Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Došlo k nejhoršímu, jojo

Jo, došlo k nejhoršímu a šmoci pláčí.Došlo prý k nejhoršímu: VV včera položily koalici na krk nůž. Ihned po začátku večerní konference o Drobilovi ji demonstrativně opustily.

Jaký má tato demonstrace smysl, není prý šmokům příliš jasné. Hrát vabank a vynutit si v koalici nějaké lepší soustíčko nebo doufat ve vzestup voličských preferencí?

Věci veřejné, zkráceně veverky, jsou nováčci. Neumí v tom správně chodit. "Staré" strany se tak nějak financují už dávno, léta. Veverky živí několik milionářů a vytahování peněz ze státních fondů je nezajímá, jenže starou stranu ano. Už jsem četl i prima argument, že nešlo o korupci, protože ty peníze si nikdo nechtěl nechat, takže jaký úplatek, že? ODS nemůže ubohého neopatrného Drobila (taky že udělal personální chybu - to byl nápad, jmenovat tam zrovna Michálka, který už udělal totéž jednou a ještě si drze po vyhazovu dovolil vyhrát soud, udělat ho ředitelem toho fondu bylo moc neopatrné!)  nechat úplně padnout, dělal jen to, co všichni...

Nebo jde jen o obyčejný trik, jak vyvázat z aféry předsedu Johna, který je namáčen stejně jako Nečas a hájí se také stejně? VV se zaklínají bojem proti korupci, ale postupují, jako se u nás vždy postupovalo - mediální politickou válkou různých výroků, překřikování a obviňování amatérských stranických žalobců, zatímco celá nepěkná věc Drobilova patří kriminální policii a dalším odborným orgánům.

Asi jako věc Pepy z Hongkongu, Lájose Bácse a Sinhy, toskánského Špindlu, hotelu Savoy, náměstkyně Jourové a další... John na rozdíl od Nečase poradil Michálkovi, jaká technika se k pořízení důkazů dá použít. Osobně mě rozveseluje, že ten, kdo se obrátí o radu k ministrovi vnitra a předsedovi vlády, se dopouští téměř trestného činu.

Tak jsme zas tam, kde už jsme byli mnohokrát. Rozpoutal se boj o pád, či nepád vlády, ale rozpoutat se měl boj o rychlé, věcné a důsledné vyšetření aféry - s příslušnými tresty pachatelům. K pádu vlády není důvodu, ze zločinu ji jako celek podezírá jen opozice. Je důvod opačný: vláda by měla předvést, jak razantně, jasně a nesmiřitelně se vypořádá s aférou, která jí pod rukama vyrostla. Vyšetřovat a trestat na vládní straně hřiště, co byste chtěli přesvědčivějšího? Až se tohoto cíle od všech politických sil dočkáme, vyvěsíme vlajku.

S tím se dá jen souhlasit. Jenže kapřík si rybník nevypustí, vedoucí vládní strana by se musela zbavit nejspíše celého svého vedení a tak si myslím, že naopak, pokusíme se zavřít pana Michálka.

Autor: Alex Koenigsmark | úterý 21.12.2010 14:43 | karma článku: 17,72 | přečteno: 1255x
  • Další články autora

Alex Koenigsmark

Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší, než každá vláda?

Takzvaná holešovská výzva vyvolala značnou vlnu reakcí, což samozřejmě není překvapivé, leč stává se zajímavým podnětem pro studium těchto reakcí. V zásadě jsou předem očekávatelné, podle toho, zač jsou autoři komentářů placeni. Pozoruhodně perfidní komentář se nazýval nějak podobně jako Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší, než každá vláda. Je to text, který by mohl být uváděn v učebnicích žurnalistiky jako příklad, jak se výtečně zkomolí realita a smíchá koza s motejlem, až vznikne přesvědčivý, zdánlivě spravedlivý, pseudobjektivní a zcela nenápadně nápadný propagační text.

