Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta od města aneb Staré dobré klišé

Mezi autory fejetonů a sloupků v tiskovinách straší dvě období – jednak vánoce a Silvestr, jednak prázdniny. O obou se má, ba musí něco napsat a o obou nelze napsat nic zajímavého, protože za ty desítky let už nelze na nic nového přijít. Nicméně nechat je bez povšimnutí taky nejde, to by nešlo… O vánocích proto sloupkaři blbnou kolem kaprů a jejich pouštění do řeky, o prázdninách kolem přírody. Staré, dobré klišé…

Pouštění kaprů do řeky je veliké show, jež – bohužel, jako většina podobných protestů, od chránění koní před vražednými dostihy po boj s atomovou energií ve prospěch síry a uhlí – je krásně sledovatelné, fotografovatelné, účastníci jsou dojati jak vánoci, tak sami sebou, svou ušlechtilostí a statečností, ve skutečnosti je to však celé na nic, a když už, tak spíše ve prospěch pravého opaku.

Kapr, zakoupený ve městě z kádě a pak vypuštěný do Vltavy, velmi rychle zcepení. Nebýt dostihů, ubylo by koní. Myslím, že rakovin ze spalin je mnohem víc, než kdy bylo nemocí z ozáření, včetně černobylské tragédie, kterou navíc způsobila lidská blbost, nikoliv nespolehlivost zařízení – nu, to je můj osobní názor, podotýkám. Jsem připraven na všechny duchovní facky, kterých se mi za tyto názory dostane.

Proto se s vámi dnes podělím o malou úvahu o návratu k přírodě. Nejde o přírodu samu, ale o filmy a jiné útvary, zabývající se návratem k této. Jdou mi, abych byl upřímný, už léta velmi na nervy všechny ty filmy a historky o tom, jak nějaký intelektuál (zpravidla pohledný a sexuálně výkonný), znavený shonem a povrchností měst, hodí mobil do řeky a buď havaruje a musí zůstat v nějaké velmi osamělé vesnici ve valašských horách, anebo se tam přímo záměrně odebere, aby načerpal sil takříkajíc od pramene.

V obou případech ve filmu intelektuál vždy zjistí, že v té opuštěné, odevšad vzdálené vesnici, jaké se v naší malé zemi blbě hledají, žijí samí báječní, opravdoví a autentičtí lidé, prostí a tak nějak jadrní, kteří ho postupně přivedou na správnou cestu, on objeví své kořeny a pravé jádro… vychlastají při tom zpravidla hodně slivovice, chytají do ruky ryby, pozorují líhnoucí se ptáčata a mazlí se s kravami. No, prostě jsou to voloviny.

Hodlám naopak natočit realistický film o intelektuálovi z města, který havaruje v západočeských valašských horách, jako se to jednomu příteli stalo, pouze s tím rozdílem, že nehavaroval, ale koupil si tam chalupu, zlákán mimořádně nízkou cenou. Byla to ovšem právě ta past.

Opuštěná vesnice v přírodě byla celých jedenáct kilometrů vzdálena od nejbližšího města. Na okraji hustého lesa rostly zejména staré sporáky a pneumatiky, kdo se odvážil dál, pravda mohl najít i pěknou prašivku. Obyvatelé se skoro všichni jmenovali Hamánek, ve vesnici nežily žádné ženy, až na stokilovou hostinskou Hamánkovou a vdovu po kostelníkovi Hamánkovi, jezdili po neopravených cestách děsnými škodovkami, jež by neprošly ani jednou technickou prohlídkou a byli většinu času opilí. Elektřina často nešla, vodu kamarád a jeho dívka hřáli na kamnech a vrhali se na ně vzteklí, protože stále na řetězu uvázaní, vesničtí psi.

Když se přítel nechtěl denně opíjet s domorodci v smradlavé hospodě paní Hamánkové a platit za ně, propíchali mu pneumatiky, dvakrát se s nimi popral a jeho přítelkyně dostala od rezavého hřebíku, na který šlápla v lese, otravu krve. S jakou chutí ten muž od těchto přírodních jader a kořenů posléze utekl, si jistě dovedete představit.

Je to s tím návratem k přírodě jako s pouštěním kaprů do Vltavy – ti kapři uhynou, jenom neudělají radost ani vám na talíři, rozhodně jim nepomůžete, jak vám vysvětlí každý rybář.

Ani jedna verze, ať černá nebo růžová, ovšem není pravdivá. Život ve městě má své přednosti a život na venkově taky, všude žijí dobří nebo odporní spoluobčané a nic není černobílé. To jenom umělci a žurnalisti nemohou přijít na nic nového. Totiž, nejspíše nechtějí. Jednak myslet bolí, jak říkala moje babička, jednak musí novináři myslet na majitele listů a na čtenáře, které to taky bolí.

Inu, jak říkával Hitchcock, staré dobré klišé je vždycky lepší, než nějaký šílený nový nápad.

Autor: Alex Koenigsmark | úterý 22.6.2010 15:43 | karma článku: 7,55 | přečteno: 536x
  • Další články autora

Alex Koenigsmark

Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší, než každá vláda?

Takzvaná holešovská výzva vyvolala značnou vlnu reakcí, což samozřejmě není překvapivé, leč stává se zajímavým podnětem pro studium těchto reakcí. V zásadě jsou předem očekávatelné, podle toho, zač jsou autoři komentářů placeni. Pozoruhodně perfidní komentář se nazýval nějak podobně jako Šup do Vltavy aneb holešovská výzva je horší, než každá vláda. Je to text, který by mohl být uváděn v učebnicích žurnalistiky jako příklad, jak se výtečně zkomolí realita a smíchá koza s motejlem, až vznikne přesvědčivý, zdánlivě spravedlivý, pseudobjektivní a zcela nenápadně nápadný propagační text.

26.3.2012 v 12:48 | Karma: 14,00 | Přečteno: 878x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Příspěvek do diskuze o ministerstvu kultury aneb Gorod a kultura

Tento text (některé části jsem opakoval i jinde a jindy) jsem poslal redakci LN jako ohlas na jiný článek o ministerstvu kultury. Pro nával jiných důležitých úvah a námětů z našeho bohatého života nenašla redakce pro něj prostor, což chápu, vzhledem k jeho obsahu - a tak ho dávám mj. sem, kde si také pár desítek čtenářů přelouskne.

23.1.2012 v 11:43 | Karma: 6,55 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Můj malý příspěvek k nadstandardu

...je asi takový: dobře si vzpomínám na časy Sanopzů a doby, které se týkala věta „all animals are equal, but some are more equal“ – všechna zvířata jsou si rovna, leč některá jsou si rovnější.

7.11.2011 v 11:00 | Karma: 26,84 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Traktér U Vopičky - část 2: Zaměstnání našich snů

INFORMACEHostinec U Vopičky je nenápadné místo, skryté za rohem ve vedlejší uličce na Malé Straně, nepříliš navštěvované cizinci. Proto se v něm schází ponejvíce stálá společnost. Tvoří ji Hamánek, který pěstuje nutrie a jejich masem se většinou živí a zlé jazyky tvrdí, že jím i páchne, dále nezaměstnaný básník Šušma, prodavač ušanek z Karlovy ulice Penížek, který své chlebodárce upřímně nenávidí a raději by umrzl, než by si narazil na lysou hlavu své zboží; také zlý trafikant Olek Krákora, který by chtěl být prezidentem, ale nemůže, jelikož byl kdysi komunistou, pravidelným návštěvníkem je též Blahoslav Brejžek, který uvádí jako své zaměstnání „zástupce vedoucího mobilní hygienické jednotky“, což, jak říká lidově Hamánek, znamená „závozník u hovnocucu“. Blahoslav Brejžek se kdysi, chtěje se pochlubit, na pohlednici z Thajska v rychlosti podepsal Bl.Brejžek a do té doby mu přívětiví štamgasti říkají jedině Blbrejžek. Pivnici navštěvuje také invalidní důchodce Zlomeček, jenž občas tragicky podniká a často přichází někdejší zaměstnanec OPBH Churaň, který privatizoval dva domy a zřídil v nich penzión a restauraci, jež je ovšem i na něj samotného moc drahá. Jestliže ho chtějí štamgasti potěšit, nazývají ho Čuraněm anebo něžně Pátá Bé. Oblíbeným hostem je ing. Babička, jenž ač inženýr, zpívá na Karlově mostě s harmonikou a snaží se každému vnutit svá CD. V hostinci zpívat nesmí. Tu a tam přichází i novinář před důchodem Strmoles a také šlapka Kačka, řečená Hroch, jedna z mála hostů, které jejich práce baví. Hostinskému se říká Vopička podle hospody, ale jmenuje se Novák.

26.9.2011 v 20:52 | Karma: 6,07 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Alex Koenigsmark

Ostuda se Seifertovými spisy

Mezi mnoha knihami, které jsem vzal do ruky, když jsem se stěhoval a zmenšoval knihovnu, bylo půvabné nové vydání románu Západ Karla Václava Raise. Nakladatelství Akropolis knížku vydalo v roce 2004, s obrazy Antonína Slavíčka, rejstříkem, slovníkem, výtečným doslovem Jaroslavy Janáčkové...

23.9.2011 v 12:35 | Karma: 10,58 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka. Vláda zasedne ve středu

18. května 2024  11:09

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1459x
spisovatel a scénárista, na fotografii s neviditelnou rukou trhu.

Poslední knihy: román Siromacha (MF 2007), Chlast (Akropolis 2009), Nesmrtelná duše aneb Facka má padnout rychle - fejetony (Akropolis 2009), Černá krev (Akropolis 2011).
stránky www.koenigsmark.cz

Seznam rubrik