Vláda jmenována. No, ne abyste se radovali!

Takové sdělení přímo čišelo ze speciálu ČT při jmenování vlády na Pražském hradě. Ve studiu sedí dva páni, jak jsem pochopil, novinář a politolog a hrají argumentační ping-pong.

Krásně si nahrávají a tak jim to hezky klape, jakože je všechno blbě. Vrší jeden argument za druhým, až ušiska přecházejí. Protože ve studiu pro své pravdy nemají oponenta, jde to jak po másle. Problém nastane ve chvíli, kdy se jim argumentační míček někam zakutálí, a začnou se opakovat. Pak pohotově, aby to neztratilo dynamiku, podá jim moderátorka berličku rádoby nevinnou otázkou.

      „Co říkáte na ministra Tomana, prý má vazby na Hrad,“ nadhodí jen tak, jako že se jen ptá. Že se experti na pravdu okamžitě čapli, nemusím dodávat.

Abychom si rozuměli, nikomu právo na názor neberu, jen mi tam chyběl oponent. Tříbením názorů si divák může vytvořit ten svůj. Takhle jednostranné zpravodajství je obyčejná manipulace, ale to u naší veřejnoprávní je už delší dobu normální, tedy normou.

Asi po hodině si pod kuchyňskou televizí mažu chleba a jen okrajově vidím, že ti dva tam ještě jsou, jen moderátor je jiný. Experti na pravdu právě kritizují složení vlády z nekompetentních lidí, a vysvětlují, že to nemůže fungovat. Pan Takáč je ale trochu rejpavější než jeho předchůdkyně a opáčí.

      „Taková ministryně průmyslu a obchodu paní Nováková, úspěšná podnikatelka, dlouhodobě se pohybující v této branži, ta by mohla být dobrou ministryní.“

      „Ne, nemohla,“ opáčí politolog s hárem rockera. (Uteklo mi jeho jméno). Než odejdu, slyším, něco jako, že nová ministryně nemá žádný politický potenciál, žádnou politickou vizi, do problému nemůže přinést nijakou přidanou hodnotu. Tak takhle vypadá arogance a neúcta k úspěšným.  Ale patří nám to – platíme si je. Večer se v programu objevila i paní Němcová, ale to už jsem vzdal.

Nejsem naivní, vím, že moje volba, stejně jako většiny z nás, se pohybuje mezi blbým a ještě blbějším. Přesto se mi chce z důchodcovskýho podpalubí zavolat na můstek – „Přestaňte se hádat vo kormidlo a přidejte plyn!“. Už už to vypadalo, jsem si myslel, a ono je to zase blbě, jak mi z obrazovky vysvětlili. Nechápu, jak z toho může mít někdo radost.

 Díky Česká televize, díky. Vyrábět blbou náladu vám celkem jde, ale v manipulaci jste stále nepřekonatelní.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Kloboučník | čtvrtek 28.6.2018 20:11 | karma článku: 32,27 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88