Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na Národní z kostela je slyšet jen pláč anděla – zavírají Rock Café

Nevzala jsem si ani šeřík, ani jinou květinu. Šla jsem tam ošuntělá přesto, že tam byla kopa koťátek. Nešlo to jinak. Letěla jsem tam z práce s tím, že je to možná naposledy. Květnové Rockvstání.

Nevím jistě, kdy jsem šla do Rock Café poprvé, byla jsem ještě malá naplašená holčička.  Hrála tam Alice…asi… pamatuju si ten vlnitý strop i to, že mi to přišlo jako „fakt děsnej underground“. Z toho vlnitýho stropu už nikdy nebude kapat sražená voda na polonahého dlouhovlasého Dana Bártu. A ne jen proto, že Dan už  se na koncertech nesvlíká a ostříhal si to svý háro. Teď se tam hraje divadlo. Jen divadlo.

Končilo se v deset. Ale prej tam byl pořád kravál. Proběhla rekonstrukce. Ale proběhla nějak blbě. Nedá se svítit, Rock Café 15. 4. zavřelo své brány, neb si důchodci na Nově stěžují, jakej je to hluk na té poklidné Národní třídě, kde se pasou kravičky, u potůčku pod stoletým dubem skotačí králíčci a tramvaj tam nevidět.

The Levellers. Divokej Bill.  Kamarád z divadla tu soutěží se svojí kapelou S.N.C. a vyhrává, natáčí desku…The Slots. The Puppitss. Please the Trees. Sunflower Caravan. Niceland. Imodium.….

Prostě je to celé nějaké čudné. V roce 1990 Rock Café zahájilo svůj provoz, všude jenom kavárny, učebny, žádní důchodci v dohledu… pohoda, jazz. O pár let později se kolečka osudu začly roztáčet a důchodci stěhovat do centra. Přesně v roce 1997, kdy byly byty nad Rock Café prodány o dva roky později zkolaudovány – některé za směšné částky (ale to je na trochu jiný článek). A máme tu ty chudáky důchodce, co si musej cpát vatu do kredence, jak jim to tam drnčí.

Ti muzikanti. Na pódiu, před pódiem. Všude. Achjo. Stačí jen šáhnout a vyhmátnout si toho „pravého“.

A tak provozovatelé klubu dali hlavy dohromady a začla rozsáhlá rekonstrukce. Přestavba skončila a klubík byl věru vytuněný – alespoň na první pohled. Koncertní sál se přesunul o patro (sklep)  níže, super sedačky, spousta barů + jako bonus divadlo a galerie – skvěle. Ale v posledních dnech to vypadá, že to všechno je malounko jinak.

Pudrovala jsem tu opilá EMO zpěváka a říkala mu, ať se nemaluje, že to není ani trošec hezký. Taky jsem tu líbila jednoho muzikanta. Taky jsem tu líbala jednu holku. Taky tu zoufale čekala na idola. Taky jsem tu seděla v děsnejch depresích. A taky jsem tu plakala dojetím.

Nějak špatně se to odhlučnilo. Slibovali plovoucí podlahy. A ta vzduchotenika je blbě odizolovaná.Vylili to štěrkem a betonem a ten to všechno nese výše a výše až k těm nejvyšším, důchodcům, v posledních patrech. A důchodci křičí a křičí a nadělají ještě víc decibelů než všechny ty kapely, které tu hrají. Bohužel….

Na čarodějnice tu měli hrát Flat Five a já se těšila, jak mě hned po půlnoci na Národní olíbají pod lípou (já vim třešeň, ale člověk nesmí bejt detailista). Čarodějnice jsem trávila naproti ve Vagonu, kde mě nikdo nelíbal a na člověka pak padají podivně tísnivé myšlenky….

