Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Down & Out

"...Robert Procházka. Podezřelý putoval do cely předběžného zadržení. V minulosti byl již opakovaně trestán pro menší zločiny..." Zprávy mě vytrhnou od žehlení, v televizi však vidím jen reportérku u policejních zátarasů. Co zase provedl, napadne mě okamžitě. Unylá zrzka se loučí. Bundu nemá špatnou, přijde myšlenka zcela mimo téma. Za co, panebože, za co?

Jen co pracně vyhledám vývrtku a otevřu výborně vypadající rosé, rozezní se melodie z telefonu. Sprostě zanadávám. Ještě snad bude chtít, abych ho vysekávala z jeho maléru. Že mi s tatíčkem tolik pomohli. "Kajka," bliká na displeji. Jasně, jsem úplně blbá, telefon mu určitě vzali, dojde mi a stisknu příjem. "Čau frajerko, už to víš?" vybalí na mě. "Myslíš Roberta? Nedávala jsem pozor, slyšela jsem jen konec a viděla tu načesanou dilinku." "Prej někoho zmydlil, říkal Jára, já to neviděla. Zachovej klid, hned jsem tam," oznámí mi a zavěsí dřív, než se vzmůžu k odporu.

Nesmělé klepání na dveře prozradí, že kamarádka je zde. "Koukám, že jdu pozdě," uchichtne se, když se skleničkou v ruce otevřu. "Nezměnila ses, problémy řešíš stejně jako zamlada," pronese s hraným hnusem a vytáhne láhev schovanou za zády. "Noc bude dlouhá," zamrkám na ni a přinesu druhou skleničku. "Dost, stačí," brzdí mě Kája jako vždy. Je mi jasné, že jí jedna sklenička bude stačit. Zbytek je na mě.

"Tak jak to bylo?" vyzvídám. "Nevim, někomu dal po čumáku, je to s nim blbý," sdělí mi v kostce svoje poznatky. "Za to by mohl skončit v chládku na dost dlouho." Zaúpím. Co jsem komu provedla? Proč nemůžu mít normální příbuzný? "Zamrzla ti pusa?" vyvalí Kajka oči. Alkohol mi většinou rozvazuje jazyk. Pouští na svobodu opravdovou Marilyn, tu, kterou bych často a ráda sprovodila ze světa. Asi jsem ještě vypila málo. "Pořád je to stejná krev," odpovím. "Májo, ty seš stejně pako," oznámí mi kamarádka. "Bude o něj postaráno, nebude spát pod mostem, neublíží druhejm ani sobě. A ty tu ještě fňukáš nad jeho osudem. Nebejt to zrovna ty, řekla bych, že se bojíš ostudy. A co vůbec říkala náčelnice, když si tě tehdy povolala?" připomene neslavný rozhovor s nejvyšší po Robertově zjevení v čekárně.

"Že bych měla trochu uvažovat, s kým se veřejně stýkám. To víš, napřed Josef, pak Robert, Kačku mám z náhodný známosti... Klesám čím dál níž," připustím dost nenadšeně. "Na závěr mi oznámila, že moje schopnosti jsou nedostatečný. Už asi po sto padesátý pátý. Spíš si potřebovala zchladit žáhu a Marilyn byla zrovna po ruce." "Májo, neblbni, prostě smolík," snaží se mě přesvědčit. "A nemám jich náhodou nějak moc?" vyprsknu konečně. "Já to přitahuju odmala, kde je Marilyn, tam se něco semele. Radši se se mnou nebav, táhnu tě dolů!" "Jo, ty mě zrovna," ušklíbne se. "Já už snad níž nemůžu. A řekla jsi jí, že to je tvůj brácha?" napadne Káju najednou. Otázku položí s dávkou opatrnosti. Dobře ví, jak se za svého kdysi protěžovaného sourozence stydím. "Jo, bohužel to přežila," vypluje moje pravé já na povrch. Kája se směje, přestože z její skleničky moc neubylo. I mě je možná trochu líp.

"Mamí?" otevřou se dveře do obýváku. Děti! Do háje, vzbudily jsme je! Nechaly jsme se unést přespříliš. "Ano, miláčku?" vezmu Kačenku na vědomí. "Chci se pomazlit, můžu?" zeptá se opatrně. Kajčinu přítomnost ani nic dalšího naštěstí nekomentuje. Odhodím ze svého klína deku a dovolím malé, aby se ke mě přitulila. Kája zatím dolije zbytek vína do mojí skleničky. S úžasem si uvědomím, jaké je najednou ticho, Kačenka se rychle dá ukolébat k spánku. Zvednu hlavu a zaregistruji Kajčin soustředěný výraz. V očích jí čtu nakažlivý strach. Jak dobře to na kamarádce poznám! Ve vteřině jsem střízlivá. "Zase?" zeptám se s těžce hraným klidem. Kajka jen mlčky přikývne. "Poslední dobou skoro denně," dostane ze sebe nakonec. "Spletla ses. Všichni se spletli!"

TENTO PŘÍBĚH JE SMYŠLENÝ.

Autor: Klára Tůmová | pondělí 25.3.2013 21:37 | karma článku: 5,08 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 275x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 272x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 396x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 378x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 252x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Od 60 let jsou bez šance, míní Maláčová. Pomůže rekvalifikace, říká Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Politici to uvítali

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  17:51

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz