Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč drží Věci veřejné vládu stále pod krkem?

Ještě ani neskončil nový rok a Věci veřejné připravují vládě další těžkou zkoušku. O důchodové reformě a další otázkách budou hlasovat véčkaři, několik tisíc sympatizantů strany, kteří tak budou mít v rukou osud několika příštích generací. Potvrzují se tak slova, že Věcem veřejným nejde vůbec o vládu, ale pouze o vlastní přežití.

Není se co divit, strana s dlouhodobým kolísáním kolem pětiprocentní hranice musí provokovat, aby se udržela ve hře, respektive pozornosti davů.  Jestli to má být agenda, která opakovaně podkopává vládu, či vytrvalé zpochybňování koaliční smlouvy, kterou Věci veřejné samy podepsaly, je to na pováženou a vládu zřejmě čekají horké chvilky. Nemusí však zůstat pouze u ní.
Hlavním problémem Věcí veřejných je totiž ideová schizofrenie, kterou maskují pochybná referenda několika tisíc sympatizantů, vytrvalý zdroj nejistoty vládní koalice. Absence ideové základny však jakékoliv seskupení vylučuje z rodiny politických stran a staví jej na úroveň zájmové organizace, resp. nátlakové skupiny, která se však svým chováním postupně vylučuje ze skupiny stran s koaličním potenciálem.
Věci veřejné jeden důležitý rys nátlakové skupiny, zaměření na jednotlivý cíl, nikoliv program pro celou společnost v zájmu vlastních členů (jak činí zájmová skupina a také politická strana), splňují. V případě VV je takovým cílem boj proti korupci, která sice je problémem silně vnímaným veřejností, je ale otázkou, jestli je opravdu tím, co je nejvíce pálí v každodenním životě. Jak potvrdil jeden z představitelů VV, strana například žádnou zdravotnickou koncepci nemá, což je v době nejen stávky lékařů, ale především dlouhodobého zadlužení českého zdravotnictví zarážející, což občany možná zajímá možná více. A především, dotýká se nás všech, nikoliv jen vybrané skupiny elit, která sugeruje svůj názor veřejnosti.
Ale zpět k otázce – proč Věci veřejné drží vládu pod krkem? Odpověď již naznačil Karel Steigerwald ve svém komentáři po ideové konferenci, kdy popsal VV takto: „jedním dechem jako spojenci i rozvědčíci u nepřítele. Zastávají společný koaliční názor a připojují k němu vlastní separátní názor. Nechtějí s větší stranou splývat, koalici dělají, ale distancují se, i když přesně nevědí proč.“ Pozici Věcí veřejných to naznačuje docela věrně – být tam, i onde, být za dobře s každým a udržovat levopravý koaliční potenciál. Možná však právě to stojí za propadem VV. Stejně jako v životě totiž příslušnost k oběma odlišným názorům nedělá dobrotu, protože činí člověka (stranu) nečitelnou a ochotnou kdykoliv se přidat na druhou stranu. Věří jí tedy všichni a nikdo. A v tom je problém VV.
Svoji identitu a důležitost proto neutvářejí na levicovosti či pravicovosti, ale na permanentním vyhrožování vládě, které z nich činí pověstný jazýček na vahách. To ale VV může fungovat maximálně čtyři roky. Potom se s nimi již nikdo bavit nebude. To by si měli Bárta a spol. rozmyslet, než zas přijdou s nějakým dalším nekonformním návrhem.

Autor: Zbyněk Klíč | čtvrtek 30.12.2010 13:06 | karma článku: 19,94 | přečteno: 1855x
  • Další články autora

Zbyněk Klíč

Dinosaurus Dobeš

Není to tak dávno, co Věci veřejné ústy svých představitelů popravovaly politické dinosaury za to, že zkazily českou politiku. Přestože nikdy nezveřejnily seznam, koho za takového dinosaura považují, charakterizovaly je jako ty, kteří kam šlápli, tam tráva přestala růst. Zdá se, že jednoho takového tvora se jim podařilo zplodit přímo ve vlastních řadách – Josefa Dobeše.

21.2.2011 v 9:13 | Karma: 24,52 | Přečteno: 2386x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Brousí si Věci veřejné zuby i na Českou poštou?

Nejde nám o funkce, chceme transparentní rozhodování, nechceme další dinosaury. Takovými hesly se před volbami zaklínala „nová“ strana Věci veřejné. Její nástup do politiky však ukázal, že to s její čistotou nebude tak horké.

11.2.2011 v 8:36 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2029x | Diskuse| Ostatní

Zbyněk Klíč

Ekotendr hýbe světem

"Já patřím k lidem, kteří k tomuto velkému ekotendru mají výhrady. Čili nepředpokládám, že se tady dobereme úspěšného konce," řekl ministr obrany Alexandr Vondra zhruba před čtrnácti dny deníku Aktuálně.cz. Zdánlivě nevinná věta, která jen potvrzovala to co zřejmě všichni dobře věděli – totiž že ekotendr ve své maximalistické podobě je passé. Před půlrokem tomu tak ani zdaleka nemuselo být a odpůrci zakázky byli náležitě potrestáni. Nevěříte?

30.1.2011 v 9:13 | Karma: 12,87 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Čtyři důvody, proč by měl Vít Bárta opustit ministerský post

Dnes nás čeká možná nejdůležitější tiskovka za poslední roky. Mnistr dopravy Vít Bárta bude vysvětlovat, proč jako šéf jedné z největších bezpečnostních agentur v zemi sledoval svojí dnešní politickou konkurenci.

22.1.2011 v 8:03 | Karma: 42,13 | Přečteno: 11514x | Diskuse| Politika

Zbyněk Klíč

Proč bojovníci proti korupci nebojují proti Grossovi?

Asi všichni máme v živé paměti předvánoční „kauzu“ na Státním fondu životního prostředí. Média tehdy napjala všechny síly, aby z křesla ministra životního prostředí sesadila Pavla Drobila a zdiskreditovala i premiéra Nečase. To se jim podařilo. Když však dnes vyplouvá na povrch mnohem zásadnější kauza privatizací Mosteckých uhelných dolů, ze kterých měli dostat provizi lidé blízcí Stanislavu Grossovi, média mlčí. Proč?

9.1.2011 v 9:14 | Karma: 35,19 | Přečteno: 3196x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Pronájem bytu 2+1 - Frýdlantská
Pronájem bytu 2+1 - Frýdlantská

Frýdlantská, Liberec - Liberec I-Staré Město
11 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1787x
Články na tomto blogu vyjadřují výhradně osobní názor autora - občana, nijak nespojené s jeho působením ve veřejné sféře.