Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Matčin sen na Olšanech – pravdivý příběh jedné hrobky

Olšanské hřbitovy skrývají hned vedle hlavního vchodu sousoší tzv.Matčin sen od Františka Rouse (hrobka rodiny Hrdličků, VI - 6b). Snad kolem žádné hrobky není tolik legend a mýtů nekriticky přebíraných i do odborných prací.......

 

Málokterý návštěvník Olšanských hřbitovů v Praze mine bez povšimnutí největší sousoší tohoto hřbitova. Je hned vedle hlavního vchodu a je zvané Matčin sen. Sousoší představuje matku zlomenou žalem ze smrti syna, kterou utěšuje její muž. Matka drží za ruku syna v uniformě. Anděl stojící za synem již otevírá dveře na věčnost. Černou mramorovou hrobku zbudovala firma Pupp a Škarka, sochy z bílého mramoru vytvořil František Rous.

V podstatě hned po zbudování hrobky začalo být toto smuteční místo určitou atrakcí pro Pražany. Dostalo se i na pohlednice. Jde o výjimečnou hrobku a velmi sugestivní sousoší, které začalo vytvářet mnoho legend, které jsou přebírány dodnes i v odborném tisku, až se skutečnost téměř překryla. Předkládám ctěnému čtenáři příběh hrobky bez legend.

Hrobka se dostala i na dobové pohlednice, které lidé posílali z výletu do Prahy

Nejznámější pověst je o snu matky, která měla vidět syna vojáka zemřít na bojišti, syn měl však spáchat sebevraždu kvůli nešťastné lásce či dluhům v kartách a na sousoší podpírá matku sám císař František Jozef I.

Ve skutečnosti se jedná o hrobku rodiny soudního rady zemského soudu v Praze Aloise Hrdličky, jeho manželky Jindřišky a syna Jana. Syn Jan Hrdlička byl posluchačem druhého ročníku c. a k.  Konzulární akademie ve Vídni (dříve Orientální). Orientální akademie byla vysokou školou založenou Marií Terezií roku 1754 pro vzdělávání diplomatů Habsburské monarchie, existuje dodnes pod názvem Diplomatická akademie. Jedná se o vážený vzdělávací ústav s bohatou historií, Akademie byla jednou z prvních diplomatických škol na našem kontinentu. Ona pověst o vojákovi vznikla patrně díky uniformě, kterou má Jan. Dnešní návštěvníci mají uniformy spojené hlavně s bezpečnostními složka a armádou, ale v době úmrtí Jana měli v císařství svoje uniformy mj. i posluchači škol a civilní úředníci. Tradici civilních uniforem odstranila První republika. Tak tomu bylo i u diplomatů. Tradice uniforem diplomatů se v Evropě udržela mj. ze západních zemí ve Velké Británii a východních v Ruské federaci. U nás je to již desítky let věc zcela neznámá. Ostatně informace o posluchači Akademie je uvedena i na hrobce.

Posluchač Konzulární akademie, nikoliv voják. Text na hrobce

Jan dle oficiálního úmrtního oznámení zemřel na zápal plic (25.5.1900), bohužel to byla častá příčina smrti i mladých lidí tehdy, ale i dnes. Nic nenaznačuje sebevraždu mladého muže a nelze ji nijak dokumentárně podepřít.

Úmrtní oznámení Jana

Dle Hřbitovní matriky VI, hřbitova na Olšanech, odd. I-VI (uložené v Archivu hl. m. Prahy ve fondu „MHMP, referát XIV“) jsou uvedena jména pohřbených v hrobce (Jan Hrdlička, Alois Hrdlička, Jindřiška Hrdličková – předčasně zemřelý syn, otec a matka) a navíc poznámka, podle níž by nikdo další již do hrobky pohřben býti neměl. Pověst o císaři podpírající matku je nejvíce absurdní. Jedná se bezpochyby o rodinné sousoší. Muž podpírající matku není císaři vůbec podobný (snad kromě tehdy běžných licousů), ale hlavně byla hlava státu zobrazována pouze na úředně schválených oficiálních portrétech a sochách. Je nepředstavitelné, aby si tehdy císaře někdo „dal na hrobku“ a ještě v domácím oděvu (sic!).

 

Foto zápisu ze Hřbitovní matriky VI, hřbitova na Olšanech, odd. I-VI (uložené v Archivu hl. m. Prahy ve fondu „MHMP, referát XIV“)

Sousoší je skutečně výjimečná funerální plastika a stojí za pozornost a návštěvu. Jistě bude dál žít městská pověst o nešťastné lásce mladého muže, ale domnívám se, že smutný příběh je zajímavý i ve skutečnosti bez císařských příkras a karetních dluhů. Jistě by rodina Hrdličků chtěla, aby je lidé znali bez nánosů bajek a legend.

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 18.8.2017 10:34 | karma článku: 33,61 | přečteno: 5719x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Horné Turovce – drobná perla v dvojkříži – kurie na území Slovenska

Kurie (slovensky kúria, obojí z lat. curia) bylo v Uhersku skromnější sídlo drobné šlechty. Příkladem takové kurie, která byla pečlivě rekonstruována, je kurie v obci Horné Turovce.

17.12.2023 v 17:51 | Karma: 18,44 | Přečteno: 425x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rekviem a pohřeb pana Huga Mensdorff-Pouilly – i na prahu světla věren tradicím

Jen několik dní po rekviem a pohřbu pana Karla Schwarzenberga proběhlo 11.12. rekviem za pana Huga Mensdorff-Pouilly. Potomka hraběcího rodu úzce spojeného s našimi dějinami. Pan Hugo byl doyen mezi potomky české šlechty.

16.12.2023 v 21:58 | Karma: 18,93 | Přečteno: 371x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Pohřeb p. Karla Schwarzenberga zblízka obrazem a slovem

Dovoluji si Vás pozvat ke zhlédnutí fotografií z katedrály sv. Víta v Praze, kde se uskutečnil pohřeb pana Karla Schwarzenberga. A fotografií z kostela Panny Marie pod řetězem, kde byl vystaven katafalk. Vše provázeno slovem

10.12.2023 v 18:03 | Karma: 19,42 | Přečteno: 540x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Schwarzenbergové dnes už nepotřebují ceremonie 19. století a napodobeninu koruny

O pohřbu p. Schwarzenberga jinak. Schwarzenbergové jsou především truchlící lidé – nepotřebují ceremonie 19. století a napodobeninu vévodské koruny na rakvi blízkého člověka. Tradice a současnost pohřbů tohoto rodu.

9.12.2023 v 19:54 | Karma: 20,22 | Přečteno: 573x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Smíchovské panství Schwarzenbergů – zapomenuté, ale kdysi nejvýznamnější po jihočeském

Panství Schwarzenbergů v jižních Čechách jsou dostatečně známá. V Praze je to pak monumentální Schwarzenbergský palác na Hradčanech. Ale možná méně lidí by hledalo rozsáhlá panství rodu na území dnešní Prahy 5.

8.12.2023 v 21:48 | Karma: 18,07 | Přečteno: 376x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,24
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik