Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mám retardovaného syna...

Ženy si prý berou chytré muže, aby měly chytré syny,  a muži si berou krásné ženy, aby měli krásné dcery. Když se pak narodí hloupý syn a ošklivá dcera, je z toho v rodině malér. Scény, výčitky, hledání viny, hledání odpovědi na otázku: "Po kom to dítě vlastně je, když my jsme oba tak povedení..."

Jako každé odpoledne i ten den jsem vyzvedla děti v mateřské škole a chtěli jsme vyrazit na sluníčko do parku. Vyběhla za námi paní ředitelka školky s otázkou: "Paní Klokočníková, mohla bych s vámi chvilku mluvit?" Nevěděla jsem, o čem ten rozhovor bude, ale tušila jsem, že mě čeká  cosi nepříjemného.  Zas děti nechtěly pít mléko nebo syn nechtěl po obědě spát? Ach jo, co se zas dělo... Děti se naštěstí chvilku zabavily s kočičkou na plotě." Paní Klokočníková, chtěla bych vám říct, že vašemu synovi doporučíme odklad školní docházky. Víte, šest let mu bude až koncem června a to víte, je to jenom mužskej... Myslím, že není ještě zralý na to, aby začal chodit do první třídy. Samozřejmě, je to na vás, rozhodnout se musíte vy, rodiče, ale já vám doporučuji nechat ho ještě rok ve školce, jinak bude mít velké problémy."

Zůstala jsem stát jako opařená. Odešla jsem s dětmi do parku, kde jsem se z té zprávy postupně vzpamatovávala. Neměla jsem pocit, že by náš syn byl nějak opožděný, jeho inteligence mi přišla zcela normální. Je pravda, že byl velmi živý, nesoustředěný, paličatý, neorganizovatelný, ale že by to měl být důvod k odkladu školní docházky? S tím si přece učitelé musí umět poradit!

Doma mě za tu zprávu nepochválili. Babička prohlásila, že syna do školy dát musíme, protože ona se tolik těšila, až povede vnuka do školy, a že by se toho za další rok nemusela dožít. Tatínek také nadšením neskákal a přemýšlel, "po kom je  ten kluk asi blbej, no po něm přeci né"! Věděla jsem, že odklad školní docházky má celá řada dětí našich známých, že to neberou nijak vážně, a tak jsem se postupně připravila na to, že synek tu novou aktovku použije až o rok později.

Do pedagogicko-psychologické poradny, kam jsme byli pozváni, se synkovi moc nechtělo. Ale nakonec byl rád, že nemusí do školky a docela se těšil, že se mnou pak půjde do práce. Přivítala nás pedagogicko-psychologická poradkyně v kalhotovém kostýmku silně zapáchajícím tabákem a se zřetelnou vadou výslovnosti r a ř přizvala do své kanceláře syna, který byl již připraven ve svých povinných bačkůrkách vstoupit do jámy lvové. Byl statečný, ani se nedožadoval mé přítomnosti jako u zubaře.  Dlouze jsem na chodbě přemýšlela, o čem si tam spolu ti dva asi povídají. Když se konečně otevřely dveře, vrhla jsem se do kanceláře, abych se konečně dozvěděla, co paní doktorka zjistila. "Ale maminko, tady se všichni přřřezouváme, tedy i vy!", zarazila mě paní doktorka psychologie.  Tak jsem si rychle vyzula střevíce, na kterých snad ani žádná špína nebyla , a ve fuseklích s nervózním žaludkem jsem vstoupila do kanceláře. Syn se na mě usmál a řekl: "Jen se neboj, mami, to bude dobrý...".

"Paní Klokočníková, vašemu synovi zcela jistě doporrručím odklad povinné školní docházky.  Vede mě k tomu celá řřada důvodů, kterrré dostanete písemně, ale víte, mezi námi děvčaty - všichni muži jsou rrretarrdovaní a měli by chodit do školy nejméně o rrrok později, na ty holky prrrostě nemají..."

"To bude mít tatínek rrradost, až mu to řřeknu", pomyslela jsem si. Syn naštěstí na její slova nereagoval, zcela jistě nevěděl, co slovo retardovaný znamená, a nakonec ho mnohem více zaujala kalkulačka, na které asi paní doktorka počítala minus body, které můj synek během vyšetření nasbíral.

Můj retardovaný syn díky ročnímu odkladu nastoupil do školy až v roce 1990, což nás plnilo velkými nadějemi na lepší zítřky. S učitelkami pak válčil celá léta základní školní docházky. Na jejich škole byl muž pouze tělocvikář, ředitel a školník, jinak celý pedagogický soubor chodil na dámské záchodky. Nebýt těchto tří "retardovaných" pracovníků školy, možná by synek skončil někde v polepšovně.  Školníka můj syn miloval a trávil v jeho dílně a kotelně polední přestávky. A kdykoliv měl nějaký problém ve škole, chodil ho řešit rovnou k panu řediteli do ředitelny.

Můj  syn,  protože je retardovaný a rok odložený, stále ještě studuje vysokou školu, úspěšně si při tom vydělává a občas se z legrace ptá, jestli "nepotřebuju půjčit nějaké peníze".

A tak jen přemýšlím, proč si tohle chlapi nechají líbit. Proč se nechají vyštípat z mist, kde se vychovává nová generace a kde se tvoří a staví to, co tady v té zemi za pár let bude. Ti chlapečkové je ale strašně potřebují...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Klokočníková | čtvrtek 21.2.2008 7:02 | karma článku: 31,00 | přečteno: 1897x
  • Další články autora

Eva Klokočníková

Výbušné spoďáry na Hlaváku

Tak jsme zase jednou vyrazili vlakem z Prahy. Zatím vše klapalo. Kdosi však zapomněl v Bille na nádraží kufr s prádlem, tak nám to málem ujelo... Policie nás sice chrání, ale moc nepomáhá a hlavně špatně informuje...

30.4.2024 v 11:24 | Karma: 17,60 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Wintonovy děti nebyly jen Wintonovy

Na plátně právě vrcholí film "Jeden život" o hrdinovi Nicholasi Wintonovi, který těsně před válkou zachránil 669 převážně židovských dětí, které by jinak válku nepřežily. Byl to ale jediný hrdina tohoto příběhu?

25.2.2024 v 10:25 | Karma: 15,10 | Přečteno: 228x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Tancuj, Mariane

Konečně je zase masopustní veselí. Doba, kdy skončil předvánoční půst a předvelikonční ještě nezačal. Teď je dle tradice dovoleno hodovat, tancovat, veselit se a radovat ze života. Teď je čas pořádat večírky až do božího rána...

6.2.2024 v 15:30 | Karma: 11,56 | Přečteno: 224x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

Zpověď páně ministra

"Přijď, Duše Svatý, a pomoz mi, abych hříchy své náležitě poznal, srdečně jich litoval, upřímně se z nich vyzpovídal a doopravdy se polepšil...“

11.1.2024 v 10:15 | Karma: 17,42 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Eva Klokočníková

A co je to vlastně za lidi na tom ministerstvu?

Tak jsme se dozvěděli, jak to chodí na jednom českém ministerstvu: oslavuje se přímo na pracovišti, paří se klidně do půlnoci. No, nakonec nás daňové poplatníky to vyjde levněji, než kdyby oslava proběhla někde v "Alcrónu".

8.1.2024 v 14:20 | Karma: 45,84 | Přečteno: 8624x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  13:16

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli na pražské...

Zůstane Korčok v politice? Většina Slováků ho tam nechce, ukázal průzkum

6. května 2024  13:10

Pouhá třetina Slováků si přeje, aby neúspěšný prezidentský kandidát Ivan Korčok své další kroky...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  13:07

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Vlak usmrtil ženu, stres u jedné z cestujících vyvolal epileptický záchvat

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,75
  • Průměrná čtenost 2880x
Mám ráda kulturu,(ne)zajímá mne politika, fascinuje mne jóga. Mé životní krédo: "Když nejde o život, jde o ho..." Oblíbený citát:" Být trpělivý neznamená dělat někomu vola."


Get Your Own Real Time Visitor Map!