Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příspěvek do diskuze o ministerstvu kultury aneb Gorod a kultura

Tento text (některé části jsem opakoval i jinde a jindy) jsem poslal redakci LN jako ohlas na jiný článek o ministerstvu kultury. Pro nával jiných důležitých úvah a námětů z našeho bohatého života nenašla redakce pro něj prostor, což chápu, vzhledem k jeho obsahu - a tak ho dávám mj. sem, kde si také pár desítek čtenářů přelouskne.

Kdysi navštívil Prahu ruský operní zpěvák, vypůjčil si auto, objížděl den naší zemí a pak prohlásil, že Čechija je překrásný gorod v sredu Jevropy. Argumentoval tím, že když jedeš, stále vidíš aspoň jeden dům. Gorod, opakoval. Z okolí Prahy se mu nejvíc líbil Špindlerův mlýn.  Je to otázka úhlu pohledu, tedy rozměrů. Zrovna tak je to s názorem na kulturu.

Každou chvíli se diskutuje o tom, zda vůbec máme mít ministerstvo kultury, rozhodně pokaždé, když se hledá nový ministr, což je zhruba každý rok. Nepotřebujeme ministerstvo kultury, potřebujeme kulturní politiku.

Politická vrstva, které říkám „inženýři z malých měst“, chápe „kulturu“ jako zábavu po práci, obchodu a tenisu, dnes i golfu. Životní kvalita, která maloměstským inženýrům při tom stačí a které říkám „syté bavorské městečko“, jistě materiálně není nic hrozného, nemůže ale být spirituálním cílem žádné moderní společnosti, natož státu. Nemá totiž myšlenku. Inženýři fatálně zaměňují pojmy. Nejde jen o peníze.

Kultura je částí státu, ale především je stát jenom součástí kultury a společnost celá je kulturou. Umění, živé umění i památky, které většina inženýrů stále zaměňuje s kulturou jako takovou, to je jenom vrcholem ledovce; jemu opravdu postačí svoboda, aby žilo naplno, a stát má být jen největším a inteligentním mecenášem.

Kultura je však mnohem, mnohem širší pojem: kultura je výsledkem vývoje a práce, spadá pod ni všechna historická lidská tvořivá aktivita, společenské chování, pospolitost, právo, dějiny a stát - a pak je zde oblast kumštu a společenského života, hry a kreativity, jíž také neobratně říkáme „kultura“. Nejpodstatnější souvislost s kulturou je však v hlubší sféře, v oblasti sebe-vědomí a morálního vědomí, v tom, čemu se říká identita země a národa.  Zejména, budeme-li součástí Evropské unie.

Můžeme vytvořit ministerstvo školství a kultury, jež by mělo větší vážnost díky vlivu na vzdělanost země, zrovna tak můžeme mít kupř. ministerstvo kultury, místního rozvoje, turistiky a sportu, které by bylo silné morálně i finančně, je to jedno, podstatné je, zda máme kulturní koncept této země. Otázka nestojí, zda v jeho čele má stát manažer nebo umělec – v jeho čele má stát osobnost.

Právě povrchnost debat o kultuře a jejím ministerstvu naznačují, že globální úvaha, plán, koncepce, to, čemu se říká myšlenka státu (kdo to řekl, že státy žijí a hynou myšlenkami, z nichž vznikly? [1]), na kterou jsme před lety rezignovali, nám schází a měli bychom se k jejímu hledání vrátit. Jazyk, uměny, školství, věda a výzkum, zdravotnictví, ekologie, řízení, media, etika, spravedlnost, veřejná správa, to všechno jsou úzce, existenčně od sebe odvislé oblasti, vázané kauzálně jedna na druhou a jsou to oblasti kulturní.

Moderní stát je manažerem své substance, své myšlenky. Mám dojem, že všechny problémy politické kultury, kterými tak bolestně procházíme, mají svůj zdroj mimo jiné právě také v nedostatku této myšlenky. Myslím si také, že jest ji hledat právě v kultuře a dějinných souvislostech, protože jakákoliv politika by měla být kulturní. Nejde jen o to 1 procento – bože, setinu! – rozpočtu, které by opravdu mělo být v kultivované zemi samozřejmostí, jde o to, že bychom měli říci, čím jsme byli, čím zůstáváme a čím být chceme.

Tento gorod bude buď originální svou kulturou, anebo propadne sítem. To myšlenka a jedině ona totiž odlišuje skutečný národ a opravdový stát – i součást Evropské Unie - od turisticky stále méně zajímavého regionu, ovládaného mezinárodními bankami, v němž se o posty a prachy hádají s gangstery lokální pseudopolitici bez kultury.

 

 

[1] Jenže myšlenka, na jejímž základě vznikla Česká republika, byla, obávám se, jen ta, že by nás Slováci mohli zdržovat na cestě k trhu bez přívlastků. Ukázalo se, že nás naopak v mnohém předběhli. Ať jde o zákaz odporných billboardů u silnic, přímou volbu prezidenta, hejtmanů, primátorů a starostů atd. Člověk se nemůže ubránit pocitu, že u nás to dělali politici jinak jen a jen proto, aby snáze kradli.

