Nechci malovat čerta na zeď, ale něco se mění

Publicistika na ČT je tendenční a proto ztrácí diváka. Nenutím vás k souhlasu, ale posuďte sami. Na ČT24 informují o novičoku. Protože toho jsem syt, přepnu na barrandovskou Arénu, kde je to chytlavější.

Tam zrovna lituje předseda TOP 09, že naše justice neměří všem stejně. Zamračím se do obrazovky na bývalého ministra spravedlnosti, ale než mu stačím opáčit, že na tom má také svůj díl viny, on to vzápětí tupluje ještě geniálnějším postřehem. Prý je to špatný signál do veřejnosti. „No né pane Vachmajstr, vy jste hlava“, musím si ulevit. Moderátor je však věcnější a zeptá se, proč to nemůže být jako ve Státech, tam je to padni, komu padni. (To asi ne). Námitku podtrhne ještě několika notoricky známými kauzami Rathem počínaje, Janouškem konče. Možná jsem čekal od některého z hostujících politiků silnější názor, než jalové drbání se za uchem, že je to sice blbý, ale moc se s tím dělat nedá. Protože silný názor nezazněl, vrátil jsem se na ČT.

 Tam pan Takáč s Miroslavem Kalouskem řeší daleko zásadnější „problém“. Zdali náš prezident není součástí ruské propagandy, když vyzradil něco, co si špitají vrabci na střechách. Jasně, Hrad neměl tuhle prkotinu komentovat, a tak si Kalouskovo kopnutí do kotníku zaslouží. Ten kopanec mohl zaznít jako tečka a ono ne. Prázdná sláma se obrátila a mlátila se ve studiu dál. Utekl jsem zpátky přes Vltavu do ateliérů, kde barrandovský moderátor zaskočil pana Chvojku rejpavou otázkou. Proč ČSSD považuje SPD za extremistickou? Odpověď ze socdemáka lezla jak z chlupatý deky, stejně jako před časem z pana Bělobrádka. Prý Lety, referendum, Le Penová. Na víc si nevzpomněl. Je zajímavé, že antimigrační postoj Okamurovců již nezmínil, to už je dnes asi příliš tenký led, ale bejval to trumf jak hrom.

Reklamní break avizovaný panem Soukupem mě vrátil na Kavčí hory. Tam zrovna informovali, že kauza „Peroutka“ se vrací na začátek. Ten „velký“ problém jsem přetrpěl až k dalšímu tématu, kde pozvaný koreanista mezi řádky říká, že Kim začal být hodný, ne proto, že na něj tlučhuba Trump dupnul, ale že se mu rozbilo jeho nukleární nádobíčko. Jo jo, prosťoučký diváku věz, že Trump jenom náhodou slíznul třešničku na dortu.

Na Barrandov se fakt moc nekoukám, ale občas mrknu. Vy, kteří jste na tom podobně, jste si určitě všimli, že se naši politici této stanice přestávají štítit. Z těch co tam nechodí, budou možná časem zapadlí vlastenci. Vím, je to jen predikce, ale co když.

Přiznám, že trochu bulvární přístup tamního moderátora mi vadí, ale nevadí mi, že v Kauzách vytahuje nejrůznější zlodějny. Ty prachy, co se během čtvrtstoletí ze státní kasy odklonily, samozřejmě pod tichým přikývnutím našich tradičních politických stran, jsou nenávratně pryč. Přesto mi to jako pláč nad rozlitým mlíkem nepřipadá. Říkám si, když už je to pravda, tak ať je to i sranda. To na jednu stranu. Daleko významnější je, že to možná časem může působit i jako prevence.

Na začátku jsem předeslal, že nechci malovat čerta na zeď, ale něco se posouvá. Politologické a ekonomické konstrukce, většinou konformních odborníků k naší veřejnoprávní TV, už tolik netáhnou. Jen vsunu namátkou, jak před rokem ekonom Dlouhý varoval, „nezvyšujte minimální mzdu, jinak lidi přijdou o práci“. Dnes mluví úplně jinak a ani se nečervená.

Možná ten zajetý klídek, který si na Kavkách stále užívají, může skončit, až Jaromír Soukup konkurenčně otevře svůj program k našim nedělním obědům. My si pak budeme moci vybrat, jestli si dáme ke svátečnímu vepřu knedlu zélu rejpala z Barrandova, nebo ke kebabu zpravodajského gurua Moravce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Kloboučník | úterý 29.5.2018 12:14 | karma článku: 36,76 | přečteno: 1773x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88