Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dotovaná energie není zelená

Ačkoli náklady na výrobu elektrické energie „klasickou“ cestou sotva přesahují jednu korunu za 1 kWh, na elektřinu ze solárních panelů povinně připlácíme těžko uvěřitelných 12 Kč navíc za každou kWh. To je již známý princip dotací na výrobu elektřiny ze solární energie. Princip, který má bohužel opačný efekt než jaký byl slibován. Princip, který přináší nové problémy a ty stávající neřeší, pouze prohlubuje.

Na půdě, kterou naši předci využívali pro zemědělství (neboť konzumace potravin je naše základní potřeba), se dnes „pěstují“ solární panely obehnané ostnatým drátem. Současně s tím dovážíme zeleninu přes půl světa. Něco je špatně. Málokterý zásah má schopnost způsobit takové deformace, jakou mají právě státní dotace. Peníze, které vám seberou a zaplatí jimi vybranému okruhu lidí za „službu“, kterou jste vůbec nechtěli.

Těžko obstojí argument, že dotace pomáhají urychlit vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů energie. V současné podobě totiž dotace naopak podporují stagnaci ve vývoji. Zaručují, že i méně efektivní a zastaralé technologie budou na dlouhé roky dopředu dobře prodejné. Jejich nasazení bude stále výdělečné, protože dotace činí podstatnou část příjmu a jsou garantovány třeba i na desítky let. Proč přehnaně investovat do zlepšování, když to dobře sype?

K posouzení smysluplnosti samotné výše dotace zkusme následující úvahu, která je sice zjednodušená, ale pro ilustraci problému dostačující. Celková produkce primární energie v České republice se pohybuje okolo hodnoty 500 TWh za rok, hrubý domácí produkt ČR činí přibližně 3500 mld. Kč. Dáme-li tyto dvě hodnoty do poměru, zjistíme, že 1 kWh vyprodukované energie nám „vydělá“ v průměru 7 Kč. Jinými slovy, na každých 7 Kč HDP spotřebujeme 1 kWh energie, ať už v jakékoliv formě.

Jelikož dotace na výrobu solární energie činí již zmíněných 12 Kč na 1 kWh, je zřejmé, že na odkup 1 kWh elektrické energie ze solárních panelů je nutné vyprodukovat asi 1,5 kWh energie z klasických zdrojů a že tedy celý tento uměle udržovaný kolotoč nemá žádný racionální základ. O co více energie nám dávají solární panely, o to více a ještě mnohem víc musíme spálit uhlí, ropy a zemního plynu, abychom si na tuto předraženou „zelenou“ energii vydělali. Tento efekt je dále zvýrazněn nutností mít v energetické síti zálohy ve formě tepelných elektráren pro takové případy, jako že se třeba zatáhne obloha. A to ještě nepočítáme energii nutnou na výrobu, dopravu a montáž solárních panelů či náklady na úpravy elektrizační soustavy.

Solární energie v českém podání nejen že není zelená, ale je dokonce silně antiekologická a hlavně nesmyslná. A protože politici a zástupci různých soukromých zájmových skupin nám tvrdí něco jiného, můžeme říci, že máme tu čest s podvodníky nejtěžšího kalibru, kteří nám v jednom kuse lžou, ať už vědomě či snad z vlastní hlouposti. Nelze také přehlédnout, že jejich přičiněním dochází u veřejnosti ke zkreslování významu ekologie, což v krajním případě končí naprostým pohrdáním jakoukoliv péčí o životní prostředí.

Současný program podpory výroby elektřiny ze solární energie, jehož významné prvky mimochodem pochází z EU, nestačí jen omezit. Je třeba jej zcela zrušit a to i za cenu případných soudních sporů, neboť jeho existence a aplikace významně poškozuje občany tohoto státu i naše životní prostředí. Za peníze, které nás celá blamáž nejspíše bude stát, bychom mohli postavit další jadernou elektrárnu, která je v našich zeměpisných podmínkách pro „velkou“ energetiku nejpřijatelnější. Bohužel asi nepostavíme nic, peníze si rozeberou provozovatelé solárních elektráren, my poneseme veškeré následky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kolář | pondělí 1.3.2010 15:30 | karma článku: 45,83 | přečteno: 7374x
  • Další články autora

Jan Kolář

Od prosince dovoleno jíst pouze s certifikátem beznadváhy

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je obezita větším zabijákem než koronavirus. Bylo by proto hloupé a pokrytecké, kdybychom v zájmu povinného dobra nezavedli následující opatření.

19.11.2021 v 22:16 | Karma: 30,89 | Přečteno: 749x | Diskuse| Politika

Jan Kolář

Koronavirus: Budeme mít na podzim co jíst?

V zemědělství prý pro letošek chybí tisíce pracovníků, kvůli karanténám a uzavřeným hranicím. Naproti tomu tisíce práceschopných lidí sedí doma z důvodu zavřených provozoven a fabrik.

20.3.2020 v 22:10 | Karma: 23,38 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ekonomika

Jan Kolář

Výsledek voleb posílil myšlenku štíhlého státu

Často slýcháme, že demokracie už nefunguje a že se přežila. Říkají to hlavně ti, kterým je demokracie permanentně trnem v oku a překáží jim v realizaci vlastních představ o uchopení moci. Takoví se budou ozývat stále častěji. Ale co když přežitkem není demokracie, ani volební systém, nýbrž představa o silném státu, kterému odevzdáme do rukou naše svobody a on nás všechny společně povede ke štěstí a spokojenosti?

28.10.2013 v 11:41 | Karma: 16,78 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Jan Kolář

Odposlechy a razie jako nástroj moci

Předesílám, že nehodlám hájit současnou vládu, fakticky klientelisticko-socialistickou koalici lidovce Kalouska. Jsem toho názoru, že zločin, byl-li zjištěn, má být vyšetřen a potrestán. Ale pokud někdo tleská posledním událostem, tedy policejní razii na Úřadu vlády a dalších místech, tento optimismus nesdílím.

14.6.2013 v 21:16 | Karma: 23,23 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Jan Kolář

Postřehy z prezidentské volby 2013

Nekompletní přehled některých postřehů z prezidentské volby, které by neměly zapadnout.

27.1.2013 v 17:31 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V Moskvě je opět tradiční vojenská přehlídka. Putin mluvil o posvátném dni

9. května 2024  8:47,  aktualizováno  9:31

Přímý přenos Nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval, řekl ruský diktátor Putin na Rudém náměstí v Moskvě k...

Nadace OSF letos nově ocenila i ekonomickou a zahraniční žurnalistiku

9. května 2024

Nadace OSF rozdala Novinářské ceny za rok 2023. Za inovativní žurnalistiku ji získal tým...

Pašeráci v Indii lákali mladé na práci, skončili v ruské armádě. Organizátory zatkli

9. května 2024  7:36

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků, která pod...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor schvaluje ve čtvrtek nominaci Marka Ženíška na post...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3977x
Odpad třídím, televizor nevlastním, zelené nevolím.