Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam kráčí naše politická kultura?

Letenská pláň v Praze zažila největší demonstraci od pádu komunismu. Proč lidé demonstrují? V neděli 23. června 2019  na Letenské pláni v Praze demonstrovalo proti předsedovi vlády České republiky více než 250 tisíc občanů.
Demonstrace na Letné

V neděli 23. června 2019 se na Letenské pláni v Praze demonstrovalo proti předsedovi vlády České republiky Andreji Babišovi a více než 250 tisíc účastníků volalo rovněž po nezávislosti justice.

Prezident republiky Miloš Zeman v reakci na protivládní demonstraci uvedl, že lidé protestují proti výsledkům svobodných a demokratických voleb. Předseda vlády Andrej Babiš prohlásil, že nechápe, proti čemu lidé protestují, protože se Česká republika dle jeho slov nikdy neměla tak dobře jako nyní. Dovolím si ve svém článku s oběma pány trošku polemizovat.

Pan prezident nemá pravdu, když říká, že lidé na Letenské pláni protestovali proti výsledkům svobodných a demokratických voleb. Myslím, že snad žádný z protestujících nepožadoval anulování výsledků parlamentních voleb z roku 2017. Nikdo nezpochybňuje legitimní právo hnutí ANO vládnout. To, proti čemu lidé demonstrovali je osoba Andreje Babiše v čele vlády. Hnutí ANO bývá často mnohými komentátory a politology označováno za hnutí jednoho muže. Andrej Babiš říká, že to není pravda. Kdy jindy by toto nařčení mohl vyvrátit, než právě dnes? Pokud je skutečně pravdou, že hnutí ANO je standardním a demokratickým hnutím, pak jeho existence nemůže být závislá na osobě Andreje Babiše. Současná vládní koalice by tak mohla vládnout dál na současném půdorysu a opozice by ztratila hlavní argument proti této vládě a to ten, že včele vlády nesmí sát trestě stíhaná osoba. Snadné řešení. Ovšem v současných politických poměrech nereálné. Sám pan premiér totiž prohlásil, že on nikdy neodstoupí, vzpomínáte?

Proti čemu tedy lidé na Letenské pláni ve skutečnosti demonstrovali? Proti svobodným a demokratickým volbám, jak se nám snaží namluvit pan prezident? Proti tomu,že vláda "pumpuje" peníze do ekonomiky,jak tvrdí předseda vlády? Rozhodně ne. Protestovalo se zejména proti zdejší pokleslé politické kultuře. Často slýcháme, jak je naší prioritou dostat se na úroveň vyspělých západních demokracií. To je jistě chvályhodné. Ovšem domnívám se, že pokud chceme být na úrovni západních demokracií, pak ve všech směrech. Tedy i v již zmíněné kultuře politiky. A je naprosto bláhové se domnívat, že například v čele Spolkové republiky Německo by mohl stát trestně stíhaný kancléř. A teď mi dovolte malé historické okénko. V lednu roku 2005 vypukla aféra kolem financování bytu tehdejšího předsedy vlády Stanislava Grosse, vzpomínáte? Stanislav Gross nebyl schopen věrohodně vysvětlit, kde přišel k penězům, kterými financoval své bydlení, což mělo za následek pád jeho vlády. Policisté vyšetřování finanční aféry červnu 2007 odložili, když dospěli k závěru, že Gross se při nákupu bytu na pražském Barrandově nedopustil krácení daní ani jiného trestného činu či přestupku. Přesto stín pochybnosti nikdy zcela nezmizel a Stanislav Gross se na výslunní již nikdy nevrátil. Dnes se píše rok 2019. Policie navrhla obžalovat předsedu vlády z trestného činu dotačního podvodu. I přesto premiér zůstává ve své funkci a prezident republiky se tváří, jako by se nechumelilo. Bylo by takové jednání možné ve vyspělých demokraciích, které jsou nám tak často dávány za příklad? Rozhodně ne. A myslím, že ani v České republice by takové jednání třeba právě v již citovaném roce 2005 akceptováno nebylo. Kam tedy směřuje politická kultura v ČR od nástupu Andreje Babiše a Miloše Zemana k moci? Odpovězte si sami. A právě proti tomu lidé demonstrovali na Letenské pláni.

Jistě má pravdu ten, kdo tvrdí, že předseda vlády má právo stejně jako každý občan, očistit své jméno před soudem. Ovšem i případě, že by nezávislý soud dospěl ke zprošťujícímu rozsudku, kdo z vás tomu uvěří, když předseda vlády bude mít stále ze své pozice přímý vliv na exekutivu? A pak tu ještě máme již několikrát medializované předběžné auditní zprávy Evropské komise. Ze zpráv vyplývá, že holding Agrofert s největší pravděpodobností neoprávněně čerpal evropské dotace. Opozice se marně v Poslanecké sněmovně snažila vyslovit vládě nedůvěru. Samotnému hlasování předcházela sedmnáctihodinová diskuse, která byla místy opravdu výživná a "na úrovni". Toho všeho bychom jako občané mohli být ušetřeni, kdyby předseda vlády byl ochoten potlačit své vlastní ego a předat premiérské žezlo někomu jinému i například z hnutí ANO. Ovšem jak všichni bohužel víme, pan premiér nikdy neodstoupí, nikdy! Nech si to všichni zapamatují!  

Milan Kic

28. června 2019

Autor: Milan Kic | pátek 28.6.2019 23:00 | karma článku: 21,67 | přečteno: 809x
  • Další články autora

Milan Kic

Sliby se slibují, blázni se radují!

Psal se říjen roku 2021 a bylo krátce před volbami do Poslanecké sněmovny. Tehdejší opozice sdružená v koalici SPOLU, slibovala,že nezvýší žádné daně, vzpomínáte?

7.6.2023 v 22:15 | Karma: 40,18 | Přečteno: 1985x | Diskuse| Společnost

Milan Kic

Vládneme, nerušit!

Vláda se rozhodla snížit zákonnou a mimořádnou valorizaci penzí od června 2023. Opozice chce změně zákona bránit parlamentní obstrukcí. Hledá vláda úspory na správných místech?

28.2.2023 v 19:00 | Karma: 34,47 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Milan Kic

Seznamte se, JUDr. Robert Neruda

JUDr. Robert Neruda, Ph.D., manžel kandidáty na post české prezidentky Danuše Nerudové. Kdo je Robert Neruda podle veřejně dostupných zdrojů? Co všechno se o dozvíte, když trochu zapátráte na internetu?

19.11.2022 v 9:00 | Karma: 43,18 | Přečteno: 5545x | Diskuse| Politika

Milan Kic

Noční můra premiéra Fialy

Zbývají dva měsíce do volby prezidenta České republiky. Čekají Petra Fialu a jeho vládu bezesné noci? Již jen dva měsíce zbývají do chvíle, kdy Češi, Moravané a Slezané vyrazí k volebním urnám...

14.11.2022 v 20:45 | Karma: 26,96 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Politika

Milan Kic

Královna Alena

Královna sociálních sítí Alena Schillerová a její drahé kralování. Bývalá ministryně financí a místopředsedkyně vlády Alena Schillerová patřila mezi nejvýznamnější tváře hnutí ANO před parlamentními volbami. A co teď?

29.1.2022 v 19:00 | Karma: 25,29 | Přečteno: 677x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1097x
student, invalidní důchodce

Seznam rubrik