26.3.2012 v 12:48 | Karma: 14,00 | Přečteno: 878x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Příspěvek do diskuze o ministerstvu kultury aneb Gorod a kultura

Tento text (některé části jsem opakoval i jinde a jindy) jsem poslal redakci LN jako ohlas na jiný článek o ministerstvu kultury. Pro nával jiných důležitých úvah a námětů z našeho bohatého života nenašla redakce pro něj prostor, což chápu, vzhledem k jeho obsahu - a tak ho dávám mj. sem, kde si také pár desítek čtenářů přelouskne.

23.1.2012 v 11:43 | Karma: 6,55 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Můj malý příspěvek k nadstandardu

...je asi takový: dobře si vzpomínám na časy Sanopzů a doby, které se týkala věta „all animals are equal, but some are more equal“ – všechna zvířata jsou si rovna, leč některá jsou si rovnější.

7.11.2011 v 11:00 | Karma: 26,84 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Traktér U Vopičky - část 2: Zaměstnání našich snů

INFORMACEHostinec U Vopičky je nenápadné místo, skryté za rohem ve vedlejší uličce na Malé Straně, nepříliš navštěvované cizinci. Proto se v něm schází ponejvíce stálá společnost. Tvoří ji Hamánek, který pěstuje nutrie a jejich masem se většinou živí a zlé jazyky tvrdí, že jím i páchne, dále nezaměstnaný básník Šušma, prodavač ušanek z Karlovy ulice Penížek, který své chlebodárce upřímně nenávidí a raději by umrzl, než by si narazil na lysou hlavu své zboží; také zlý trafikant Olek Krákora, který by chtěl být prezidentem, ale nemůže, jelikož byl kdysi komunistou, pravidelným návštěvníkem je též Blahoslav Brejžek, který uvádí jako své zaměstnání „zástupce vedoucího mobilní hygienické jednotky“, což, jak říká lidově Hamánek, znamená „závozník u hovnocucu“. Blahoslav Brejžek se kdysi, chtěje se pochlubit, na pohlednici z Thajska v rychlosti podepsal Bl.Brejžek a do té doby mu přívětiví štamgasti říkají jedině Blbrejžek. Pivnici navštěvuje také invalidní důchodce Zlomeček, jenž občas tragicky podniká a často přichází někdejší zaměstnanec OPBH Churaň, který privatizoval dva domy a zřídil v nich penzión a restauraci, jež je ovšem i na něj samotného moc drahá. Jestliže ho chtějí štamgasti potěšit, nazývají ho Čuraněm anebo něžně Pátá Bé. Oblíbeným hostem je ing. Babička, jenž ač inženýr, zpívá na Karlově mostě s harmonikou a snaží se každému vnutit svá CD. V hostinci zpívat nesmí. Tu a tam přichází i novinář před důchodem Strmoles a také šlapka Kačka, řečená Hroch, jedna z mála hostů, které jejich práce baví. Hostinskému se říká Vopička podle hospody, ale jmenuje se Novák.

26.9.2011 v 20:52 | Karma: 6,07 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Ostuda se Seifertovými spisy

Mezi mnoha knihami, které jsem vzal do ruky, když jsem se stěhoval a zmenšoval knihovnu, bylo půvabné nové vydání románu Západ Karla Václava Raise. Nakladatelství Akropolis knížku vydalo v roce 2004, s obrazy Antonína Slavíčka, rejstříkem, slovníkem, výtečným doslovem Jaroslavy Janáčkové...

23.9.2011 v 12:35 | Karma: 10,58 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1459x
spisovatel a scénárista, na fotografii s neviditelnou rukou trhu.

Poslední knihy: román Siromacha (MF 2007), Chlast (Akropolis 2009), Nesmrtelná duše aneb Facka má padnout rychle - fejetony (Akropolis 2009), Černá krev (Akropolis 2011).
stránky www.koenigsmark.cz

Seznam rubrik