Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O lásce Angličanů k Čechám

Zámek Zelená Hora – proslavili ho sice Černí baroni, ale poblíž je i němý svědek dramatické, málo známé epizody boje Angličanů a Skotů v naší zemi

Nedaleko Zámku poblíž křižovatky mezi Zelenou Horou a Nepomukem je vztyčen sloup zakončený prostým křížem. Jedná se o jeden z případů, kdy lze pamětní kříž přiřadit k historické události, která se zde odehrála. Připomíná šarvátku kolem 5.10. 1620, kdy se zde oddíl přibližně jednoho sta anglických a skotských vojáků střetl s přesilou vojáků bavorského vojska a byl patrně do jednoho pobit v nerovném boji.

Tzv. sloup anglických vojáků

A co dělali Angličané u Zelené Hory? Jedná se o polozapomenuté působení „expedičního sboru“ cca 2500 anglických a skotských žoldnéřů a dobrovolníků pod vedením skotského plukovníka Graye (i Greye) na straně stavovského vojska „zimního krále“ Fridricha Falckého. Po volbě Fridricha českým králem se objevila naděje, že tchán Fridricha anglický panovník Jakub I Stuart vojensky i finančně pomůže věci stavů v boji s Ferdinandem II. Nicméně se očekávání nesplnila. Jakub příliš neschvaloval přijetí koruny zetěm a v komplikované situaci projevoval opatrný postoj k válce v dalekých českých zemích. Ne tak anglikánská církev i tamní měšťanstvo a část šlechty. Tzv. česká věc budila v Anglii zájem a snahu nějakým způsobem podpořit české stavy. A tak plukovník Sir Andrew Gray, po naléhání Fridricha na tchána,  obdrží anglický plukovní patent a právo verbovat muže pro válku v Čechách – příznačné je, že bez práva veřejně bubnovat. Gray byl skotský šlechtic a voják z původně katolické rodiny, stoupenec a obdivovatel Alžběty Stuartovny, manželky zimního krále. Na náklady anglikánské církve a města Londýna se podaří shromáždit cca 2500 mužů – profesionálních žoldnéřů, také skotských dobrovolníků složených z mužů z tamních klanů, i různých dobrodruhů. Pro Skoty je česká válka věcí patriotické cti. Alžběta Stuartovna se narodila ve Skotsku, a tak tamní klany si považují za čest jít za ní bojovat až do Čech. Básník na anglickém dvoře John Taylor dokonce skládá oslavnou báseň o Lásce Angličanů k Čechám – působení Angličanů a Skotů u nás zanechává stopu v britské paměti, a to  i literární.

V srpnu 1620 se anglický pluk po dlouhé cestě z přístavu v Hamburku objevuje v Brandýse nad Labem, je přidělen k stavovskému Mansfeldovu armádnímu sboru a operuje v západních Čechách, mají chránit zemskou hranici od Horních Rakous a hlídat pohyby bavorských jednotek vojenského komisaře Theodora z Haimbhausenu. Mansfeld volí taktiku obsazování hradů a měst, kde vytváří opěrné body pro stavovské vojsko. V říjnu 1620 císařsko-ligistická armáda zahajuje ofensivu ze směru Strakonice – Horažďovice. Mansfeld vysílá oddíl vybraných sta mužů anglického pluku z plzeňského ležení, aby obsadili a zajistili hrad Zelená Hora u Nepomuku. Nicméně nedaleko hradu jsou zaskočeni nepřítelem – narazili na hlavní těleso císařské armády postupující ze směru Strakonice – Horažďovice, patrně 5.10. dojde ke krvavému krátkému střetu, kde je anglický oddíl rozprášen a zahyne v nerovném boji. Na paměť této události je později vztyčen pamětní sloup s křížem, někde v tomto prostoru je patrně mohyla padlých vojáků. Událost ještě dlouho žila v paměti místních, ostatně dodnes je tradováno, že anglický oddíl přišel do kraje, aby bránil drancování zdejšího kraje před císařskými žoldnéři. Vztyčení kříže i ona pověst o „ochranářské“ funkci oddílu svědčí o oblíbenosti Angličanů a Skotů z Grayova pluku mezi místními lidmi. Navíc byli skutečně významnou posilou stavovského vojska.

