepřátelům jsme vzali jejich útočiště tím, že zahrady jsou odplevelené, trávník jako koberec a stín abys pohledal. Není divu, že se sem přirození ochránci zdraví naší zahrady nehrnou. Zkusme se zamyslet, zda je nutné stříkat, kosit a stříhat tak, jak jsme si zvykli. Jsou i jiné možnosti, u kterých není třeba trávit dlouhé hodiny ošetřováním rostlin a stromů. Jedná se o tzv. permakulturu. Zkuste nějaký vyhledávač a uvidíte sami.

Na můj minulý článek někdo reagoval slovy, že mi zelená mozek. Nevím, zda je to dobře nebo ne. Vy sami posuďte, jsou-li uvedené příklady demagogickými zelenými extrémy nebo rozumné.

Autor: Radek Konop | středa 26.12.2007 23:07 | karma článku: 9,63 | přečteno: 813x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

Člověk se stále musí učit. Z dějin i současných událostí, z knih i ze zkušeností svého života ...

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Pánové, navštivte někdy ona.idnes.cz aneb sex v teplácích

Velmi poučné. Článek „Tepláky jako zabiják vztahu“ jsem si vážně vychutnal. Většina žen prý řeší schizofrenní pocit, že se na jedné straně chtějí po příchodu z práce převléct do pohodlného a na druhé straně se cítí provinile, že se před manželem neoblékají dost dobře. Jakási Lucie má tento pocit na základě rad časopisů, že tepláky jsou hrobem přitažlivosti.

30.7.2008 v 22:26 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

Nejstupidnější na tvrzeních, že staré je méně ekologické a dražší, jsou jejich autoři. Porovnává se mnohé. Klasické žárovky s úspornými. Úsporné jsou sice dražší, přesto se investice do nich vyplatí, berete-li do úvahy ekonomické hledisko. Ekologické je trochu komplikovanější, protože výroba klasické žárovky je nepoměrně jednodušší, tedy ekologičtější. Provoz je zase ekologičtější u úsporné. Zdá se, že v tomto případě je nové opravdu šetrnější i levnější.

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Společnost

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

V první chvíli, po vystoupení Bursíka v pořadu Otázky Václava Moravce, to vypadalo, že korupci Čunka audit firmy Kroll nepotvrdil a tedy ministři zahraničí a pro místní rozvoj budou dát vykonávat svoji funkci ve vládě. Nečekané pak bylo vyjádření ministra Schwarzenberga o tom, že audit pokračuje neb chybělo 700 stran spisu kauzy a že snad bude pokračovat i šetření postupu policie a státních zastupitelstev.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Radek Konop

A stále se diví, že jsou k smíchu.

Po volbách zelení nechtěli žádného místopředsedu Sněmovny. Se šesti poslanci byli dostatečně soudní, aby si uvědomili, že se 3 procenty poslanců nemohou mít 17% zastoupení v čele Sněmovny (při počtu 6 postů včetně předsedy). Dnes již nejsou žádnými nováčky, v koalici se bojuje o každý poplatek, miliardu a tedy i rozhodovací právo. A tak zákonitě přichází chuť po dalším korýtku. Co na tom, že předseda Sněmovny bude mít 6 (slovy šest) místopředsedů! Je třeba ukojit hlad hladového. Ten je pak spokojenější a povolnější. Takže nic jiného než obchod to není. Rozum zůstává stát. V příštích volbách by mohla uspět ještě nějaká další strana. Budeme pak mít tři maličké straničky a z nich každá bude chtít svého místopředsedu. Pak tu bude KSČM s jedním zástupcem a nakonec dvě největší strany, které se nespokojí s jediným, protože mají ambice na třetinovou podporu voličů. Tedy každá po dvou zástupcích, z nichž jeden bude předseda. Počítal někdo se mnou? Osm lidí. Ještě se diví, že jsou k smíchu?

5.6.2008 v 21:15 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Kdo jsem nepoznáte z této fotografie, snad se Vám lépe představím tím, co napíši :))

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky