Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deset malých Vieweghů mělo rádo rum

Pár postřehů z Kocourkova zvaného Blogový román s Michalem Vieweghem. Kdo se účastnil, ví, o čem mluvím. Kdo netuší oč jde, nemá smysl, aby si dalšími řádky kazil zrak.

Kocourkov (tragikomedie ze zákulisí) a Zapadákov (místo děje)

Starosta: Michal Viewegh 
Představenstvo: redaktor V., specialista na dobu Alžbětinskou, blíže neurčené množství tajemných předčitatelů.

Podporuje je v pozadí stojící stát Magnésia, provozní prostředky dodává čiperný podnikatel Idnes. Celý projekt se jmenuje Napište blogový román s Michalem Vieweghem. Maskuje se podtitulem Kurz tvůrčího psaní. Starosta píše úvodní kapitolu, dalších deset má vybrat představenstvo z příspěvků obyvatel.

Úvodní kapitola:
V malém městečku (Zapadákově) se narodila starostovic Katka. Je to oš...... ožralá bezdětná třiatřicítka, která má tendenci se litovat, a přepočítávat věcné dary, které si vys....... Též ráda představuje své milence. Přes její nepříliš pěknou povahu je na ní cosi fascinujícího a člověk si umí představit, že si ji oblíbí.
Katka má rodiče, kteří též š...... s okolím, a kamarádky, které nečekaně činí totéž. Mezi nápadníky Katky vyniká tetovaný skinhead, který s nikým neš ....., ale chtěl by.
Zatím se dějí na radnici v Kocourkově věci.
Starosta má v plánu přečíst ze pár scénářů o vývoji své nezdárné dcerky, okamžitě rozpoznat rodícího se génia a jet si zarybařit na Hvar. Představenstvo se líně povaluje a hrozně se diví, že jim někdo píše, když k tomu mediálně vyzvali 10 milionů Čechů (z nichž minimálně polovina umí a může číst i psát).

Obyvatelé Kocourkova.
Nečekané množství Malých Černoušků všech velikostí, pohlaví i věku. Každý si na svém písečku plácá svoji Katku. Téměř všichni mají potřebu ji zachránit (oš...... ožralá bezdětná blůzující třiatřicítka – komu zbyl v těle kousek citu, chce jí pomoct).
Po týdnu představenstvo příspěvky přepočítá a vyděsí se, že je za tři dny nepřečtou (příspěvků je skoro 900!). Jejich lidská práva jsou dočista v p….
Obyvatelé odeslali své příspěvky, jsou v očekávání a soucitně sledují trampoty poroty. Té hlušiny, jíž se na radnici musejí brodit !

1. Kapitola

Konečně je na světě. Je to bomba, kterou nikdo nečekal. Má mnoho ručiček, hlaviček i nosů, je na začátku celkem vtipná i s nápadem, ale taková poslepovaná, celej taťka starosta. Pointa je v tom, že se všichni v Zapadákově dozvědí, že Katka š.... s Bláhou (skinhead počmárá celé městečko). Končí to zvracením Katky do pekáče, zpívajícím šéfem a hororovým Last Minutem do Paříže.
Většině obyvatel Kocourkova klesá brada. Vyprovokují se k parodii v podobě kapitolky 2. a z městečka odcházejí. Zbývají po nich vtipné, jadrné, hezké, milé, šílené a vůbec celkově okouzlující Katky. A žraloky ohlodaný starosta.
Rodí se ségra, Paralelní Katka. Je to divoška, ale má šmrnc. Okamžitě po narození prchá z městečka kamsi do Asie.
Diskuse mezi obyvateli jsou noblesní. Na úrovni. Jemný humor, vtipné špičky, odkazy na podařené příspěvky. Údiv, rozčarování, povzbuzování zbylých Černoušků. Celkově paráda.

2. Kapitola

Ta se opravdu povedla, obyvatelé Kocourkova jsou rádi a gratulují autorovi. V Zapadákově se dozvědí, kdo s kým ještě š..... (skinhead počmárá opět celé město). Katka tím očišťuje svoji pověst, bo se na ni zapomene. Prima nápad a oddálení nutného zla (Paříž). Do děje za to vstupuje pražská doktorandka Alex, která š.... výhradně z lásky, a cigán Mirga. Dále Katka slibuje za zprznění pověsti ostatních obyvatel Zapadákova skinheadovi, že mu ukáže, jak se líbá s holkou.

Přes opravdu pěknou kapitolku (až na tu vynucenou dívčí líbačku), kterou taťka starosta ani moc nezmrvil, si představenstvo opět stěžuje na bídu příspěvků. Čte diskusi obyvatel a vyjadřuje se i k ní. Irituje ji zejména čtvrť Blogerů. Dále rýpe do něžného pohlaví a naznačuje, že by se mělo vrátit k plotně.

 

Zbylí obyvatelé se pokoušejí prokousat Paříží (nyní už je to nevyhnutelné zlo). Do Kocourkova přicházejí čerství Černoušci.

 

Do představenstva se zřejmě vloudila puritánská stará panna, neboť od této chvíle je nejsprostší povolená nadávka Jdi k šípku. Slova jako "š....", "p....." a pod., hojně používaná v prvních kapitolách, do Paříže nesmějí.

3. Kapitola

Katka odletí do Paříže, a vybere si k tomu doktorandku Alex, protože všichni ostatní jsou zaneprázdněni v Zapadákově oblíbenou činností. V Paříži řekne poprvé muži Ne, načež vyhodí mobil z okna a polepší se. Po návratu je Jinou Katkou. Navzdory tomu se chce s Alex líbat, bo to přislíbila vyděračskému skinu.

Kocourkovu padá brada podruhé. Diskuse se rozšoupne.

4. Kapitola

Zde se Katka vzepře a líbá místo Alex zrcadlo. Při té příležitosti si všimne, že je ještě k světu (ona, ne zrcadlo). Docela dobrý. Ale po přečtení původní autorské kapitoly spadne Kocourkovu brada potřetí. Taťka starosta tentokrát vytáhl pouze substanci a tu si zpracoval úplně po svém. Je to jiný styl, jiný obsah, jiná řeč, jiné mravy, jiný konec (oproti zmlácenému Mirgovi končí kapitola kamarádkou Lindou, zmizelou v křoví).

Představenstvo stále nabádá Kocourkov k tomu, aby zvýšil kvalitu svých příspěvků. Starosta píše konkrétní rady, návody, postupy, dějové linie a mnohá doporučení, aby ti blbci obyvatelé konečně pochopili, jak se má správně psát. Doporučuje navázat na Lindu.

5. Kapitola

Zdařilé dialogy sousedek provázejí šťourání hasičů do vodního toku. Všichni s elánem hledají mrtvolu Lindy, která se po nějaké době vynoří z křoví (živá). Místo ní se na ostrůvku v řece objeví Koza. Kozu umístil na ostrov z důvodů nepříliš pochopitelných způsobem zcela neznámým vyděračský skin. Ten se poté nahý uklidil na několik dní za popelnice, aby mohl vyčkat Katčina návratu o jedné noci příštího týdne domů, aby je viděla sousedka a mohla tak Katce opět zkazit pověst. Skin doufá, že s ním Katka bude konečně š...., zejména když jí poví Vše o Koze.

Kocourkov konečně pochopí, že se jedná o crazzy komedii.
Představenstvo je z diskuse tak otráveno, že zavede systém tzv „dukátů“. Od toho okamžiku lze vložit do každé diskuse pouze jeden příspěvek, pokud obyvatelé Kocourkova nevlezou na web idnes přibližně 300x, čímž získají potřebný počet virtuálních peněz. Což zaručuje vyšší úroveň jejich příspěvků.

V této fázi ztratí obyvatelé Kocourkova zbytek elánu, iluzí a sil k dalšímu boji, protože už delší dobu mnohem raději diskutují, než se pokoušejí lovit z morálního bahna Katku v nějakém zk....... Zapadákově.

Diskuse se stává prostředkem osobní komunikace pár trosečníků.

6. Kapitola

Je nazvaná Zvířecí detektiv a Katka zde pátrá po tom, kdo zavlekl Kozu na ostrov, přestože to dávno ví. U toho flirtuje se zrzavým sympaťákem v uniformě policajta. Napínavý děj vrcholí pozváním na večeři. Bude Katka š.... se zrzavým poldou nebo ne ??????? Dozvíme se v příští kapitole.

V Kocourkově zůstávají převážně otrlí jedinci, kteří se vzájemně nazývají husami, hlupáky apod., romantici, opilí iluzí věčné slávy, a mamonu chtiví kolenovrti, kteří jsou lákáni vidinou zisku 10.000, Kč za každou vítěznou kapitolu. Většina normálních obyvatel odchází konečně tam, kam patří (do p……).

Na závěr: Stejně mě to celé moc pobavilo. Potkala jsem lidi. Založila jsem si jeden z mnoha zcela bezvýznamných a nic neříkajících blogů. Koukala jsem s otevřenými ústy, kolik lidí umí psát, fakt pěkně, šťavnatě, s humorem. Dík za to celému Kocourkovu, zejména představenstvu, které bylo ve skutečnosti pouze paralyzováno faktem, kolik výborných spisovatelů se nachází mezi námi :D.

A z čirého zoufalství nudy vývoje Katky a spol. jsem vymýšlela příběh, jehož první kapitolu (pouhý nastíněný začátek, který se skutečně odehrál) jsem si dovolila prsknout na svůj zcela bezvýznamný blog. A když někdo někdy vymyslí podobný projekt jako mohl být Blogový román s M.V., který bude odvážně experimentovat a nepohrne se sám do kytek, budu moc ráda.

Autor: Iveta Klimečková | pátek 30.10.2009 19:00 | karma článku: 15,51 | přečteno: 1145x
  • Další články autora

Iveta Klimečková

Hrůza padesátek, vůně šedesátek, sedmdesátky v řetězech a zkáza Mordoru

Nepíšu o postklimakterickém údělu žen, jak by se mohlo na první pohled zdát. V posledních době zde všichni melou o tom, jestli za komanče bylo líp nebo hůř. Je to nesmysl, každá léta byla jiná (zaokrouhluju na hlavní vlny).

7.9.2018 v 15:40 | Karma: 34,44 | Přečteno: 2382x | Diskuse| Společnost

Iveta Klimečková

Pět základních typů žen podle kabelek

Znáte ten způsob zavěšení kabelky na vztyčeném předloktí? Pokud loket patří mladé dámě s pootevřenými rtíky, je to jaksi součástí image a pán bůh s námi a zlé pryč.

21.9.2017 v 22:47 | Karma: 24,50 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Cestování

Iveta Klimečková

Bajka o ministerstvu

Jedno průměrné ministerstvo bylo takhle po ránu osvíceno myšlenkou: „Naučím české pitomce kriticky myslet. A vytvořím k tomu parádní instituci,“ pokračovalo volně ve svých úvahách.

27.8.2016 v 10:17 | Karma: 26,82 | Přečteno: 636x | Diskuse| Cestování

Iveta Klimečková

Panika v obci

Představte si obec s počtem obyvatel 499. Na náměstí vedle bývalé márnice (nyní hasičárny) stojí hospoda.

12.12.2015 v 16:29 | Karma: 33,09 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Ostatní

Iveta Klimečková

Městská hromadná poprava

Jako každým rokem silničáři sněhem, dopraváci v Brně jsou pravidelně v září zaskočeni studenty. V universitním městě se počet pasažérů oproti létu zvýší přibližně na trojnásobek. V MHD nastává kolaps.

30.9.2015 v 21:33 | Karma: 15,06 | Přečteno: 498x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

OBRAZEM: Zkáza ukrajinského Donbasu pohledem reportérů iDNES.cz

4. května 2024  16:04

Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Doněcká oblast byla se svými čtyřmi miliony obyvatel nejlidnatější částí Ukrajiny. To změnila...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1172x
Dcera. Máma. Blondýna. Analytik. Grafoman... vydala jsem bohatě ilustrovanou knížku - příběh života a smrti jednoho vynikajícího brněnského malíře, který se nestal slavným, protože ....