Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Takový normální Štědrý den

Celá rodina pohromadě, plný stůl dobrot a pohoda, nebo to bude zcela a úplně jinak?

Bylo něco po deváté, když se osmiletá Pavlínka vyplížila z postele a natěšená na vánočku došla ke dveřím kuchyně. Byly zavřené. To přece nikdy nebývají, pomyslela si zmateně a vzala za kliku. Tatínek seděl v křesle pod oknem, maminka se opírala o linku. Oba měli v ruce kapesníky. Zakroutila nevěřícně hlavou. Už zase, jako každý rok! Vzala si kakao a vánočku s Nutellou a zamířila do obýváku k televizi, spravit si náladu nějakou vánoční pohádkou.

Jenže ouha. Její šílená patnáctiletá sestra Michala měla puštěné ty svoje řvoucí chuligány. Ani o Vánocích s tím nedá pokoj. Má slíbené vyházení všech těch nesmyslů, jestli se nezačne pořádně učit, ale jí je to nejspíš jedno. "Neuvidíš zlatý prasátko," neodpustila si při pohledu na Pavlínčin talíř. "To přeci neexistuje," odbyla malá svou starší sestru. "Ježíšek taky ne," neodpustila si Míša. "To vím, kluci ve škole mi to řekli už loni," nedala si Pavlínka zkazit výjimečný den. "Kdyby radši postavili ten stromek," zaslechla ještě cestou do svého pokojíčku. "Bulej v kuchyni," informovala svou starší sestru. Jen tak, pro jistotu.

Hádka o stavění stromečku skončila tak jako každý rok. Ubrečený tatínek vzal dýku a pokusil se ořezat kmínek do velikosti díry ve stojánku. Jako každý rok to přehnal a maminka musela k sousedům pro špalíčky na upevnění. Jen louže krve a výlet na pohotovost byly letos navíc.

Ošetřený tatínek dostal hlad a Míša příkaz uvařit. Zakroutila nevěřícně hlavou. Nemá být snad půst? "Kde je ten oběd?" křičel tatínek, zatímco hladová Míša tiše omdlela u sporáku nad hrachovou polévkou z pytlíku. Od maminky dostala pár facek, příslib návštěvy psychiatra a rozkaz vydrhnout sporák a uvařit pořádné jídlo. Tatínek zatím odešel na oběd do hospody a Pavlínka spokojeně spucla poslední kokosové kuličky.

"Vánoce, Vánoce přicházejí..." Za tónů koled z přehrávače zasedla rodinka k večeři. Tatínek nasadil veselý výraz, Míša rozebírala bramborový salát na složky nedobré a dobré, jež před konzumací otírala do ubrousku, maminka rozlomila Pavlínčinu porci kapra napůl. "Já ho chci celej," kvílela malá. "Musím vidět, jestli tam není kost," obhajovala maminka svoje počínání. "Na pohotovost s tebou nepojedu," uzavřel tatínek nekompromisně a nalil sobě a mamince víno. Míša zatím okomentovala Pavlínčinu colu a svlékla svůj řízek z kabátku. "Proč mi neuděláš přírodní?" vyčetla mamince. "Aspoň na Vánoce bys toho mohla nechat," neodpustil si tatínek. "Je to humus," snažila se obhájit své úpravy svátečního menu. "Jsou Vánoce," snažila se maminka otupit ostny. Zbytečně.

Z dárků se radovala jen Pavlínka. "Samý kraviny," prskala Míša nad výbavou na střední školu a novým oblečením. "To mi tu nikdo neumí vybrat ani pořádný hadry? Kdybyste mi radši dali ty prachy, abych si mohla koupit něco normálního!" Maminčina radost z dárků byla viditelně předstíraná, tatínek rozbaloval v koutě za stromkem a přes potoky slz nejspíš ani neviděl, co dostal.

"Půjdeme na půlnoční," rozhodla maminka. "Jo, jo, nemusím jít spát," radovala se Pavlínka. Její sestra nadšení nesdílela. "Do kostela, jo? Je tam zima a ty kecy mě neberou." "Právě proto," neodpustila si maminka. "Potřebuješ trochu zkultivovat. A vem si čepici!" "Žádnou normální nemám," upozornila ji Míša. "Tu jedinou jsi mi vyprala." Nakonec jí maminka vnutila svoji pod pohrůžkou, že nikam nepůjde a bude mýt nádobí. Tatínek mezitím dopil druhou láhev vína, zalehl na gauč a chrápal nahlas.

"Teda, to je úpadek," žasla maminka cestou do kostela. "Na Štědrej den nejen otevřený, ale i plný hospody!" Zato kostel vypadal podezřele temně. "Zbytečná cesta v tý zimě," odfrkla zhnuseně Míša. "Máš se najíst a nebude ti zima," zopakovala Pavlínka oblíbený výrok rodičů a skončila na haldě špinavého zledovatělého sněhu. Před diskotékou se opilý mladík poklonil mamince natolik, že políbil chodník. Tak začal Boží hod.

Jedná se o fikci.

Autor: Klára Tůmová | pondělí 17.12.2012 22:10 | karma článku: 5,52 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 275x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 272x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 396x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 378x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 252x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz