Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na cestě k Zemanově autokracii

Jeden můj dobrý přítel před časem prohlásil: „Český národ už je tak zdegenerovaný, že si je za prezidenta schopen zvolit Zemana.“

7.7.2013 Stalo se! A netrvalo ani příliš dlouho a nová Hlava našeho státu začala bezezbytku naplňovat veškerá očekávání, jeho odpůrci do něj vkládaná.

           Poprvé se Pan Nejmocnější významně postavil proti návrhu Poslanecké sněmovny, když odmítl jmenovat ministrem zahraničí a vládou navržené velvyslance v Rusku a na Slovensku, na jejichž místo se vehementně snažil procpat své podporovatele z prezidentské kampaně - europoslance za KSČM Vladimíra Remka a manželku bývalého prezidenta Livii Klausovou.

           Stranou jeho politického mandátu bylo ješitné odmítnutí jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu, které rektoři řady našich vysokých škol kolektivně označili za jednoznačný zásah do akademických svobod. Pan Nejchytřejší tímto krokem varovně deklaroval, že ani rozhodnutí tak významných institucí, jakými jsou Vědecká rada Fakulty humanitních studií a Vědecká rada Univerzity Karlovy, nepovažuje za relevantní a nemíní je respektovat.

           Prezidentovu veřejnou opilost v přímém přenosu - na slavnostní ceremonii při vystavování korunovačních klenotů na Pražském hradě - tu by snad ještě většina Čechů dokázala překousnout jako momentální selhání osoby Miloše Zemana, ten však namísto chlapského přiznání nepopiratelné skutečnosti přišel s oficiální historkou o viróze, čímž opět potvrdil, že českého člověka nepovažuje za nic jiného, než za negramotného pitomce, absolutně nehodného toho, aby se mu Miloš Zeman z čehokoli zodpovídal.

           Vrchol Zemanovy arogance a lhostejnosti k občanům České republiky jsme mohli pozorovat, když se po demisi Nečasova kabinetu ocitla naše republika bez nejvyššího výkonného orgánu státní moci. S obavami jsme očekávali, jak se k této vážné situaci Pan Vševědoucí postaví. A nezklamal! Zeman se rozhodl nerespektovat ústavní praxi parlamentní demokracie a odmítl jmenovat koaliční vládu na základě reálné většiny v Poslanecké sněmovně. Proti obvyklým zvyklostem nepovažoval za nutné pověřit sestavením vlády ani zástupce vítězné strany posledních parlamentních voleb - ČSSD. Navzdory nevoli celého politického spektra pověřil sestavením úřednické vlády dalšího ze svých hlasitých podporovatelů z prezidentské kampaně Jiří Rusnoka. Jak bylo trefně glosováno: více než o vládu odborníků tak šlo spíše o vládu Zemanových kamarádů. Fatální je však skutečnost, že Rusnokova vláda neměla ani minimální šanci získat důvěru Poslanecké sněmovny - jinými slovy prosadit za svého působení žádný významnější, byť sebelepší návrh. V době nepohasínající hospodářské recese, v níž se Česká republika dlouhodobě zmítá, tak Miloš Zeman ve prospěch svého přebujelého ega vědomě blokoval vznik jakékoli výkonné funkční vlády a prohloubil tak českou parlamentní krizi. Jeho snaha o posilování svého vlivu na úkor potřeb naší země nemůže v lidech evokovat nic jiného, než začátek cesty k postupnému budování Zemanovy autokracie.     

             Jak jsme mohli dopustit, že nejvyšším představitelem naší země - výkladní skříní českého národa - je tento ješitný, arogantní a egoistický pseudointelektuál a alkoholik? Zvolili jsme si ho! Sami. A poprvé v přímé volbě. Tentokrát není možné se schovávat za rozhodnutí mocných - jak jsme všichni zvyklí. Tentokrát nemáme právo naříkat. Jako bychom ze sebe stále nedokázali setřást odkaz čtyřiceti let života strávených v komunistické totalitě. Hluboko zažraný dojem, že o našich životech za nás bude pořád někdo rozhodovat a že nejsme schopni to jakkoli změnit. Předsudek, že náš osud je stále v cizích rukou - bezbolestný pocit kolektivní neviny. Už 23 let však žijeme v demokracii a nejsou to ti zlí „ONI“, o nichž často slýcháme, ale jsme to pouze my sami, kdo rozhoduje, kdo vytváří morální či politické principy naši společností. Jsme to my, kdo volí elitu, jenž má navenek reprezentovat náš národ. Valná většina z nás se však zatím stále nenaučila přijímat zodpovědnost za svá chybná rozhodnutí. A v životě žádný trest nepřichází nezaslouženě.

Autor: Jiří Klabal | středa 13.1.2016 18:00 | karma článku: 22,53 | přečteno: 867x
  • Další články autora

Jiří Klabal

Vzkaz v lahvi

V pravé poledne předák vyhlásil pauzu na oběd. Franz usedl na okraj hluboké jámy a zakousl se do namazaného chleba. Ostatní dělníci odešli do místní hospody na teplé jídlo. On však zůstával raději sám. Nevyhledával společnost.

19.4.2024 v 6:33 | Karma: 12,07 | Přečteno: 276x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Generace velkejch snů

"Ztrácím veškerou naději v budoucnost svého národa, až mládež převezme moc do svých rukou. Naše mládež je neukázněná, nesnesitelná, nestálá – jednoduše hrozná."

5.1.2024 v 7:30 | Karma: 17,52 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Dno

S blížícím se večerem fronty u pokladen neslábly. Martě dokonce připadalo, že počet lidí v řadách je hodinu od hodiny vyšší. Byla na to zvyklá, svoji stereotypní práci dělala bez zapojení mozku už takřka automaticky.

29.12.2023 v 8:00 | Karma: 13,23 | Přečteno: 375x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Buky pod Javořinou

Některé východní filozofie věří, že si duše sama vybírá své rodiče, že si sama vybírá tělo, do něhož se narodí. Pátravě bloumá kosmem a trpělivě hledá kam, jak a kdy se stane hmotnou součástí světa.

28.7.2023 v 7:25 | Karma: 12,13 | Přečteno: 352x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Misantrop

Časně ráno, zatímco celé okolí ještě blaženě spalo, jsem zatoužil po čerstvém vzduchu. V úporném bezčasí, kdy se dny táhnou jeden jako druhý a člověk jako by nežil, jsem se potřeboval nadechnout. Utéct někam daleko pryč od lidí...

17.7.2023 v 7:50 | Karma: 5,53 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:54

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 972x
"Píšu, co si myslím, a myslím si, co chcu..."

                     jiriklabal@seznam.cz