Pak to šlo jedno za druhým. Hraje se jen do desíti. Kapely zuří – nestíhají dávat přídavky. Posluchači pláčou. Já to z práce do Rock Café stíhám jen tak tak… Začíná se dost brzo. Všechno visí tak nějak na vlásku. Až se to utrhne a bum. Nehraje se v Rock café, hraje se před Rock café. Kapely se střídají v rychlém sledu. Křičí se hesla. Zástupci městské části slibují a slibují – bojí se že dostanou rajčetem do hlavy. A 9. září by se mělo znovu začít hrát. V Rock Café. Snad.

Mám ráda Rock Café. Zažila jsem tam věci, o kterých se nedá psát. Maj tam sice hnusný víno, ale což…. Nechci, aby to s Rock Café dopadlo jako se Střelákem a Kinematografem bratří Čadíků, kde jsem proflákala půlku loňského léta. Mám ráda hudbu, miluju divadlo a Rock Café to vcelku úspěšně spojuje. Navíc…. nikde jinde není taková koncetrace koťátek na metr čtvereční, nikde jinde nemaj tak úchylnej obraz na zdi a nikam jinam jsem se netáhla i s ortézou na noze. Čili…

Petici je možné podepisovat do 25. května na baru v Rock Café.

Tady můžete Rock Café směle virtuálně podporovat .

Tady a tady si můžete přečíst podrobnější info.

…. a doufám, že se všichni potkáme 09.09.09 na Národní 20.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Hüttlová | čtvrtek 7.5.2009 14:02 | karma článku: 26,94 | přečteno: 4995x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (2. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem. (První část naleznete tady)

13.4.2015 v 22:19 | Karma: 12,44 | Přečteno: 646x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (1. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem.

11.4.2015 v 22:13 | Karma: 12,26 | Přečteno: 853x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Koktejly a sny

- Žádní negramotní taxikáři, žádní kokrhající kohouti uprostřed noci, nikdo se se mnou nechce vyfotit, nikdo mi nenabízí úžasný naušničky, netroubí se tady, nedávaj tu super hindy filmy, zima je tu, krysy tu neběhaj... Je to tady strašně sterilní. - Zaúpěla jsem při pohledu na listopadovou Prahu. Taxikář na se na mě otočil a pozdvihl obočí.

9.12.2012 v 15:07 | Karma: 11,19 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Uměleckoprůmyslový víkend

Chodit na muzejní noc je čistej nerozum. To ví každém malej harant. Vzpomínám si, bylo to před lety, nic zlého netuše, dojela jsem na Staroměstskou a vstoupila do Uměleckoprůmyslového muzea. Temno, mraky lidí, někde v dáli tušené, chabě osvícené exponáty.Dav mě nesl, sotva jsem popadala dech a marně hledala ceduli s nápisem „Východ“. Svůj omyl jsem nakonec rozdýchávala na schodech s výhledem na židovský hřbitov. Snažila jsem se najít pokoj v duši.

1.7.2011 v 16:20 | Karma: 10,25 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Kultura

Klára Hüttlová

Kolik stojí sex? A kolik láska?

Doba konzumu a nakupování nás mění ve zvířátka. Nejdříve sedíme dlouhé hodiny připoutání ke kancelářské židli, abychom posléze trávili volné chvíle lovem v nákupních centrech. Všechno má svojí cenu – víno z Francie, nový parfém od Gucciho i boty od Baťy. Víme, kde nakoupit levně i kde nakoupit luxusně. Dovedeme si spočítat, kolik utratit za pravou pashiminu a je nám jasné, že ta od vietnamského klenotníka z rohu ulice, je dobrá leda tak na vytření podlahy. Ocenit dokážeme všechno. Ale jaká cenovka visí na komoditách jako sex, vztah a láska?

30.6.2011 v 23:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2889x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2608x
Prý vypadám exoticky a mám docela hezký … oči. Miluju umění, muže (někdy, některé) a ženy. Často tlachám v kavárnách a občas hraju divadlo. Jsem naivní cíťa a podle toho tento blog vypadá.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky