Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládneme, nerušit!

Vláda se rozhodla snížit zákonnou a mimořádnou valorizaci penzí od června 2023. Opozice chce změně zákona bránit parlamentní obstrukcí. Hledá vláda úspory na správných místech? 

 Psal se listopad roku 2022, tehdy premiér Petr Fiala v rozhovoru pro deník Blesk tvrdil, že jeho vláda se nechystá zvyšovat věk odchodu do důchodu a v ohrožení dle jeho vlastních sov, neměl být ani zákonný mechanismus valorizace penzí. Dnes máme únor roku 2023. Od zmíněného rozhovoru předsedy vlády uběhly pouhé tři měsíce. A zdá se, že vše je jinak?

Ministři dnes již vypouští balónky, kterými testují nálady ve společnosti. Zcela vážně se začíná hovořit o tom, že generace dnešních třicátníků a mladších, nebude odcházet do důchodu dříve, než v 68 letech. Stát uvažuje i o tom, že vytáhne více peněz z kapes živnostníků. Ještě nedávno nedotknutelný mechanizmus valorizace penzí se otřásá v základech právě v těchto dnech. Vláda se chystá snížit mimořádnou červnovou valorizaci penzí v průměru o 1 000 korun.  Argumentuje mimo jiné tím, že při současných zákonných pravidlech pro valorizaci penzí a dnešní inflaci, vznikají státu značné finanční škody. Nebyl však onen automatický mechanismus u penzijních valorizací uzákoněn právě proto, aby uchránil seniory před zdražováním? Jsou senioři škodná, které je třeba přistřihnout křidélka? Žijí naši důchodci na vysoké noze? Já tvrdím, že nikoliv.  Nutno upozornit na fakt, že například zákon o církevních restitucích v sobě inflační doložku obsahuje. Finanční náhrady vyplácené církvím, tak budou kompenzovány o inflaci. Není tedy čas změnit i tento zákon? Proč vládní koalice mlčí a s návrhem změny u tohoto zákona nepřichází? Vysvětlení je prosté. Součástí vládní většiny jsou totiž i lidovci a ti změnu nepřipustí. Bojí se vláda případných církevních žalob podávaných na stát? Zřejmě ano. Nechci se zde pouštět na tenký právnický led a dlouze přemýšlet o tom, zda je či není chystané snížení mimořádné valorizace v rozporu s Ústavou. Nejsem ústavní právník a ani ti se ve svých názorech často neshodnou. Už teď je zcela jisté, že zákon skončí před Ústavním soudem a ten bude mít konečné slovo. Je však zcela na místě položit si otázku, co se stane, pokud zákon bude shledán protiústavním? V takovém případě by totiž stát s největší pravděpodobností musel seniorům důchody doplácet zpětně. Nevznikla by právě v tu chvíli státu značná finanční škoda? A kdo by ji způsobil? Vláda svým nezákonným postupem při schvalování tohoto zákona. Zde narážím na tu skutečnost,že zákon je schvalován ve stavu legislativní nouze. A to je další sporný moment. I na toto bude muset najít odpověď Ústavní soud. Není bez zajímavosti, že chystané snížení valorizace penzí kritizují i bývalí politici ODS. Například bývalý ministr financí a svého času korunní princ ODS Vlastimil Tlustý.  Jeho slova  o tom, že nám tu vládnou zoufalci,si současný předseda ODS za rámeček opravdu nedá! 

Člověk by možná i uvěřil vznešeným slovům vládních poslanců o nutnosti šetřit. Člověku by i slza ukápla, nad tím, jak vláda myslí i na budoucí generace a jejich budoucí penze. To by jsme se ovšem nesměli dozvědět například to, že na Úřadu vlády vzniká nová posilovna. Ministři budou mít k dispozici rotoped, běžecký pás a posilovací stroje. Informace přinesla Jana Bobošíková na svém YouTube kanále "ABY BYLO JASNO".

     

Vládní fitness za více než 102 tisíc korun z kapes daňových poplatníků!

Na kom vláda šetří? Na provozu státu a zaměstnancích Úřadu vlády? Rozhodně ne!

 

Jistě, můžeme namítnout, že 100 tisíc korun státní kasu nezachrání. Politika je ale i o symbolech.  Vláda často mluví o tom, že vysílá pozitivní signály. Jaký je toto signál? Musí ministři za naše peníze zdokonalovat svá těla právě teď? Odpovězte si sami. Vládneme, nerušit! Je nutné šetřit, vláda musí jít příkladem a stát musí začít šetřit sám na sobě! Nikoliv na svých občanech.  Vzpomeňte si na to, až v roce 2025 půjdete k parlamentním volbám. 

Milan Kic

v Mimoni 28. února 2023                         

Autor: Milan Kic | úterý 28.2.2023 19:00 | karma článku: 34,47 | přečteno: 852x
  • Další články autora

Milan Kic

Sliby se slibují, blázni se radují!

Psal se říjen roku 2021 a bylo krátce před volbami do Poslanecké sněmovny. Tehdejší opozice sdružená v koalici SPOLU, slibovala,že nezvýší žádné daně, vzpomínáte?

7.6.2023 v 22:15 | Karma: 40,18 | Přečteno: 1985x | Diskuse| Společnost

Milan Kic

Seznamte se, JUDr. Robert Neruda

JUDr. Robert Neruda, Ph.D., manžel kandidáty na post české prezidentky Danuše Nerudové. Kdo je Robert Neruda podle veřejně dostupných zdrojů? Co všechno se o dozvíte, když trochu zapátráte na internetu?

19.11.2022 v 9:00 | Karma: 43,18 | Přečteno: 5545x | Diskuse| Politika

Milan Kic

Noční můra premiéra Fialy

Zbývají dva měsíce do volby prezidenta České republiky. Čekají Petra Fialu a jeho vládu bezesné noci? Již jen dva měsíce zbývají do chvíle, kdy Češi, Moravané a Slezané vyrazí k volebním urnám...

14.11.2022 v 20:45 | Karma: 26,96 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Politika

Milan Kic

Královna Alena

Královna sociálních sítí Alena Schillerová a její drahé kralování. Bývalá ministryně financí a místopředsedkyně vlády Alena Schillerová patřila mezi nejvýznamnější tváře hnutí ANO před parlamentními volbami. A co teď?

29.1.2022 v 19:00 | Karma: 25,29 | Přečteno: 677x | Diskuse| Politika

Milan Kic

Bude válka! Nebo nebude?

V posledních dnech velmi často slýcháme o vyostřených vztazích mezi Ruskem a Ukrajinou. Máme se chystat na válku? Ten, kdo se domníval, že konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem ustal, byl na omylu.

23.1.2022 v 17:15 | Karma: 19,82 | Přečteno: 780x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1097x
student, invalidní důchodce

Seznam rubrik