Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mé zvíře je psycho!

"Miláčku, neškrab se!" Prosím svého plyšáka po každém pro něj náročnějším zážitku. V každém pro mě náročnějším období. Takže vlastně skoro pořád.

Svoje vlastní hysterické výlevy na všechny strany, zvýšenou spotřebu čokolády a alkoholu a v horším případě i fyzické následky nějak přežiju, ale utrpení druhých mi prostě vadí. Neumím s ním naložit a je úplně jedno, kolik má ten někdo nohou.

"Čím déle spolu žijeme, tím jsme si podobnější," platí prý i pro nemoce našich mazlíčků. S tímto komentářem jsem před časem dočetla a bezstarostně odložila článek o hypertenzi u psů a koček. Něco na tom asi fakt bude. Drbání v době přesunu do Prahy nebylo způsobeno blechami, jak jsem se domnívala. Poloamatérská diagnóza alergie na obyčejné granule (díky, Martino!) se zdála být správnou. Protialergické a patřičně dražší jídlo zabralo a miláček se nedrbal! My dva jsme se hledali, až jsme se našli, napadlo mě při marném hledání prověřeného pracího prostředku v regálu hypermarketu. Zase mi to zrušili nebo co, ach jo!

Hrozný řev mě jednoho dne nad ránem přenesl z polokómatu do plné bdělosti během zlomku vteřiny. Co se to děje? Kocourek se tváří, že mu je hrozně špatně. Co teď? Naše veterina otevírá až v osm a na pohotovost netrefím žádným způsobem, nevím přesně, kde to je, natož který autobus použít. Jako na potvoru nemám počítač, zrovna ho dolují z klinické smrti po masivním virovém zásahu. Beru mobil a hledám nouzové číslo na ty naše. Ještě, že jsem si ho prozíravě uložila! Dostane se mi ujištění, že se nejspíš nic moc neděje. Kdyby něco, máme prý dorazit v ordinační době. Jak to může někdo tak zlehčovat! Ležím na koberci a kontroluju klidnícího se miláčka. Po hodině se tváří, jako by se nic nestalo. Vůbec nic. Ruším návštěvu veteriny a odcházím pomáhat druhým. Dvě hodiny spánku mi budou chybět a ještě nejspíš vypadám jako hysterka.

Podobné zážitky mi plyšák čas od času připravuje dodnes. Stačí snížená pozornost z mé strany (chci se mazlit, nemyj ta okna), moje emocionální exploze (i přes notný trénink sebeovládání se stane), nebo moje nemoc. Kočičí maminka okupující postel v denní době kočičáka vystresuje natolik, že to má následky.

Nejhorší je ale práce drápky. První lysinku si vytvořil po antiparazitární pipetě. Pracoval na ní dost dlouho, než ho zájem o zasažené místečko přešel. Asi zase alergie, to máš z toho, že mi nevezmeš tabletku, pomyslela jsem si otráveně. Ještě, že se takový zásah provádí jen párkrát do roka! Hlavně to správně načasovat s očkováním, tohle by se asi nelíbilo.

Poloamatérská diagnóza tentokrát asi nebyla správná. Začalo shánění konzerv a mlsek se sníženým obsahem alergenů. Strupy a zarůstající lysinky se staly trvalým stavem. Ani jsem neřvala, že můj krasavec má vady na kráse. Nešlo to. Ne z tohohle přízemního důvodu. Až zpětně mi došlo, že tou dobou se sešla spousta ne zcela hezkých věcí v mém životě. Rozbití zázemí, které vlastně ani zázemím nebylo. Zcela jinými okolnostmi vynucené stěhování do nového bytu. Návštěva zubaté v blízkém okolí. A nakonec ztráta výsledků více než deseti let práce a hlavně odříkání. Možná si některé věci moc beru, ale tohle bylo hodně těžké. A plyšák se drbal a drbal.

Každoroční návštěva veteriny se blížila. To bude céres! Děsila jsem se už předem. Vysvětlit, že se opravdu nepopral, ale je ve stresu kvůli novému (kočičímu) přírůstku u mamky, dalo vcelku dost práce. Zvládli jsme to!

Začaly další experimenty. Ve stylu, když to nepomůže, aspoň nic nehrozí, jsem poprvé v životě zkusila alternativní medicínu. Zabrala. (Díky, Martino!) Ono to jako funguje i bez víry? A tak jsem začala ztrácet vnucenou bezmeznou důvěru ve výroky hlásané na adresu těchto přístupů tvrdou vědou. Leč nepředbíhejme událostem! Na další očkování jsme dorazili s jediným (a čerstvým) následkem sebepoškozování. Dostala jsem přednášku o špatném hojení ran koček v důsledku vlastní péče o ně. Připadala jsem si jako idiot a další zážitky by vydaly na samostatný článek.

Letos se to obzvlášť vyvedlo. Nová paní doktorka mě přesvědčovala, že pravděpodobnější příčinou aktuálního stavu mého miláčka jsou blechy a svrab. Hádejte, co, žádné potvory nemá! Pigáro dostal na riziko svojí ignorantské a nezodpovědné majitelky. Paní doktorka skončila s pracovním úrazem kočičími drápky a už na mě nepromluvila kromě sumy k zaplacení a na shledanou. Asi budu oblíbeným klientem! Detailní vylíčení by vydalo na samostatný článek.

"A ty se divíš?" Řekla mi na celou anabázi mamka. "My nemůžeme mít normální zvíře. My ne! Jen se podívej na všechny ty labily," ukázala na kočičí smečku a psa na gauči. No je fakt, že i předchozí pes byla zralá na psychoterapii... Holt čím déle spolu žijeme, tím jsme si podobnější. Asi bych se měla stydět za škody, které na tom krasavci nevědomky páchám! Mějte se krásně, jdu cucat kuličky. Prý to nebude fungovat, když to nebudeme brát společně...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Tůmová | pondělí 21.12.2015 20:44 | karma článku: 12,23 | přečteno: 322x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 275x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 273x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 396x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 378x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 252x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz