Kdo je Joe Biden, kandidát na amerického viceprezidenta?

Demokratický kandidát na prezidenta Barack Obama zveřejnil nominaci na viceprezidenta. Je jím Joe Biden, šestý nejdéle sloužící senátor horní komory amerického Kongresu a trojnásobný demokratický kandidát na amerického prezidenta. Kdo je Joe Biden zač?

Biden je americkým senátorem za stát Delaware od roku 1972 a své vítězství zopakoval celkem pětkrát. Je tak šestým funkčně nejstarším senátorem a vůbec nejstarším za svůj stát. V horní komoře amerického Kongresu pracuje jako předseda Výboru pro zahraniční vztahy a je dlouholetým členem Výboru pro soudnictví, kde k oblastem jeho zájmu patří drogová politika, kriminalita a občanské svobody.
Jako předseda Výboru pro zahraniční vztahy se angažoval v balkánském konfliktu a neváhal nazvat Slobodana Miloševiče válečným zločincem. Není bez zajímavosti, že podporoval zbrojní embargo, trénink bosensko-muslimských válečníků a vedení náletů NATO. Jako patriot se zachoval i po 11. září, kdy podpořil vyslání dalších vojsk do Afghánistánu a souhlasil s tlakem na Sadáma Hussajna. O rok později podpořil zahájení války v Iráku. Stal se z něj umírněný zastánce války, plateb za ní, ale i mezinárodní spolupráce. V listopadu 2006 přišel s návrhem tzv. třetí cesty na řešení sektářského násilí v Iráku, a to federalizací země s právy pro kurdské, šíitské a sunnitské obyvatele.

Trojnásobný kandidát na prezidenta
Kandidát Baracka Obamy se třikrát ucházel o nejvyšší post VE Spojených státech. V roce 1998 nedopadla jeho kandidatura příliš šťastně – v září 1987 byl obviněn z plagiátorství projevu tehdejšího předsedy Labouristické strany Neila Kinnocka když se později se objevily důkazy o neoprávněném využití právnických textů a falešném tvrzení o dosaženém vzdělání, Biden svoji kandidaturu raději stáhl. V dalších dvou kláních se souboje účastnil krátce – v roce 2004 kvůli nedostatku financí, o čtyři roky později odstoupil hned po prvních primárkách v Iowě, když obdržel minimální podporu.

Některé postoje Joe Bidena
- potraty: stát by měl být neutrální, neměl by zasahovat do soukromého rozhodnutí ženy (tj. ani pro, ani proti). V následných hlasováních v Senátu však podpořil odpůrce potratů a postavil se i proti vládnímu financování potratů.
- registrované partnerství: V roce 1996 podpořil Zákon na ochranu manželství, který dal každému státu pravomoc neuznat partnerství osob stejného pohlaví jako manželství a zároveň federální vládě učinit tak i přesto, že některý stát takové soužití jako manželství uzná. Přijetí dodatku k manželství, který uznává pouze tradiční podobu rodinu, však odmítl.
- výzkum kmenových buněk: odmítá federální podporu výzkumu kmenových buněk a také zákaz klonování (hlasoval proti němu v roce 1998).
- trest smrti: v minulosti hlasoval proti omezení odvolání proti rozsudkům trestů, což naznačilo jeho postoj proti
- podle Bidena by se měla činit opatření proti globálnímu oteplování. Podporuje financování nových zdrojů energie, omezování emisí v rozvojových zemích a je zastáncem investic pro snížení emisí skleníkových plynů
- patří mezi zastánce vyšší kontroly držení zbraní, na druhou stranu podporuje další existenci pracovních víz a stavění zdí kolem hranic proti nelegálním imigrantům
- domácí bezpečnost: podpořil tzv. Patriotic Act a zřízení komise k vyšetření okolností 11. září, nicméně negativně se staví proti režimu věznice na Guantanámu. V devadesátých letech podpořil několik desítek vojenských projektů a podporuje snahy k ochraně proti jaderné hrozbě. Bez zajímavosti není, že hlasoval proti tzv. rasovému odlišování (Racial profiling), které v Americe například znamená možnost používání odlišných metod policií pro černošské a bělošské obyvatele (např. když například mezi černochy se vyskytuje statisticky vyšší počet pašeráků než mezi bělochy). Aktuální se otázka stala zejména po 11. září.
-ekonomika: senátor Biden hlasoval proti Bushovým daňovým škrtům a naopak podpořil přerozdělování peněz bohatších do zlepšení domácí bezpečnosti. Je považován za pro-odborářsky laděného senátora, odmítl dohody o volném obchodu se Singapurem či Chile, podpořil však projekt severoamerické zóny volného obchodu. Podporuje dotace do zdravotní péče a odmítá privatizaci sociálního zabezpečení.
-zahraniční politika: Biden podpořil invazi do Iráku i Afghánistánu, později však podporu iráckému tažení revidoval. Dnes podporuje pětibodový plán stažení vojáků ze země a její federalizaci (spolu s emeritním profesorem Rady pro zahraniční vztahy Leslie Gelbem navrhl přidělení práv všem důležitých skupinám v zemi, přerozdělení části z ropných zisků sunnitské menšině, stabilizaci situaci v regionu a stažení amerických vojsk v roce 2008. Jeho návrh Senát podpořil v září 2007 i díky republikánským senátorům)
Podporuje vyslání amerických vojsk do Súdánu k zastavení darfurské genocidy, patří k zastáncům Státu Izrael a řešení blízkovýchodní otázky vytvořením dvou států. Biden se staví za otevřený dialog se Severní Koreou, diplomatická jednání podporuje i v otázce Iránu, avšak za současného zachování sankcí (v roce 2007 hlasoval proti zařazení Íránských revolučních obranných vojsk mezi teroristické organizace). Patří k zastáncům obchodních sankcí vůči Kubě a podporuje jejich pokračování.


Působení Joe Bidena v americké politice

PoziceZvolen
(Delaware)
197250%
Senátor1978
Senátor1984
Senátor1990
Senátor1996
Senátor2002
41%

*Populace státu Delaware činí 864,764 obyvatel (stav k roku 2007). Zdroj: en.wikipedia.org

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyněk Klíč | sobota 23.8.2008 12:18 | karma článku: 12,83 | přečteno: 1638x