Autor: Alex Koenigsmark | pondělí 23.1.2012 11:43 | karma článku: 6,55 | přečteno: 276x
  • Další články autora

Alex Koenigsmark

Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší, než každá vláda?

Takzvaná holešovská výzva vyvolala značnou vlnu reakcí, což samozřejmě není překvapivé, leč stává se zajímavým podnětem pro studium těchto reakcí. V zásadě jsou předem očekávatelné, podle toho, zač jsou autoři komentářů placeni. Pozoruhodně perfidní komentář se nazýval nějak podobně jako Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší, než každá vláda. Je to text, který by mohl být uváděn v učebnicích žurnalistiky jako příklad, jak se výtečně zkomolí realita a smíchá koza s motejlem, až vznikne přesvědčivý, zdánlivě spravedlivý, pseudobjektivní a zcela nenápadně nápadný propagační text.

26.3.2012 v 12:48 | Karma: 14,00 | Přečteno: 878x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Můj malý příspěvek k nadstandardu

...je asi takový: dobře si vzpomínám na časy Sanopzů a doby, které se týkala věta „all animals are equal, but some are more equal“ – všechna zvířata jsou si rovna, leč některá jsou si rovnější.

7.11.2011 v 11:00 | Karma: 26,84 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Traktér U Vopičky - část 2: Zaměstnání našich snů

INFORMACEHostinec U Vopičky je nenápadné místo, skryté za rohem ve vedlejší uličce na Malé Straně, nepříliš navštěvované cizinci. Proto se v něm schází ponejvíce stálá společnost. Tvoří ji Hamánek, který pěstuje nutrie a jejich masem se většinou živí a zlé jazyky tvrdí, že jím i páchne, dále nezaměstnaný básník Šušma, prodavač ušanek z Karlovy ulice Penížek, který své chlebodárce upřímně nenávidí a raději by umrzl, než by si narazil na lysou hlavu své zboží; také zlý trafikant Olek Krákora, který by chtěl být prezidentem, ale nemůže, jelikož byl kdysi komunistou, pravidelným návštěvníkem je též Blahoslav Brejžek, který uvádí jako své zaměstnání „zástupce vedoucího mobilní hygienické jednotky“, což, jak říká lidově Hamánek, znamená „závozník u hovnocucu“. Blahoslav Brejžek se kdysi, chtěje se pochlubit, na pohlednici z Thajska v rychlosti podepsal Bl.Brejžek a do té doby mu přívětiví štamgasti říkají jedině Blbrejžek. Pivnici navštěvuje také invalidní důchodce Zlomeček, jenž občas tragicky podniká a často přichází někdejší zaměstnanec OPBH Churaň, který privatizoval dva domy a zřídil v nich penzión a restauraci, jež je ovšem i na něj samotného moc drahá. Jestliže ho chtějí štamgasti potěšit, nazývají ho Čuraněm anebo něžně Pátá Bé. Oblíbeným hostem je ing. Babička, jenž ač inženýr, zpívá na Karlově mostě s harmonikou a snaží se každému vnutit svá CD. V hostinci zpívat nesmí. Tu a tam přichází i novinář před důchodem Strmoles a také šlapka Kačka, řečená Hroch, jedna z mála hostů, které jejich práce baví. Hostinskému se říká Vopička podle hospody, ale jmenuje se Novák.

26.9.2011 v 20:52 | Karma: 6,07 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Ostuda se Seifertovými spisy

Mezi mnoha knihami, které jsem vzal do ruky, když jsem se stěhoval a zmenšoval knihovnu, bylo půvabné nové vydání románu Západ Karla Václava Raise. Nakladatelství Akropolis knížku vydalo v roce 2004, s obrazy Antonína Slavíčka, rejstříkem, slovníkem, výtečným doslovem Jaroslavy Janáčkové...

23.9.2011 v 12:35 | Karma: 10,58 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Testujte proboha politiky!

Výborný truhlář se k mé lítosti rozhodl, že bude raději jezdit s tramvají. Bolela ho kyčle. Aby se mohl stát řidičem tramvaje, musel mimo jiné absolvovat dosti důkladný psychologický test. Tomu se asi nikdo nediví – řidič hromadné dopravy má velikou zodpovědnost a může ohrozit životy řady lidí.

10.8.2011 v 12:30 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1459x
spisovatel a scénárista, na fotografii s neviditelnou rukou trhu.

Poslední knihy: román Siromacha (MF 2007), Chlast (Akropolis 2009), Nesmrtelná duše aneb Facka má padnout rychle - fejetony (Akropolis 2009), Černá krev (Akropolis 2011).
stránky www.koenigsmark.cz

Seznam rubrik