Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Film Marie Terezie – místy ztracen v dámském výstřihu

Dnes byl završen životopisný cyklus o císařovně Marii Terezii Habsburgské z produkce české ČT, rakouské ORF, slovenské RTVS a maďarské MTVA. Mnoho dosud napsaných recenzí pominulo některé věci, které jsou dle mého velmi zásadní.

Seriál je cenný tím, že přináší tolik vzácný náhled do našich dějin 18. století a ukazuje život jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin, která zformovala a ovlivnila náš stát. Exteriéry, interiéry, herečky a herci, vše hraje barvami a zkrášluje tento filmový počin. O výstřihy barokních dámských kostýmů není nouze, ale mezi nádhernými kostýmy se někdy film ztrácel.

Za laskavé poskytnutí fotografií portrétů Marie Terezie děkuji vážené paní Janě Mackové, neúnavné návštěvnici míst spojených s životem panovnice a jejich dvořanů. Veškeré fotografie byly zhotoveny s povolením příslušných institucí, kde jsou vystaveny portréty.   

Po zhlédnutí seriálu musím, ač upřímně nerad, učinit dvě výtky. Menší či zásadnější historické chyby snad ještě lze pominout (i když byly zcela zbytečné a nepochopitelné), ale dle mého jsou zcela zásadními chybami marginalizace katolické víry panovnice a odsunutí císařské dvorské etikety tzv. mimo záběry kamer.

Panovnice jako zbožná a přesvědčená katolička denně navštěvovala mši svatou, v neděli a o svátcích i dvakrát denně. Přísně dodržovala všechna náboženská pravidla a vykonávala dobročinnou zbožnost. Také ráda navštěvovala poutní místa – k jejím nejoblíbenějším patřilo štýrské Mariazell, kde uchovávali sošku Panny Marie nazývanou „Velká matka Rakouska“. Pro pražské Jezulátko (původně španělskou sošku, kterou do Prahy přivezla roku 1603 Polyxena z Lobkovic, rozená z Pernštejna, dcera dvorní dámy španělské královny  Marie Manrique de Lara y Mendoza) sama vyšila obleček a štědře obdarovala mnoho kostelů. Čili velkou část dne trávila v modlitbách a rozjímání. Byla skutečně hluboce věřící a přesvědčená katolička a víra byla pro ni zásadní motivací jejího jednání. Zde musím říci, že ukázané nevěry panovnice (o kterých dokonce vypráví svému okolí (sic)  jsou v tomto světle zcela absurdní. Nevím, co k tomu tvůrce seriálu vedlo, ale je to hrubé zkreslení obrazu Marie Terezie. Navíc mnohdy se panovnice v seriálu vyjadřuje o mších a víře s určitým odstupem, což je nesmyslné. Pominutí hlubokého náboženského přesvědčení císařovny velmi zkřivilo její historický obraz.

Portréty Marie Terezie

Dále pak byl seriál přespříliš tzv. „zaktualizován“, lidé tam u dvora hovoří a jednají velmi bezprostředně, bez respektu k hierarchii, uvolněně, protože tvůrci velmi málo dbali na jeden ze základních prvků císařského dvora Hofburgu, a to dvorskou etiketu, která byla převzata od španělského dvora v Madridu.  Za Karla VI. byla tato etiketa velmi přísná. Po jeho smrti došlo k mírnému uvolnění.  V těchto přísných pravidlech se odráželo hierarchické uspořádání dvorské společnosti - odrážela blízkost k císaři, urozenost a moc účastníka. Jedinci se od sebe odlišovali nejen oblečením, ale i tím, zda šli po svých nebo jeli na koni či v kočáře, na jejichž výběr se rovněž kladl velký důraz. Dvorské vztahy byly spletitou, ale organizovanou, symbolikou gest a chování. Můžeme si to ilustrovat na slavnostech u dvora. Na vídeňském císařském dvoře je v raném novověku možno rozeznat dva druhy dvorských slavností, a to veřejné slavnosti, kterých se účastnila dvorská společnost včetně zahraničních vyslanců a komorní slavnosti. Těch se účastnila pouze panovníkova rodina a jí pozvaní hosté, dvorní dámy, nejvyšší úředníci, komorníci a tajní radové. Veřejné a komorní slavnosti je možné dále dělit na slavnostní dny (Gala-Tage), kam patřily narozeniny a další slavnostní události členů královské rodiny, slavnosti Řádu zlatého rouna, různé náboženské festivity, a kratochvíle, mezi něž se řadily bály, lovy, jízdy na saních. Samozřejmě i jednání v soukromí mezi partnery nebylo až tolik uvolněné jak je zobrazováno. Čili scény, kdy se dáma u dvora hádá s panovnicí, lidé se oslovují zcela náhodně, jednají jako na trhu, to je velmi nereálné. A aby František Štěpán Lotrinský kontroloval dámám spodničky, to je vrcholem ahistoričnosti.

Nerespektování výše uvedeného přespříliš posunulo seriál do současnosti a diváky ochudilo o nahlédnutí do způsobu chování a uvažování lidí tehdejšího dvora. Zároveň se domnívám, že zkreslení osobnosti Marie Terezie ohledně jejího náboženského přesvědčení dovedlo tvůrce v některých momentech až na hranici dobrého vkusu. Seriál totiž může ovlivnit vnímání široké veřejnosti této ženy na českém trůně na dlouhou dobu a je škoda, že se tyto chyby dostaly do filmu.

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 5.1.2020 22:44 | karma článku: 43,11 | přečteno: 11486x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Lékař Löw z Erlsfeldu a lvi na domě U Tří korun na Malé Straně

Na domě U Tří korun na Malé Straně zaujmou především reliéfy lví masky korunované císařskou korunou a kráčející lvi. Odkazují k věhlasnému lékaři 18. st. Janu Františku Löw z Erlsfeldu.

3.12.2023 v 15:12 | Karma: 12,08 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zemřel pan Hugo Mensdorff-Pouilly. Hrabě se srdcem statečnosti a lásky

Jen několik dní po panu Karlu Schwarzenbergovi zemřel pan Hugo Mensdorff-Pouilly (*24.10.1929 Boskovice - † 21.11.2023 Praha). Patřil k nejstarší generaci potomků šlechty, která žila v naší zemi.

26.11.2023 v 16:42 | Karma: 20,85 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Barokní Blatná na křídlech Pegase hrabat Serényi de Kis-Serény

Na Blatné v období mezi Rožmitály a Hildprandty nejvíce proslul rod Serényi. Vtiskli svoji pečeť jihočeskému městu Blatná i zámku, ač těžištěm majetku rodu u nás byla Morava, kde se zasloužili o rozvoj Luhačovic.

25.11.2023 v 19:29 | Karma: 16,07 | Přečteno: 226x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Uherský rod Pálffyů – jelen a jednorožec v Čechách

Rod hrabat Pálffy patřil k nejváženějším a nejzámožnějším uherským rodům. Asi nejznámějším majetkem tohoto rodu byl velmi známý zámek Bojnice. Jeho příslušníci žili nejen v Uhrách, ale také u nás, zejména na Březnici.

19.11.2023 v 18:30 | Karma: 13,83 | Přečteno: 261x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Schwarzenbergové (…) patří k štváčům, kteří nám obzvláště škodili (…) – hrobka Třeboň

Dovolil jsem si vybrat pasáž z dopisu R. Heydricha Martinu Bormannovi, která ilustruje absurditu údajných protičeských nacistických postojů obou větví rodu Schwarzenberg - příběh jejich třeboňské hrobky.

18.11.2023 v 19:33 | Karma: 24,58 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik