Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ani sestřelení dopravního letadla není projevem agrese?

Budete-li číst něčí autobiografii, a může to být klidně autobiografie masového vraha, válečného zločince, velitele koncentračního tábora nebo diktátora, po několika přečtených kapitolách začnete s autorem podvědomě sympatizovat...

           Najednou si k němu nevědomky zcela automaticky vytváříte vztah a jeho ještě donedávna nesmyslné argumenty vám s jeho vysvětlením najednou začínají dávat logiku. Celá nacistická ideologie byla postavena jenom na tomto principu.

           Stejně tak, když vám někdo mediálně známý začne vyjmenovávat argumenty konspiračních teorií a předkládat vám nezvratné důkazy o tom, že si Amerika sama nabourala dvě věže Světového obchodního centra, že 2. světovou válku rozpoutali Židé, že holocaust se vlastně vůbec nekonal, že ani Armstrong na měsíci nepřistál nebo že celý svět ovládá jakási hrstka vlivných lidí, zase začínáte pochybovat a nové informace se vám nezadržitelně zahlodávají do podvědomí. A pak už stačí, abyste měli alespoň nejelementárnější osobní zájem tomu všemu uvěřit, najednou celí podléháte této lži a všechny i sebeprůkaznější protiargumenty nezdolně zasouváte do pozadí. A tak nějak se veřejná lež stává jako mávnutím kouzelného proutku rovnocenným ekvivalentem pravdy. A protože člověk je tvor stádní, lze jím z pozice moci tímto způsobem až tragicky snadno manipulovat.

           Nemám jiného vysvětlení toho, co se před zraky celého světa bez odezvy děje na východě Ukrajiny. Dodnes netuším, co pohledávají ruští vojáci na území jiného suverénního státu. Novodobý ruský Car sice světu dlouho tvrdil, že tam žádní nejsou, ale posléze se přiznal, že tam teda byli, ale nic zlého tam prý nenapáchali, takže je všechno v nejlepším pořádku. Mohlo by se snad zdát, že odhalení této zbabělé lži u významného státníka na něj vrhne stín opovržení, ale světe div se nestalo se, obliba u jeho oddaných mužiků razantně stoupá (tedy alespoň podle ruských průzkumů). Prošlo to, a tak si troufl na bezbolestné odtržení Krymu - a západní svět znovu jen nečinně přihlížel. Když někam přijedete v tanku, obsadíte významné úřady a všechny vojenské základny a teprve pak se laskavě zeptáte obyvatel na jejich sebeurčení, říkají tomu Rusové „referendum“. Civilizovaný svět tomu říká „vojenský převrat“. Ale Rusko podle slov nesoucích se z Moskvy tím prý jen chrání své občany. Další lež! Před čím? Když jim tam šedesát let nic nehrozilo? Ale Rusko se nemění, dokázalo padesát let mlžit o masakru v Katyni, snažilo se před světem utajit Černobylskou jadernou havárii, tak proč dnes někam nenasadit neoznačené vojáky nebo neposlat k hranicím s Ukrajinou armádu „na cvičení“. Pak promoskevští separatisté, vybavení protiletadlovým systémem z ruských vojenských arzenálů, jen tak sestřelí malajsijské dopravní letadlo s takřka třemi stovkami cestujících na palubě. Opět se pouze slepě polemizuje o tom, kdo je vlastně pravým viníkem těchto zvěrstev - a z Kremlu se ozývá hlasitý smích.

           Na jednu stranu Západ řeší problémy vyjednáváním, nikoli válečným konfliktem, ale na druhou stranu nás historie učí, abychom v žádném případě neustupovali snaze jiného státu získat území svého souseda. Je už otřepané a mnohdy až trapné donekonečna zmiňovat evidentní historické paralely, že už jakýsi pán s knírkem u nás v Sudetech kdysi pouze chránil své spoluobčany. A stejně tak jiný pán pro změnu se širokým obočím nám sem v osmašedesátém taky poslal jen bratrskou výpomoc. Člověka napadne, copak těmto lžím může ještě někdo věřit? Oprava! Copak těmto lžím může český člověk (alespoň se základními znalostmi dějepisu) ještě věřit? Nemají snad právě Češi nejbohatší zkušenosti s agresí ze strany jiného státu?

           Raději jsem si zakázal číst internetové diskuze. Dělalo se mi z nich totiž nevolno. Většina Čechů neodsuzuje, co Rusko na východě provádí, ale vadí jim sankce, díky nimž je narušen náš exportní trh. Podobně jako když jsme pro utužení ekonomických vazeb s Čínou před nedávnem zapřeli Tibet. V rámci ekonomické prosperity chceme obchodovat se zeměmi, které porušují lidská práva. V Číně ještě ve 21. století existují pracovní tábory s otrockou prací, v Rusku se zavírá za protirežimní text písně.

           Skutečně mají dnes ekonomické zájmy přednost před morálními? To už dnes jen tak někomu projde i sestřelení civilního letadla? Je však s podivem, na čí stranu se v této věci staví český člověk. Za dob studené války lidé intuitivně věděli, na kterou stranu ostnatého drátu je třeba utíkat, dnes jako by však zmateně hleděli opačným směrem. Místo razantního odsouzení ruské agrese je český člověk netečný až apatický, ba co víc, Češi otrávení „vnucenou“ svobodou a vlastnoručně znetvořenou demokracií tomuto dobyvatelskému tažení ještě z tepla svých domovů tleskají a slepě svalují vinu na druhé. Ale je těžké být citlivý k obětem, když „malicherná“ smrt těchto pro nás bezvýznamných lidí tak nepříjemně ohrožuje naše spokojené ekonomické bezvětří. Je už na každém, aby zvážil, co má pro něho větší cenu, zda kamion plesnivého sýra, nebo letadlo plné nevinných lidí.

           Ostatně ani ta Ebola nás v Česku moc netrápí, a proč taky, aspoň nás na zeměkouli nebude tolik. A vždyť si za to ty africké děti můžou samy, když se celý život rochní ve špíně. Ne! Už opravdu nebudu číst internetové diskuze!

Autor: Jiří Klabal | pondělí 18.1.2016 18:00 | karma článku: 23,60 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Jiří Klabal

Vzkaz v lahvi

V pravé poledne předák vyhlásil pauzu na oběd. Franz usedl na okraj hluboké jámy a zakousl se do namazaného chleba. Ostatní dělníci odešli do místní hospody na teplé jídlo. On však zůstával raději sám. Nevyhledával společnost.

19.4.2024 v 6:33 | Karma: 12,07 | Přečteno: 276x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Generace velkejch snů

"Ztrácím veškerou naději v budoucnost svého národa, až mládež převezme moc do svých rukou. Naše mládež je neukázněná, nesnesitelná, nestálá – jednoduše hrozná."

5.1.2024 v 7:30 | Karma: 17,52 | Přečteno: 340x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Dno

S blížícím se večerem fronty u pokladen neslábly. Martě dokonce připadalo, že počet lidí v řadách je hodinu od hodiny vyšší. Byla na to zvyklá, svoji stereotypní práci dělala bez zapojení mozku už takřka automaticky.

29.12.2023 v 8:00 | Karma: 13,23 | Přečteno: 375x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Klabal

Buky pod Javořinou

Některé východní filozofie věří, že si duše sama vybírá své rodiče, že si sama vybírá tělo, do něhož se narodí. Pátravě bloumá kosmem a trpělivě hledá kam, jak a kdy se stane hmotnou součástí světa.

28.7.2023 v 7:25 | Karma: 12,13 | Přečteno: 352x | Diskuse| Společnost

Jiří Klabal

Misantrop

Časně ráno, zatímco celé okolí ještě blaženě spalo, jsem zatoužil po čerstvém vzduchu. V úporném bezčasí, kdy se dny táhnou jeden jako druhý a člověk jako by nežil, jsem se potřeboval nadechnout. Utéct někam daleko pryč od lidí...

17.7.2023 v 7:50 | Karma: 5,53 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:38

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují také s verzí, že útočník na premiéra Roberta Fica nebyl...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 972x
"Píšu, co si myslím, a myslím si, co chcu..."

                     jiriklabal@seznam.cz