Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RECENZE: Bláznivý den aneb Figarova svatba neví, kam dřív skočit.

Národní divadlo, tedy konkrétně jeho činohra, nabízí ve svém programu hru Bláznivý den aneb Figarova svatba. Včera jsem představení navštívila, sál byl naplněn z více než poloviny a dle ohlasů diváku bylo pro obecenstvo úspěšné. I když, jak se to vezme.

Pokud nejste fanouškem opery, ale příběh zamilovaného Figara, který se nechce o svou snoubenku dělit s vychytralým a záletnickým hrabětem, Vás zajímá, je činoherní představení správná volba. Příběh je stejný, jen si tam autor a režisér přidali pár svých myšlenek. 

Ve hře účinkuje 12 postav a umělecký sbor. Hlavními postavami hry jsou Figaro (Richard Krajčo), Zuzanka (Pavla Beretová), Hrabě (Miroslav Donutil) a Hraběnka (Kateřina Winterová).

Hře nechybí vtip, překvapení, slavné jména a hezké kostýmy, ale spoustu jí toho, bohužel, také chybí nebo naopak – přebývá.

To, čemu se smějeme ze začátku hry už po několikáté, tak vtipné není. Kostýmy jsou skvěle zvoleny, dokonce jsou pěkně (kromě samotného Figara) vsazeny do doby, ve které se příběh odehrává. Co mi ovšem vadilo na první pohled je výprava.

Herci byli pěkně oblečení a nalíčení – skutečně jsem si je představovala jako obyvatele imaginárního zámku. Imaginárního proto, že veškeré kulisy představovaly desítky plastových židlí, dřevěnou podlahu a jakési dělo, které celou hru jen překáželo, aby nakonec jen na pár minut při radostné události z něho padaly jakési pěnové houbičky (nevím, co jiného to mohlo být). Člověka to nutilo uvažovat nad tím, zda divadlu došly peníze či nápady.

Další věcí je sbor, který v představení účinkoval. Jeho hromadné prozpěvování: Ať žije, ať žije, se oželet také dá a fungoval spíše jako milé křoví. Pasáží, které si režisér umanul a které se dají oželet je více. Nepochopitelné hraběnčino třískání do bicích botami, způsobilo nejedno nadzvednuté obočí a ušklíbnutí.

První polovina přesto uběhla neskutečným způsobem, byla vtipná, napínavá a zajímavá.  V druhé polovině představení se děj vlekl. Nemělo to už žádný pořádný spád, překvapující momenty a opravdu vtipných pasáží tam už bylo také méně. Většina diváku se těšila na vstup Cherubína (Miloslava Königa) do děje, ten jediný zaručoval úsměv na rtech, protože jeho pojetí zamilovaného mladíka, který objekty své lásky střídá, stejně rychle jako převleky, nenechalo nikoho chladným.

Představení, ale jako by nevědělo čím chce být – operetou, činohrou, muzikálem...vmísilo do sebe až moc žánrů, tím však ani jedna pasáž nemohla být dokonalou ve svém pojetí. 

Pavla Beretová jako Zuzanka byla zahraná dobře – pokud by se měla charakterizovat jedním slovem, byla rozhodně hlučná. V jejím pojetí by Zuzanka žádného Figara ani nepotřebovala, jelikož by si vše zařídila sama. Richard Krajčo alias Figaro hrou spíše s grácií proplouval a nepůsobil na mě jako muž intrik a nápadů, kterého měl představovat. Miroslav Donutil sehrál svou roli, musím říci, standartně. Neurazil, nepřekvapil. Brilantní hraběnkou byla Kateřina Winterová, ale jak už jsem naznačila, nejvýraznější postavou pro mě byl Cherubín v podání Miloslava Königa, ten má komediálního talentu na rozdávání.

Bláznivý den aneb Figarova svatba se mi líbila, půjdu na ni klidně znovu, najde se tam ovšem pár míst, kde se to dá udělat lépe a vábněji.

 

Režie: Michal Dočekal / Scéna: David Marek / Kostýmy: Kateřina Štefková / Hudba: Wolfgang Amadeus Mozart / Aleš Březina / Dramaturgie: Daria Ullrichová

 

Hrabě: Miroslav Donutil / Hraběnka: Kateřina Winterová / Figaro:Richard Krajčo / Zuzanka:Pavla Beretová / Marcelina: Jana Boušková / Antonio: Milan Stehlík / Fanynka: Jana Pidrmanová / Cherubín: Miloslav König / Bartolo:Vladislav Beneš / Bazilio: Jan Novotný /Soudce: Filip Rajmont

Hodnocení: 70%

 

 

Autor: Iveta Kobylíková | čtvrtek 15.11.2012 18:15 | karma článku: 12,42 | přečteno: 1172x
  • Další články autora

Iveta Kobylíková

Nekojím - no a co?

Už v těhotenství se ženy rozdělují na dva tábory budoucích matek. Buďto sjíždíte emimino od rána do večera nebo na něho náhodou zabloudíte, když hledáte odpověď na otázku typu - je normální přibrat kilo za měsíc?

14.5.2017 v 18:05 | Karma: 28,34 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Ona

Iveta Kobylíková

Hrůza šestinedělí

Tak jo. Musím si to přiznat. Celé těhotenství jsem řešila jenom ono těhotenství a nejvíc ze všeho porod. Já srab od přírody jsem měla hrůzu z neznáme bolesti, která mě čeká. Výsledek?

27.4.2017 v 10:37 | Karma: 36,58 | Přečteno: 4553x | Diskuse| Ostatní

Iveta Kobylíková

Recenze: Hašler a dokonalé Divadlo Na Vinohradech - hanba vám!

Dlouho jsem váhala, ne co napsat, ale jak to slušně napsat. Tak krásný, smutný, poučný příběh o Karlu Hašlerovi byl zprzněn čímsi, co se snažilo o cosi, vtipným něco. Nechoďte na toto představení - hrůzou a zbytečností se mu vyrovná jen Zkrocení zlé ženy v ND.

7.4.2014 v 21:45 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1856x | Diskuse| Kultura

Iveta Kobylíková

RECENZE: Naši furianti a Divadlo v Dlouhé

Zpoza rohu jeviště se řítil Miroslav Táborský s kbelíkem plným ledové vody. Už jsem čekala, že ho položí na podlahu v rámci hasičského tréninku hry. Blížil se až k okraji hlediště a za běhu kbelík vylil. Jak poznal kritika sedícího v 1. řadě?

1.11.2013 v 7:30 | Karma: 14,73 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Kultura

Iveta Kobylíková

Koncert O.H. a jeho Melody Makers: Když Vás hudba pohladí

Hned při druhém songu jsem se přistihla, že zavírám oči. Nikoliv únavou, účelem bylo pouhé vychutnání si hudby, tak aby mě nerušily žádné okolní vjemy. Já jsem si totiž vychutnávala hudbu s velkým H, samou její podstatu - nerušenou zbytečnými slovy, gesty či i pohledem na kapelu. Pouze jsem zavřela oči a prožila naplno ten moment, kdy hrají mistři.

28.10.2013 v 22:17 | Karma: 17,34 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
„Psát pro kritiky se nevyplatí, stejně jako dávat přivonět ke květinám někomu, kdo má rýmu.“
— Anton Pavlovič Čechov

Seznam rubrik