Bolí dělání dětí?

Stejně jako holčička ve známé lidové písni snila o své budoucnosti selky, tak jsme i my, jako malá děvčátka rády vyslovovaly tu magickou frázi „až budu velká“. 

Nejčastějším tématem byl počet dětí, jejich pohlaví a jména, jak bude vypadat náš manžel, kde a jak budeme bydlet a pracovat.  S odstupem let je úsměvné vzpomínat na své dětské sny a ještě úsměvnější je jejich srovnání s realitou.

Doba však pokročila i v tomto směru. Holčičky sice stále rády přemýšlí o své budoucnosti a malují si ji na růžovo, není však růžová jako růžová. Nedávno mi jedna osmiletá dívenka položila velmi nezvyklou otázku, zda si může žena nechat v dospělosti odstranit prsa. Užasle jsem na ni zírala a přemýšlela, jak k podobné úvaze dospěla. Vysvětlení jsem se dočkala vzápětí. Při návštěvě plaveckého bazénu ji k smrti vyděsila starší paní, jejíž poprsí mělo problém udržet se v podprsence a sahalo až do pasu. Pro holčičku to byl nesmírně traumatický zážitek. Od té doby měla ta obří prsa stále před očima a děsila se možnosti, že by jí mohlo něco podobného narůst. Tím však náš rozhovor na téma „až já budu velká“ nekončil. Další otázka zněla „bolí dělání dětí? Odpovídat jsem jí naštěstí nemusela, odpověděla si totiž okamžitě sama: já myslím, že to bolí, já to nikdy dělat nechci a ani moje máma už to dělat nechce, protože to pro ni byl příšerný zážitek. Přiznávám, že v tu chvíli už jsem se musela hodně držet, abych se nezačala smát. Není nad dětskou bujnou fantazii…

Takže zatímco my jsme řešily, jestli se nám narodí jen holčičky nebo páreček, popřípadě dva kluci, dnešní dívky jsou ve svém uvažování mnohem dál. Chápou ty spojitosti, že mít dítě a být dospělá není jen tak. Dokonce ani manželství už se dnes netěší takové oblibě. Holčičky neřeší, zda bude mít jejich manžel tmavé vlasy a modré oči, jako kdysi my. Některé už dnes vědí, že o manžela vlastně ani nestojí. Jejich snem je třeba život v džungli. A pro ten se chlap v dívčím uvažování absolutně nehodí, protože by to nezvládl. Čím to je? Že by v těch chlapečcích, kteří je obklopují, neviděli odvážné dobrodruhy?

Je pravda, že ve věku osmi let jsou kluci mnohem více dětmi, než holky. V tomto období jsou rozdíly ve vnímání, uvažování, přístupu a postojích často obrovské. Tak snad z těch našich dnešních chlapečků vyrostou pořádní chlapi, kteří se nebudou bát života v džungli a zbaví naše holčičky strachu z výroby dětí, aby lidstvo nevymřelo.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Klára Manová | neděle 11.6.2017 13:03 | karma článku: 31,31 | přečteno: 2741x