Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nice - když ráj se změní v peklo

Mělo to být splnění mého celoživotního snu. Miluji Francii, se kterou vnitřně souznívám natolik, že při každé její návštěvě mám pocity, které zažívá člověk při návratu domů po dlouhodobém odloučení.

Jižní Francie tzv. Cote d´Azur byla proto snovou rodinnou dovolenou. Těšila jsem se, že procestujeme celé pobřeží od Monte Carla po Saint -Tropez a dále pak severněji také Provence. Po večerech jsem snila o voňavých křupavých bagetách, výborných sýrech, tenoučkých palačinkách, mořské vůni, plážové pohodě, levandulových polích a místech, v nichž se odehrávaly filmy mého dětství s miláčkem Louis de Funésem v hlavních rolích.

Zpočátku vše vycházelo přesně podle plánu. Vyrazili jsme směr Nice, místu našeho pobytu. Cestou jsme se zastavili na skok v Benátkách a Veroně, kde jsme se příjemně naladili a pak pokračovali k cíli.

Nice nás přivítala rozpálenými ulicemi, nádherně čistým, skutečně azurovým mořem a příjemnou atmosférou. První dny jsme strávili odpočinkem u moře.

Už zde jsem si uvědomila, jak moc je člověk poslední dobou ve Francii svázán strachem. Neustálá ostražitost je všudypřítomná. Podezíravé pohledy směrem k osobám, jež se svým chováním vymykají, ohlížení se, kontrolování situace, musím říct, že jsem si chvílemi připadala jako paranoik. Snažila jsem se nepodléhat tomu, ale stále ve mně byla neidentifikovatelná stísněnost a úzkost.

A to i přes skutečnost, že ve srovnání s Paříží je zde muslimů minimum (respektive na místech, která běžně navštěvují turisté, nejsou k vidění). Z národností  zde převládají Francouzi a Rusové.

V následujících dnech jsme začali podnikat plánované výlety. Byla jsem nadšená. Místa, která jsme navštívili, naprosto předčila má očekávání. Francie je zkrátka nádherný kus země a ani trochu se nedivím francouzské hrdosti a patriotismu.

O to bolestnější pro mě byl závěr dovolené. Když jsme navečer 14.7. opouštěli pláž, byla kolonáda v plných přípravách na večerní slavnost dobytí Bastily. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších francouzských svátků, ne-li vůbec nejvýznamnější. Plně charakterizuje jejich hrdost na svobodu, rovnost a bratrství. Auta měla uzavřený průjezd plastovými zábranami, u kterých stáli tři policisté, podél chodníku začali prodejci stavět své stánky s občerstvením, cukrovinkami a různými dárkovými předměty, stavěla se podia pro hudebníky. Těšili jsme se, jak si to večer báječně užijeme. Projdeme se kolonádou, dáme si něco dobrého, poslechneme si hudbu a nasajeme trochu té slavnostní atmosféry…. A na závěr velkolepý ohňostroj.

V tu chvíli jsme ještě netušili, že se celý večer změní v horor. Díky andělovi strážnému, který nad námi musí určitě držet ochrannou ruku, jsme se o celé události dozvěděli až v brzkých ranních hodinách, poté co nám celá vyděšená volala z Čech máma a ptala se, zda jsme v pořádku. Ano, byli jsme. Z ohňostroje jsme instinktivně odešli cca 3 minuty před tím, než došlo k útoku. Měli jsme štěstí, ne tak ale spousta dalších bezbranných lidí a malých dětí, jejichž život zde vyhasl. Je těžké představit si, jak musí být rodinám, které sem, na krásné azurové pobřeží, přijeli strávit prázdniny a domů se již nevrátí v plném počtu. Jak je rodičům, kteří zde přišli o své dítě, rodinám, které se těšily na návrat svých blízkých z dovolené a kterého se již nikdy nedočkají.

Je pro mě nepochopitelné, jak k něčemu takovému vůbec mohlo dojít. Proč bylo na místě tak málo policistů a jak je možné, že se takto mohl na kolonádu dostat kamion, když byl provoz uzavřen i pro osobní auta. Nedokážu se vyrovnat se skutečností, že se takové věci mohou dít v dnešním civilizovaném světě.

Hlavou se mi honí myšlenky na člověka, jež dokáže sednout za volant a srážet lidi jako kuželky. Najíždět do dětí, když i on sám je trojnásobným otcem.

Co je to za člověka, který postrádá základní lidské vlastnosti jako je soucit, pokora a svědomí.

Člověk bez těchto vlastností není člověkem a ve společnosti lidí by pro něj nemělo být místo.

Bohužel je takových „nelidí“ mezi námi již obrovské množství. Jsou rozlezlí po celé Evropě.

Evropa svou úlohu v otázkách bezpečnosti prohrála na plné čáře. Je jasné, že v tuto chvíli se proti islámskému moru nedá již účinně bojovat.

15.7.  odpoledne patřily mé myšlenky madam Merkelové. Když jsem viděla mrtvá těla za plentou, ulici plnou krve, svíček, květin, koukala do plačících očí lidí, které jsem na ulicích míjela a cítila strach a beznaděj, vznášející se nad celou Nice, ptala jsem se v duchu sama sebe - pro tohle všechno vítala uprchlíky do Evropy?

Proto, aby mohli bezbranní lidé umírat? Abychom žili v neustálém strachu? Báli se cestovat a chodit se bavit mezi lidi?

Nabízí se zde myšlenka, zda není paní Merkelová srdcem blíže k islámu nežli k evropské kultuře (o druhé možnosti - jejím duševním zdraví nechci spekulovat).

U mě docílila jediného. Zabila ve mně veškerou toleranci.

Je pleure pour vous – France!

 

 

Autor: Klára Manová | pondělí 18.7.2016 21:01 | karma článku: 32,48 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Klára Manová

Z vrcholu na dno…to je ostuda! … aneb výchova blbců v Čechách.

Pomalu se nám blíží konec školního roku a s ním rekapitulace nabytých znalostí za celých těch deset měsíců strávených za zdmi školy.

27.5.2018 v 21:56 | Karma: 20,40 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Jak rovnost plodí nerovnost

Ze současných ideálů a směřování českého školství by člověk snadno nabyl dojmu, že nejlepší možnou cestou je rovnost pro všechny. Trochu mi to celé připomíná doby poměrně nedávné, jež má většina populace stále v živé paměti.

19.5.2018 v 20:06 | Karma: 46,67 | Přečteno: 6987x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Přestaňte už s těmi nesmysly, paní Valachová! aneb Valachová versus Klaus

V posledních dnech jsem zaznamenala několik článků, v nichž bývalá ministryně školství (právnička) Kateřina Valachová otevřeně kritizuje Václava Klause mladšího za předložení návrhu novely školského zákona.

4.2.2018 v 18:16 | Karma: 48,49 | Přečteno: 15241x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Bolí dělání dětí?

Stejně jako holčička ve známé lidové písni snila o své budoucnosti selky, tak jsme i my, jako malá děvčátka rády vyslovovaly tu magickou frázi „až budu velká“.

11.6.2017 v 13:03 | Karma: 31,31 | Přečteno: 2740x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Sebevědomí, je muškou jenom zlatou?

Když se narodíme a máme navíc to štěstí, že do šťastné rodiny, stojíme v centru pozornosti svých rodičů, kteří se snaží vytvořit nám ideální podmínky pro život.

6.6.2017 v 20:55 | Karma: 18,84 | Přečteno: 559x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2374x
Speciální pedagožka se zájmy v oblasti výchovy, vzdělávání, současných pedagogických problémů a mezilidských vztahů. S praxí ve speciální i běžné ZŠ. Tak trochu knihomolka,cestovatelka, sportovkyně, ale zejména pisatelka.

 

Seznam rubrik