Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Princ Harry a Meghan okamžitě ruší pracovní poměr v paláci?

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu vydali 8.1. 2020 prohlášení na svém oficiálním Instagramu, že se plánují vzdát svého postavení „senior members of the Royal Family“, co to vlastně obnáší? 

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu vydali 8.1. 2020 prohlášení na svém oficiálním Instagramu, že se plánují vzdát svého postavení „senior members of the Royal Family“, u nás je tento termín obvykle překládán jako „přední členové Královské rodiny“.

Domnívám se, že toto prohlášení potřebuje bližší vysvětlení, protože dle diskusí a článků na našem internetu jsem zaznamenal, že ne každý čtenář ví, co to vlastně konkrétně znamená. Dovolím si tedy malý exkurs níže.

Předně vévoda a vévodkyně ze Sussexu již nyní pracovali tzv. na plný úvazek jménem JV Královny. Oni totiž plní důležité ceremoniální funkce a na každý den mají stanovený program dle tzv Court Circular, to je diář královského dvora. Vystupují na mnoha akcích domácích a zahraničních – charitativních, společenských a vojenských. Zvyšují vážnost akcí, které navštěvují a zvyšují důstojnost a vážnost Koruny u těchto příležitostí. Takže program vévody ze Sussexu je velmi náročný a rozhodně se nepodobá běžným představám o zahálčivém životě královského dvora.

Nicméně postavení „senior members of the Royal Family“ je i termín právní, není písemně stanoveno, co to je „senior member“, ale je tradičně uznáváno, že v britské  královské rodině se jedná o Monarchu (nyní tedy Alžbětu II.) a Counsselors of state (Státní radové) a jejich manželky.  Státní radové jsou ze zákona manžel Monarchy a další čtyři osoby v přímé linii následnictví na trůn starší 21 let. Dnes se tedy jedná vévodu z Edinburghu, o prince z Walesu, vévodu z Cambridge, vévodu ze Sussexu a vévodu z Yorku. Toto postavení je dáno tzv. Regency Act z roku 1937 (navazuje na 9 starších právních dokumentů od 18. století).

Zde se tedy dostáváme k tomu, že princ Harry jako vévoda ze Sussexu a následník má velmi důležité postavení a státní funkci. Jakožto Státní rada dle Regency Act má pravomoc, pouze na základě písemné a časově omezené delegace od Královny (tzv. Letters Patent to act in Her Majesty's place) a s kontrasignací dalšího Státního rady, plnit funkce vyhrazené panovníkovi – kupříkladu přijímat pověření od velvyslanců, svolávat tajnou radu (soukromý poradenský orgán panovníka), podepisovat běžné dokumenty aj. Vysloveně však nesmí jmenovat peery, rozpustit parlament (pokud ho panovník nepověří) nebo jmenovat předsedu vlády. Je zřejmé, že je to určitá pojistka v případě nemoci nebo indispozice panovníka, aby zde byla kontinuita výkonu pravomoci suveréna až do plného obnovení výkonu pravomoci panovníka nebo jinému rozhodnutí.

V nedávné době královský dvůr prošel procedurou rezignace prince Andrew, jakožto vévody z Yorku, na ceremoniální funkce „senior member“ (důsledek neblahé aféry Epstein), nicméně stále zůstává Státním radou. Rezignace na ceremoniální funkce znamená, že přestal plnit stanovený program dle tzv Court Circular, ze kterého byl vyřazen a nikde nevystupuje jménem Královny. Věnuje se pouze své soukromé činnosti, ale zůstává Státním radou a vévodou z Yorku.

V tuto chvíli je Královský dvůr do jisté míry nepříjemně zaskočen, dá-li se to takto říci, protože vévodové ze Sussexu tuto věc předem nekonzultovali a jejich prohlášení je zatím velmi nejasné. Jak je vidět výše, tak bude důležité, na které funkce vlastně chce princ Harry rezignovat, protože se jedná hlavně o něj, vévodkyně ze Sussexu má jako manželka postavení odvozené. Chce se plně vzdát postavení „senior member“, včetně státního financování, nebo jen některých částí tohoto postavení jako je Counsselor of state, a jak chce tuto funkci plnit, pokud chce přechodně žít v Kanadě? Bude v postavení prince Andrew s titulem vévody, ale nadále plnit čestné funkce na vlastní náklady?

Právě tato nejednoznačnost prohlášení a nejasnost spojená s nečekaností vyvolala určitý údiv Koruny, která vydala oficiální prohlášení, že celá věc musí být předmětem složité diskuse a jistě se do ní zapojí právníci, ale i heroldové a ceremoniáři . Pokusil jsem se váženým čtenářům naznačit, že celá věc je značně komplikovaná a bude velmi zajímavé sledovat její vývoj, a to i z hlediska ceremoniálního.

Osobně se domnívám, že odchod vévody ze Sussexu z postavení „senior member“ by byl velkou ztrátou pro královskou rodinu. Těší se totiž značné oblibě u britské veřejnosti a je velmi angažován v charitativních projektech ohledně veteránů a válečných invalidů, i v USA a jiných anglofonních zemích,  a je mezi vojáky oblíben kvůli své desetileté aktivní službě ve vojsku a účastí na afgánském válčišti.

Autor: Ladislav Kolačkovský | čtvrtek 9.1.2020 10:12 | karma článku: 38,32 | přečteno: 6045x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Horné Turovce – drobná perla v dvojkříži – kurie na území Slovenska

Kurie (slovensky kúria, obojí z lat. curia) bylo v Uhersku skromnější sídlo drobné šlechty. Příkladem takové kurie, která byla pečlivě rekonstruována, je kurie v obci Horné Turovce.

17.12.2023 v 17:51 | Karma: 18,44 | Přečteno: 425x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rekviem a pohřeb pana Huga Mensdorff-Pouilly – i na prahu světla věren tradicím

Jen několik dní po rekviem a pohřbu pana Karla Schwarzenberga proběhlo 11.12. rekviem za pana Huga Mensdorff-Pouilly. Potomka hraběcího rodu úzce spojeného s našimi dějinami. Pan Hugo byl doyen mezi potomky české šlechty.

16.12.2023 v 21:58 | Karma: 18,93 | Přečteno: 371x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Pohřeb p. Karla Schwarzenberga zblízka obrazem a slovem

Dovoluji si Vás pozvat ke zhlédnutí fotografií z katedrály sv. Víta v Praze, kde se uskutečnil pohřeb pana Karla Schwarzenberga. A fotografií z kostela Panny Marie pod řetězem, kde byl vystaven katafalk. Vše provázeno slovem

10.12.2023 v 18:03 | Karma: 19,42 | Přečteno: 540x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Schwarzenbergové dnes už nepotřebují ceremonie 19. století a napodobeninu koruny

O pohřbu p. Schwarzenberga jinak. Schwarzenbergové jsou především truchlící lidé – nepotřebují ceremonie 19. století a napodobeninu vévodské koruny na rakvi blízkého člověka. Tradice a současnost pohřbů tohoto rodu.

9.12.2023 v 19:54 | Karma: 20,22 | Přečteno: 573x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Smíchovské panství Schwarzenbergů – zapomenuté, ale kdysi nejvýznamnější po jihočeském

Panství Schwarzenbergů v jižních Čechách jsou dostatečně známá. V Praze je to pak monumentální Schwarzenbergský palác na Hradčanech. Ale možná méně lidí by hledalo rozsáhlá panství rodu na území dnešní Prahy 5.

8.12.2023 v 21:48 | Karma: 18,07 | Přečteno: 376x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik