Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když přes (vánoční) stromy není vidět les aneb Peklo jsou ti druzí…

„Peklo jsou ti druzí,“ tvrdil kdysi Jean-Paul Sartre. A měl pravdu! Na vlastní kůži jsem to pocítil, když jsem dva dny před Štědrým večerem vyrazil do nákupního centra.

           Ne že bych na poslední chvíli honil vánoční dárky, tuto příjemnou činnost jsem letos gentlemansky plně přenechal manželce, ale moje oblíbená kožená bunda se ošoupala do takového stádia rozkladu, že se za mne rodina začínala stydět (s tím jsem se v prvotní fázi snadno vyrovnal, ale pak mě odmítli vzít s sebou na vánoční besídku a o tu už jsem přijít nechtěl).

           Ještěže máme tu hospodářskou krizi, jinak bych ani nezaparkoval. Mám fobii ze supermarketů obecně a z lidí, pro něž se nakupování stalo základním životním smyslem, pociťuji nevolnost. Protože se z podstaty nedokážu na podpoře tohoto zvráceného konzumu spolupodílet, moje životnost v obchodě s oblečením je něco kolem 2 minut a 50 vteřin, pak musím neprodleně opustit ohrožující prostor. Tentokrát se mi navíc zdálo, že se mě ostatní snaží ušlapat. Oželel jsem novou bundu a rychle odtamtud zmizel. Na parkovišti u popelnice se objímal párek zasloužilých feťáků. Už od pohledu bylo zřejmé, že se umí nezřídka nezřízeně zřídit, jenže na rozdíl od pozlacené třpytící se masy proudící kolem nich, oni vypadali opravdověji, ba co hůř, šťastněji! Působili jako vánoční imprese - okamžik vytržený z běhu z času. Existovali! Bez ohledu na falešný bonton moderního světa.     

           Nevzpomínám si už přesně, ale neřekl bych, že ten transcendentní záblesk věčnosti v mých dětských očích způsobil před lety pohled na vánočně vyleštěná okna, vyluxovaný koberec nebo andělsky naškrobené záclony. „Bezprostřední činorodí lidé jsou proto činorodí, že jsou tupí a omezení. Následkem své omezenosti považují účely bezprostřední a podružné za účel základní, tak jsou snáze než jiní přesvědčeni, že našli nevývratné odůvodnění své činnosti, a tím nabývají jistoty, a to je pro člověka přece to nejdůležitější,“ všiml si už v polovině 19. století Dostojevský.

           Tak se mi někdy zdá, že přes stromy přestáváme vidět les. Odmítám se tím vykonstruovaným pseudostresem připravit o jedinou možnost pohledu za horizont dní, kdy jsme byli mladí - těch jediných opravdových dní našich životů. Vždy rituálně zdobím dětem stromek tajně v noci za psychedelického poslechu Pinkfloydů a nezbytné lahve irské whiskey - bezpečně se tak na příští dva týdny pohodlně odevzdám své mladistvé iluzi. Jen na Mrazíka jsem letos ze známých důvodů uvalil sankce a z televizního programu mé rodiny ho direktivně vyškrtl.

           Nad neobejmutelnou hromadou dárků pod vánočním stromkem mě můj syn (z hlediska ontogenetického vývoje momentálně ve stádiu přerostlého igráčka) požádal: „Nepřinesl bys mi z lesa ty větvičky, co voní jako Vánoce?“ Hned ráno jsem vzal oba potomky na procházku a vedle zdechliny uhynulé srny - ležela tam v listí „s nohama nahoru, jak žena všeho znalá“ (pozn. nebyl to klokan, jak se domnívala dcera) - jsme nalámali borovicové větve a přinesli je domů do vázy. A zase jsem mohl být šťastný. Zase bylo úplně jedno, jakou bundu mám na sobě a jak jsou vyleštěná okna. Bunda zůstane vždy jen bundou, koberec kobercem, svetr svetrem - nikdy ničím jiným. A peklo? To jsou ti druzí!

           Ničeho si od života nežádám (nic si hlavně nezasloužím), a tak mám jediné dandyovské přání, aby vlastnoručně vyhotovený dárek od mé ženy - expresionistický obraz Edvarda Muncha zavěšený nad postelí - nezůstal v novém roce jediným Výkřikem v naší ložnici.

Autor: Jiří Klabal | pátek 8.1.2016 16:00 | karma článku: 14,02 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Jiří Klabal

Vzkaz v lahvi

V pravé poledne předák vyhlásil pauzu na oběd. Franz usedl na okraj hluboké jámy a zakousl se do namazaného chleba. Ostatní dělníci odešli do místní hospody na teplé jídlo. On však zůstával raději sám. Nevyhledával společnost.

19.4.2024 v 6:33 | Karma: 12,07 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Generace velkejch snů

"Ztrácím veškerou naději v budoucnost svého národa, až mládež převezme moc do svých rukou. Naše mládež je neukázněná, nesnesitelná, nestálá – jednoduše hrozná."

5.1.2024 v 7:30 | Karma: 17,52 | Přečteno: 336x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Dno

S blížícím se večerem fronty u pokladen neslábly. Martě dokonce připadalo, že počet lidí v řadách je hodinu od hodiny vyšší. Byla na to zvyklá, svoji stereotypní práci dělala bez zapojení mozku už takřka automaticky.

29.12.2023 v 8:00 | Karma: 13,23 | Přečteno: 373x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Buky pod Javořinou

Některé východní filozofie věří, že si duše sama vybírá své rodiče, že si sama vybírá tělo, do něhož se narodí. Pátravě bloumá kosmem a trpělivě hledá kam, jak a kdy se stane hmotnou součástí světa.

28.7.2023 v 7:25 | Karma: 12,13 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Misantrop

Časně ráno, zatímco celé okolí ještě blaženě spalo, jsem zatoužil po čerstvém vzduchu. V úporném bezčasí, kdy se dny táhnou jeden jako druhý a člověk jako by nežil, jsem se potřeboval nadechnout. Utéct někam daleko pryč od lidí...

17.7.2023 v 7:50 | Karma: 5,53 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk. Další má těžké...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 972x
"Píšu, co si myslím, a myslím si, co chcu..."

                     jiriklabal@seznam.cz