Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na jevišti

Stojím v portálu. Je mi zle, kdyby tady bylo světlo, tak bych nejspíš byla úplně zelená. I když stejně, až za chvíli vylezu do záře reflektorů, všichni uvidí, že barvou připomínám olivu. Ještě tři věty, ještě dvě věty, ještě jedna věta a jdu. Rozhrnu závěs a … „Už jsem čtyřikrát přestlala postel, pětkrát vycídila umyvadlo, převěšela záclony. Já už vážně nevím, co mám dělat…“

Seděla jsem v poslední lavici na hodině literatury, bylo mi třináct a vešla Ivana. Jenom se zeptala, jestli tam není někdo, kdy by chtěl hrát divadlo. Viděla jsem to v jasnejch  barvách. Ano budu hrát, začnu filmovat, budu šíleně slavná…. Jednou určitě natočím film s Johnnym Deppem, nějakou uchylárnu od Tima Burtona. Zvedla jsem ruku.

Začla jsem se učit všechny ty věci.Improvka, pohybovka, práce s hlasem, první monology, první pokusy o nastudování hry. Nezdařili se. Všude jsem slyšela, že jedině na jevišti, před publikem, se herec všechno naučí, tam začíná ta pravá herecká škola. Parakotouly, práce s dechem, psychologické hrátky – je to ničem, když to není před publikem. Všechno je to pravda.

Pomohla náhoda. Je zvláštní, že lidé pro vás naprosto bezvýznamní nás dovedou k událostem a věcem tak významným. A tak jsem se dostala do Divadelního souboru Rachtámiblatník. Jsem tam pořád.

Byla jsem z toho celá u vytržení. Přišla jsem tam. Seděli v kroužku. Tvářili se důležitě. Režisér a herci. Chtěli nastudovat pohádku a O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku. Sháněli Větrníka. Moje první role. 

 

Tady jsem se naučila všechno. Nebejt sobecká. Bejt zodpovědná nejen za sebe, ale i za celek. Umět se prosadit a pohádat se (sice se říká, že maminka a režisér mají vždycky pravdu, ale všichni víme, jak to s těma maminkami je…). Taky jsem se naučila i horší věci. Třeba pít a kouřit. Není jednoduché tomu odolat.

 

Poprvé na jevišti to bylo dost krušné. Divadlo asi pro sto lidí. Při generálce jsem se málem zhroutila. „Klárko, víc nahlas. Nejsi vůbec slyšet.“ Jenom jsem tam stála a řvala jak na lesy, nějaká intonace, nějakej prožitek, všechno to, co jsem půl roku zkoušela, bylo k ničemu. Nebyla jsem slyšet. A tak jsem svoje první představení odeřvala a pak se sesypala. Mám já tohle zapotřebí? Asi jo. Dneska jsem slyšet i v poslední řadě divadla pro čtyři sta lidí a ani se u toho moc nezadejchám.

 

DAMU. Není mnoho amatérů, kteří by po ní nepošilhávali. Taky jsem si to zkusila. Zkazila jsem, co jsem mohla. V testu si spletla Čapka s Čepkem. V pohybové zkoušce nechytala rytmus. Na hereckou zkoušku šla s trémou jako mrakodrap. Měla jsem připravenej monolog ze Zkocení zlé ženy. Naproti mně seděl Boris Rösner, pár metrů ode mě. Byla jsem Kateřina o on mým Petrucciem. „Když mému choti se ta služba hodí, zde je má ruka, nechť ať po ní chodí.“ Neuvěřitelný zážitek. Miluju Shakespeara. Miluju Borise Rösnera. Škoda, že už ani jednoho nepotkám.

 

Je po všem Stojím v šatně s kytkou v ruce, kterou mi na děkovačce někdo předal. Jsem úplně mimo sebe, celá hořím, musím mít nejmíň čtyřicítky horečky. Proč to proboha všechno dělám? Ty příšerný nervy. Toho času, co strávím na zkouškách. Nevím. Asi jsem masochista. Ale dělám to už třináct let, tak to vypadá, že to bude jedna z lásek mýho života.

Ukázky z her: Hotel mezi dvěma světy - Eric-Emmanuel Schmitt, Zkrocení zlé ženy - William Shakespeare

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Hüttlová | úterý 18.11.2008 10:15 | karma článku: 16,17 | přečteno: 1882x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (2. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem. (První část naleznete tady)

13.4.2015 v 22:19 | Karma: 12,44 | Přečteno: 646x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (1. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem.

11.4.2015 v 22:13 | Karma: 12,26 | Přečteno: 853x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Koktejly a sny

- Žádní negramotní taxikáři, žádní kokrhající kohouti uprostřed noci, nikdo se se mnou nechce vyfotit, nikdo mi nenabízí úžasný naušničky, netroubí se tady, nedávaj tu super hindy filmy, zima je tu, krysy tu neběhaj... Je to tady strašně sterilní. - Zaúpěla jsem při pohledu na listopadovou Prahu. Taxikář na se na mě otočil a pozdvihl obočí.

9.12.2012 v 15:07 | Karma: 11,19 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Uměleckoprůmyslový víkend

Chodit na muzejní noc je čistej nerozum. To ví každém malej harant. Vzpomínám si, bylo to před lety, nic zlého netuše, dojela jsem na Staroměstskou a vstoupila do Uměleckoprůmyslového muzea. Temno, mraky lidí, někde v dáli tušené, chabě osvícené exponáty.Dav mě nesl, sotva jsem popadala dech a marně hledala ceduli s nápisem „Východ“. Svůj omyl jsem nakonec rozdýchávala na schodech s výhledem na židovský hřbitov. Snažila jsem se najít pokoj v duši.

1.7.2011 v 16:20 | Karma: 10,25 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Kultura

Klára Hüttlová

Kolik stojí sex? A kolik láska?

Doba konzumu a nakupování nás mění ve zvířátka. Nejdříve sedíme dlouhé hodiny připoutání ke kancelářské židli, abychom posléze trávili volné chvíle lovem v nákupních centrech. Všechno má svojí cenu – víno z Francie, nový parfém od Gucciho i boty od Baťy. Víme, kde nakoupit levně i kde nakoupit luxusně. Dovedeme si spočítat, kolik utratit za pravou pashiminu a je nám jasné, že ta od vietnamského klenotníka z rohu ulice, je dobrá leda tak na vytření podlahy. Ocenit dokážeme všechno. Ale jaká cenovka visí na komoditách jako sex, vztah a láska?

30.6.2011 v 23:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2889x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2608x
Prý vypadám exoticky a mám docela hezký … oči. Miluju umění, muže (někdy, některé) a ženy. Často tlachám v kavárnách a občas hraju divadlo. Jsem naivní cíťa a podle toho tento blog vypadá.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky