Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může se morální autoritou stát člověk nemorální?

Využil jsem období dovolených a na celé dva týdny se hluboce ponořil do tvorby své diplomové práce. Neznám nic lepšího, než sedět v třicetistupňovém pařáku u počítače!

Za těch pár horkých letních dní jsme s Jackem Kerouacem a Nealem Cassadym stihli procestovat celé Spojené státy od New Yorku až po kalifornský Big Sur. S francouzskými existencialisty jsme popili svatobořického vína v kavárně pod Eiffelovkou a s Ernestem Hemingwayem na Kubě tři dny chytali jednu ale neskutečně velkou rybu. Po setkání s těmito velikány se mi vkradla do hlavy otázka: Může se morální autoritou stát člověk nemorální?

           Jack Kerouac byl vším možným jen ne ztělesněním etiky a morálky. Byl to alkoholik, feťák, promiskuita, hospodský povaleč, náboženský mystik, poloviční šílenec, zloděj a kriminálník, přesto jeho dílo stále oslovuje buddhisty i katolíky, cestovatele a hipíky, rebelující adolescenty i jejich rodiče a prarodiče.

           Francouzský preromantický filozof Jean-Jacques Rousseau bývá označován za jednoho z největších teoretiků pedagogiky v dějinách. Tvrdil, že člověk přichází na svět zpravidla dobrý a kazí se až vlivem společnosti. Psal o ideální výchově k přirozenosti a nezkaženosti, avšak svých pět dětí odložil hned po narození do sirotčince. Jeho vize, vychovávat dítě jako svobodného člověka, kterého nebudeme do ničeho nutit a budeme respektovat jeho věkové a individuální zvláštnosti, se však dere do školních škamen i více než dvě stě let po jeho smrti.  

           V první polovině padesátých let se v Klubu československých spisovatelů konala mravnostní prověrka, ke které byl přizván básník Vítězslav Nezval. Soudružka stalinistka Marie Majerová se autora tisíců intimních milostných veršů zeptala: „Vítku, tys náš největší milovaný básník, proč tak týráš svou Františku nedovolenými poměry s jinými ženami?“

„Protože rád mrdám,“ odpověděl Nezval, který se navíc také aktivně angažoval v politických procesech s Miladou Horákovou a Závišem Kalandrou.

           Laureát Nobelovy ceny a francouzský levicový intelektuál Jean-Paul Sartre, poté co v roce 1954 navštívil Sovětský svaz, v interview, které poskytl, nešetřil chválou. Vyzdvihl zejména naprostou svobodu kritiky, občané prý zde kritizují svou vládu mnohem více a účinněji než ve Francii, fakt, že nejezdí za hranice, prý nespočívá v tom, že nesmějí, ale v tom, že neradi opouštějí svou zem. V té době v sovětských gulazích stále ještě úpěly miliony nevinných lidí. Později, podobně jako mírotvorce John Lennon, opěvoval maoismus, kterým je mimochodem inspirována nádherná Imagine. Kolik obětí však přinesla Mao Ce-tungova Kulturní revoluce, to už dnes ani historikové nedokáží přesně vyčíslit.

           Kdysi jsem s nadšením četl autobiografickou knihu Lance Armstronga: Každá vteřina se počítá. Hltal jsem jeho příběh, cestu z lůžka na onkologickém oddělení až k sedmi triumfům na Tour de France. Našel jsem svého hrdinu, morální autoritu. O čtrnáct let později tato morální autorita oznámila, že to všechno byla lež. Byl prý hnán touhou po vítězství.

           Zhluboka jsem si oddechl - že ono to s tou morálkou nebude zas tak horké. A tak závěrem raději připíjím na zdraví vždy pravdivému Jacku Kerouacovi: „Co budeme s našimi životy dělat? Ó, to nevím, asi je budeme pozorovat, si tak myslím. Náš domek bude mít všude napsanou pravdu, ale když to přijde pošpinit celý svět velkou černou mazanicí nenávisti a lži, tak my budeme umírat opilí v pravdě.“

Autor: Jiří Klabal | čtvrtek 5.11.2015 11:30 | karma článku: 22,67 | přečteno: 2130x
  • Další články autora

Jiří Klabal

Vzkaz v lahvi

V pravé poledne předák vyhlásil pauzu na oběd. Franz usedl na okraj hluboké jámy a zakousl se do namazaného chleba. Ostatní dělníci odešli do místní hospody na teplé jídlo. On však zůstával raději sám. Nevyhledával společnost.

19.4.2024 v 6:33 | Karma: 12,07 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Generace velkejch snů

"Ztrácím veškerou naději v budoucnost svého národa, až mládež převezme moc do svých rukou. Naše mládež je neukázněná, nesnesitelná, nestálá – jednoduše hrozná."

5.1.2024 v 7:30 | Karma: 17,52 | Přečteno: 336x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Dno

S blížícím se večerem fronty u pokladen neslábly. Martě dokonce připadalo, že počet lidí v řadách je hodinu od hodiny vyšší. Byla na to zvyklá, svoji stereotypní práci dělala bez zapojení mozku už takřka automaticky.

29.12.2023 v 8:00 | Karma: 13,23 | Přečteno: 373x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Buky pod Javořinou

Některé východní filozofie věří, že si duše sama vybírá své rodiče, že si sama vybírá tělo, do něhož se narodí. Pátravě bloumá kosmem a trpělivě hledá kam, jak a kdy se stane hmotnou součástí světa.

28.7.2023 v 7:25 | Karma: 12,13 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Misantrop

Časně ráno, zatímco celé okolí ještě blaženě spalo, jsem zatoužil po čerstvém vzduchu. V úporném bezčasí, kdy se dny táhnou jeden jako druhý a člověk jako by nežil, jsem se potřeboval nadechnout. Utéct někam daleko pryč od lidí...

17.7.2023 v 7:50 | Karma: 5,53 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 94
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 972x
"Píšu, co si myslím, a myslím si, co chcu..."

                     jiriklabal@seznam.cz