Pane Moravče, hezky jste nám to ukázal

     Asi budu jeden z mála, možná že jediný, kdo Vám za poslední televizní pořad OVM poděkuje. Dříve jsem totiž moc nechápal, asi tím, že bydlím na venkově a kavárny tu nemáme, jak se takové názory, ignorující realitu, rodí. Teď už tomu, díky Vám lépe rozumím. Stačí si pozvat vysokou autoritu (p. Halík) a k němu posadit pár nahrávačů (p. Hartl, p. Švejnar). Všechno beze sporu nóbl lidi, k tomu nóbl moderátor a máme tu diskuzi, nad kterou se zvedá žaludek.

     Pan Halík dokonce připustil, že multikulturismus přináší určité problémy, které jsou ale jen růstové, řádnou osvětou ovlivnitelné. Připomněl mi bolševiky, kteří také připouštěli, že to občas drhne, ale jen co vychovají socialistického člověka, půjde to jak po másle. Nechci pana pátera spojovat s komunisty, jen ta jeho argumentace, nerespektující realitu, začíná být stejně nebezpečná jako ta bolševická.

     Napadlo mě, že kdyby „hnědokošiláči“ v Německu ve třicátých letech minulého století, prohlásili nacizmus za náboženství (věrozvěsta i svatou knihu měli), měli by s tím asi naši superdemokraté problém. Svoboda vyznání, jak jsem vyrozuměl, je pro některé nositele étosu mantra, přes kterou vlak nejede. Tomu rozumím, ale tak jak nemůžeme všechny lidi házet do jednoho pytle, protože jsme ve své přirozenosti různí, ani různá náboženství bez rozdílu nemohou skončit v univerzálním obalu se štítkem „láska, tolerance, milosrdenství“. Nemyslím si, že vše, co je kodifikováno ve svatých knihách, je zákon hodný respektu. Jednou, pan Halík nazval muslimy svými bratry. Rozuměl jsem tomu tehdy tak, že v úsilí za lepší svět, by měla různá náboženství bratrsky spolupracovat. Chci se zeptat, přijal jeho podání ruky někdo z oslovené protistrany?

     Díky poslednímu pořadu pana Moravce, jsem nabyl přesvědčení, že při absenci oponentů se dá vyargumentovat téměř vše. Až si do svého pořadu pozve techniky názorově propojené přesvědčením, že je možné sestrojit perpetum mobile, věřím, že se jim to podaří. A bude se krásně točit, až to bude mlaskat. Jen opatrně, až ten mechanický nesmysl s pevností mýdlové bubliny, ponesete z kavárny pro vyvolené ven mezi lidi.  

     Perpetum mobile prezentované ve Vašem posledním pořadu se v realitě zastaví, jsem o tom přesvědčen.

 

 

Autor: Zdeněk Kloboučník | středa 17.12.2014 18:46 | karma článku: 42,72 | přečteno: 3850x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88