Gray a jeho pluk se následně účastní různých bojových operací, mj na krátký čas obsazují i Karlštejn, Loket, Bečov, Teplou. Mansfeld je rád využívá pro průzkum a střežení protivníka, pluk se vyznačuje spolehlivostí a bojovými schopnostmi, i přes velké ztráty končí pluk svojí bojovou misi až v roce 1621 v Horní Falci (zbývá cca 750 mužů), kde brání zbytky falckabství zimního krále. V roce 1622 se poslední muži z prořídlého pluku vrací do vlasti, mnozí zůstávají na kontinentě a bojují dál ve službách protestantské aliance. Sám Gray umírá v roce 1658 v domovině, přežije českou zimní královnu, kterou tolik obdivoval a bojoval za ní v České válce a dočká se i konce třicetileté války.

Tolik o památce padlých Angličanů a Skotů u Zelené Hory. Jejich praporce se dávno rozpadly v prach, ale paměť o mužích, kteří odešli bojovat za zimní královnu a víru do pro ně daleké neznámé země, žije dál i díky kamennému pomníku v zdejším kraji a rozhodně by neměli být zapomenuti.

 

Umístění sloupu:

GPS: 49°29'36.524"N, 13°35'10.610"E

 

Literatura:

Radek Fukala, Konec zimního království, Veduta, 2016, str. 137-144

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 5.7.2019 22:25 | karma článku: 27,05 | přečteno: 1015x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Horné Turovce – drobná perla v dvojkříži – kurie na území Slovenska

Kurie (slovensky kúria, obojí z lat. curia) bylo v Uhersku skromnější sídlo drobné šlechty. Příkladem takové kurie, která byla pečlivě rekonstruována, je kurie v obci Horné Turovce.

17.12.2023 v 17:51 | Karma: 18,44 | Přečteno: 425x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rekviem a pohřeb pana Huga Mensdorff-Pouilly – i na prahu světla věren tradicím

Jen několik dní po rekviem a pohřbu pana Karla Schwarzenberga proběhlo 11.12. rekviem za pana Huga Mensdorff-Pouilly. Potomka hraběcího rodu úzce spojeného s našimi dějinami. Pan Hugo byl doyen mezi potomky české šlechty.

16.12.2023 v 21:58 | Karma: 18,93 | Přečteno: 371x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Pohřeb p. Karla Schwarzenberga zblízka obrazem a slovem

Dovoluji si Vás pozvat ke zhlédnutí fotografií z katedrály sv. Víta v Praze, kde se uskutečnil pohřeb pana Karla Schwarzenberga. A fotografií z kostela Panny Marie pod řetězem, kde byl vystaven katafalk. Vše provázeno slovem

10.12.2023 v 18:03 | Karma: 19,42 | Přečteno: 540x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Schwarzenbergové dnes už nepotřebují ceremonie 19. století a napodobeninu koruny

O pohřbu p. Schwarzenberga jinak. Schwarzenbergové jsou především truchlící lidé – nepotřebují ceremonie 19. století a napodobeninu vévodské koruny na rakvi blízkého člověka. Tradice a současnost pohřbů tohoto rodu.

9.12.2023 v 19:54 | Karma: 20,22 | Přečteno: 573x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Smíchovské panství Schwarzenbergů – zapomenuté, ale kdysi nejvýznamnější po jihočeském

Panství Schwarzenbergů v jižních Čechách jsou dostatečně známá. V Praze je to pak monumentální Schwarzenbergský palác na Hradčanech. Ale možná méně lidí by hledalo rozsáhlá panství rodu na území dnešní Prahy 5.

8.12.2023 v 21:48 | Karma: 18,07 | Přečteno: 376x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik