Cítíme se objektivními a přitom z nás mluví JÁ

Co si myslíme o radaru, o článcích zde, o prezidentovi, reklamě a vůbec o všem? Co si myslíme, to napíšeme. Nebo reagujeme na něčí nesmyslný názor. Buď nás to rozesměje nebo naštve anebo mávneme rukou. Vždyť ten člověk plácá nesmysly a ještě mu stoupá karma. To je ale populista. Nebo to je fakt dobrý článek, toto jsem si neuvědomil. Hmmm.

Asi tak nějak může vypadat první reakce na událost, článek. Snažíme se na základě vlastních informací, pocitů, potřeb a zkušeností být objektivnější. A čím je naše reakce zuřivější, emotivnější, myslíme si, že jsme ještě více objektivní. Objektivními se však stáváme pouze tehdy, když dokážeme čerpat z co nejvíce kvalitních článků, co nejvíce informací. Nemusí to být pouze fakta. Mohou to být i nálady, které pozorujeme v souvislosti s nějakým tématem. 

Rád bych se vrátil k radaru, protože je to přesně ta příčina mého psaní. Kdo co víme o hrozbě budoucnosti ze strany různých nestabilních států? Kdo z nás dokáže objektivně zhodnotit bezpečnostní riziko? Já to nejsem. Přesto, že jsem nezažil 30. léta, válku, Únor, 50. léta, rok 68, cítím velkou hořkost nad ztrátou naší suverenity v roce 1938 a opětovného potvrzení v roce 48, resp. 68. To je moje čerpání z historie. Do budoucnosti moc nevidím, ale tuším, že naše země potřebuje silného spojence. 

Jsem rád za tyto diskuse, protože jedině ty mohou nejen vzbuzovat vášně, ale při rozumném výběru se mohu díky nim stávat informovanějším a objektivnějším. Odmítání radaru je především o emocích a jestliže 61% lidí radar odmítá bude fandit 61% článků zde. A 31% souhlasících bude v menšině. To za předpokladu, že zastánci i odpůrci mají stejný přístup k internetu. Ale to už je na sociologický průzkum.

Je na nás všech, jak dokážeme přesvědčovat jeden druhého o našich názorech, s jakými argumenty budeme pracovat. Možnost hodnocení pomocí karmy se mi líbí. Není to úplně neobjektivnější, přesto mi to rozšiřuje obzory, umožňuje uvědomovat si souvislosti mezi názory a reakcemi na ně. 

A tak pišme a pišme ať naše informovanost stoupá. Jen se trochu bojím, abychom se v tom moři vlastních názorů neutopili.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Konop | středa 13.6.2007 10:53 | karma článku: 9,32 | přečteno: 483x
  • Další články autora

Radek Konop

Pořád je o čem psát (1)

3.9.2008 v 7:45 | Karma: 8,03

Radek Konop

Ojetá auta jsou méně ekologická?

22.7.2008 v 22:19 | Karma: 23,70

Radek Konop

Kašpárci v hlavní roli.

16.7.2008 v 17:53 | Karma: 16,44