Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Jednání s MUSE bylo zdlouhavé a několikrát už spíše nereálné"

Další ze série článků hraju (si na) novinářku, jak nejlépe dovedu. Tentokrát rozhovor s Petrem Fořtem - organizátorem festivalu Rock for People.  Pokud tedy máte rádi Rock for People, Petra Fořta (nebo mě), mohou  vás nasledující řádky potěšit....

Hlavní stár - Muse

Asi bych měla napsat, že sehnat Petra Fořta, organizátora festivalu Rock for People, byl v půlce června nadlidský výkon. Že to trvalo dlouho,  že jsem se musela probíjet houfem asistentek, na kolenou v slzách prosit a doufat, že se hlavní pořadatel slituje a utrousí mým směrem pár slov. Ale nebylo to tak.Petr Fořt byl příjemný navzdory tomu, že se momentálně ocitá v časovém pekle. Po internetu se rozpovídal, odkryl některé pikantní informace z předchozích ročníků a dovolil nám náhlednou do zákulisí jednoho z našich největších festivalů. A vy teď můžete nahlížet společně s námi.

Co vás vůbec vedlo k tomu, že jste začali organizovat festival Rock for People?
Petr Fořt: Bylo to v roce 1994, kdy se po otevření železné opony i k nám veřejně dostala klubová scéna a my na malém městě v Českém Brodě udělali několik koncertů s úžasnou atmosférou… Napadlo nás seskupit tyto kapely a udělat festival pod otevřeným nebem… První ročník proběhl na atletickém stadionu v srpnu 1995, navštívilo ho kolem 1000 návštěvníků, hrálo se na pódiu z lešenářských trubek, které jsme celou noc sestavovali a svářeli. Taky si vzpomínám, že jsme se termínově trefili do zavedeného trutnovského festivalu, anžto jsme vůbec neměli přehled o jiných festivalech, ani do té doby na žádném nebyli. Výtěžek 70 000 Kč jsme věnovali na dětský ústav v Bylanech, za který pořídili hrnčířský kruh a pec na keramiku.

Byl z vašeho pohledu nějaký ročník vyloženě podařený a jiný naprosto zkažený?
Petr Fořt: Jde asi o to, z jakého pohledu, pocitového, ekonomického apod… Bylo několik ročníků, které si člověk vysnil, že by měl vypadat festival určitě lépe a povětšinou atmosféru překazilo počasí. Třeba před, myslím, šesti lety, kdy jsme kvůli extrémním bouřkám a větrům končili dříve, nebo ročník, kdy den před festivalem povalil silný vichr pódium, a my začínali přes noc stavět nanovo. Chce se mi ale napsat, že čím více ročníků proběhlo, tím křivka vydařenosti zatím zaplaťpámbů stoupá. Myslím, že to může být i zkušenostmi. Nicméně nepochybuji, že je ještě do budoucna, kam se posouvat…

Je nějaká kapela, kterou byste podruhé na Rock for People nepozvali?
Petr Fořt: Vzpomínám na arogantní chování kapely The Bloodhoundgang, jak vůči pořadatelům, tak vůči návštěvníkům. Možná je to jejich image, ale tuhle kapelu bych opravdu už na RFP nechtěl vidět, ani slyšet.

Existují kapely, které byste rádi dostali na Rock for People, u kterých se vám to nedaří?
Petr Fořt: Těch kapel je opravdu dost. Například kategorie kapel U2 nebo Ret Hot Chili Peppers jsou pro festivaly typu RFP nedostupné díky jejich koncertní filosofii, kterou si jistě mohou dovolit a zaslouží si ji. Ale myslím, že hodně blízko těmto mega hvězdám mají MUSE, kterými jsme si také splnili přání – a snad i tisícům fanoušků.

Nastal někdy okamžik, kdy jste chtěli organizaci Rock for People vzdát?
Petr Fořt: Tak tenhle okamžik naštěstí nikdy nenastal a doufám, že ani nenastane

Má každý ročník festivalu nějaký jasný koncept? Dal by se nějak pojmenovat? Jak byste nazvali ten letošní?
Petr Fořt: Před lety jsme si říkali, že bychom byli rádi, kdyby byl festival RFP multižánrovým festivalem. To, že se loni sešlo více new rave a indie kapel z britských ostrovů, byla jen shoda náhod, ale snad pro většinu příjemná. Od loňského roku se snažíme pracovat s ekologickými tématy, které se učíme především my sami, protože nám není lhostejný život dalších generací.
Co se týká dramaturgie, tak novinkami jsou letos divadelní scény CHAPITAU X a dvě loutková pódia, nicméně to neznamená, že se z hudebního festivalu stává divadelní. V dnešní době se hudba a divadlo dost prolínají a přijde nám dobré dát prostor i této kulturní sféře.
Myslím rovněž, že „atrakcí“ jsou MUSE, kteří nás katapultují zase o pár příček výš směrem k zavedeným (západo)evropským open airům.

U které z  letošních kapel považujete za úspěch, že se vám ji podařilo dostat k českým fanouškům?
Petr Fořt: Jsou to především zmínění MUSE, jednání bylo zdlouhavé a několikrát už spíše nereálné. Dále pak THE PRODIGY a EDITORS a v neposlední řadě NOFX, o které jsme stáli už léta.

V letošním ročníku je hodně zahraničních kapel, které u nás v poslední době vystupovali (The Subways, Editors, The Prodigy). Je v tom nějaký záměr, nebo je to náhoda?
Petr Fořt: Je to spíš shoda náhod. Samozřejmě se díváme na to, jestli kapela v poslední době u nás vystupovala, ale u takhle velkých jmen se jedná především o pražské koncerty a na festival ROCK FOR PEOPLE jezdí lidé z celé republiky, dokonce i poslední léta ze zahraničí…

Předpokládám, že počítáte s velkým zájmem lidí. Bude tomu přizpůsobeno i zázemí? Přibudou sprchy, toi-toiky atd.?
Petr Fořt: Ano, v letošním roce navyšujeme počet sociálního zařízení zhruba o 20 %, vede nás k tomu fakt tomu úměrný, což jsou předprodeje. Předesílám, že loni bylo 250 sociálních budek + pisoáry.

Je něco, na co jsem se nezeptala a co byste rádi vzkázali fanouškům festivalu Rock for People?
Petr Fořt: Snad jen pojďme si všichni přát pěkné počasí, ať se festivalová atmosféra umocní a všichni si odnesou ty nejlepší zážitky a především buďme k sobě ohleduplní, ať se nic špatného nestane. Těšíme se na vás od 3. do 6. července v Hradci Králové!

Odpovídal Petr Fořt, hlavní pořadatel a dramaturg festivalu Rock for People.

Foto: Rock for People press

Napsáno pro studentpoint (www.studentpoint.cz)

 

Autor: Klára Hüttlová | pondělí 28.6.2010 15:51 | karma článku: 9,14 | přečteno: 1486x
  • Další články autora

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (2. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem. (První část naleznete tady)

13.4.2015 v 22:19 | Karma: 12,44 | Přečteno: 646x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Proč se učíš švédsky? (1. část)

Sever je zkrátka návykovej. Jednou přeplujete Öresund (slabším povahám ostatně stačí nalodit se v Rostocku směr Dánsko) a jste chyceni. To vám řeknou všichni u nás v kurzu a nejen tam. Vážně. Chcete-li si zachovat jasnou mysl, bystrý úsudek, klidné spaní a i nadále se pohupovat na měkkém obláčku sladké nevědomosti, rozhodně nepřemýšlejte nad severem.

11.4.2015 v 22:13 | Karma: 12,26 | Přečteno: 853x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Koktejly a sny

- Žádní negramotní taxikáři, žádní kokrhající kohouti uprostřed noci, nikdo se se mnou nechce vyfotit, nikdo mi nenabízí úžasný naušničky, netroubí se tady, nedávaj tu super hindy filmy, zima je tu, krysy tu neběhaj... Je to tady strašně sterilní. - Zaúpěla jsem při pohledu na listopadovou Prahu. Taxikář na se na mě otočil a pozdvihl obočí.

9.12.2012 v 15:07 | Karma: 11,19 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Cestování

Klára Hüttlová

Uměleckoprůmyslový víkend

Chodit na muzejní noc je čistej nerozum. To ví každém malej harant. Vzpomínám si, bylo to před lety, nic zlého netuše, dojela jsem na Staroměstskou a vstoupila do Uměleckoprůmyslového muzea. Temno, mraky lidí, někde v dáli tušené, chabě osvícené exponáty.Dav mě nesl, sotva jsem popadala dech a marně hledala ceduli s nápisem „Východ“. Svůj omyl jsem nakonec rozdýchávala na schodech s výhledem na židovský hřbitov. Snažila jsem se najít pokoj v duši.

1.7.2011 v 16:20 | Karma: 10,25 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Kultura

Klára Hüttlová

Kolik stojí sex? A kolik láska?

Doba konzumu a nakupování nás mění ve zvířátka. Nejdříve sedíme dlouhé hodiny připoutání ke kancelářské židli, abychom posléze trávili volné chvíle lovem v nákupních centrech. Všechno má svojí cenu – víno z Francie, nový parfém od Gucciho i boty od Baťy. Víme, kde nakoupit levně i kde nakoupit luxusně. Dovedeme si spočítat, kolik utratit za pravou pashiminu a je nám jasné, že ta od vietnamského klenotníka z rohu ulice, je dobrá leda tak na vytření podlahy. Ocenit dokážeme všechno. Ale jaká cenovka visí na komoditách jako sex, vztah a láska?

30.6.2011 v 23:03 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2889x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2608x
Prý vypadám exoticky a mám docela hezký … oči. Miluju umění, muže (někdy, některé) a ženy. Často tlachám v kavárnách a občas hraju divadlo. Jsem naivní cíťa a podle toho tento blog vypadá.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky