Kam kráčí naše politická kultura?

Letenská pláň v Praze zažila největší demonstraci od pádu komunismu. Proč lidé demonstrují? V neděli 23. června 2019  na Letenské pláni v Praze demonstrovalo proti předsedovi vlády České republiky více než 250 tisíc občanů.
Demonstrace na Letné

V neděli 23. června 2019 se na Letenské pláni v Praze demonstrovalo proti předsedovi vlády České republiky Andreji Babišovi a více než 250 tisíc účastníků volalo rovněž po nezávislosti justice.

Prezident republiky Miloš Zeman v reakci na protivládní demonstraci uvedl, že lidé protestují proti výsledkům svobodných a demokratických voleb. Předseda vlády Andrej Babiš prohlásil, že nechápe, proti čemu lidé protestují, protože se Česká republika dle jeho slov nikdy neměla tak dobře jako nyní. Dovolím si ve svém článku s oběma pány trošku polemizovat.

Pan prezident nemá pravdu, když říká, že lidé na Letenské pláni protestovali proti výsledkům svobodných a demokratických voleb. Myslím, že snad žádný z protestujících nepožadoval anulování výsledků parlamentních voleb z roku 2017. Nikdo nezpochybňuje legitimní právo hnutí ANO vládnout. To, proti čemu lidé demonstrovali je osoba Andreje Babiše v čele vlády. Hnutí ANO bývá často mnohými komentátory a politology označováno za hnutí jednoho muže. Andrej Babiš říká, že to není pravda. Kdy jindy by toto nařčení mohl vyvrátit, než právě dnes? Pokud je skutečně pravdou, že hnutí ANO je standardním a demokratickým hnutím, pak jeho existence nemůže být závislá na osobě Andreje Babiše. Současná vládní koalice by tak mohla vládnout dál na současném půdorysu a opozice by ztratila hlavní argument proti této vládě a to ten, že včele vlády nesmí sát trestě stíhaná osoba. Snadné řešení. Ovšem v současných politických poměrech nereálné. Sám pan premiér totiž prohlásil, že on nikdy neodstoupí, vzpomínáte?

Proti čemu tedy lidé na Letenské pláni ve skutečnosti demonstrovali? Proti svobodným a demokratickým volbám, jak se nám snaží namluvit pan prezident? Proti tomu,že vláda "pumpuje" peníze do ekonomiky,jak tvrdí předseda vlády? Rozhodně ne. Protestovalo se zejména proti zdejší pokleslé politické kultuře. Často slýcháme, jak je naší prioritou dostat se na úroveň vyspělých západních demokracií. To je jistě chvályhodné. Ovšem domnívám se, že pokud chceme být na úrovni západních demokracií, pak ve všech směrech. Tedy i v již zmíněné kultuře politiky. A je naprosto bláhové se domnívat, že například v čele Spolkové republiky Německo by mohl stát trestně stíhaný kancléř. A teď mi dovolte malé historické okénko. V lednu roku 2005 vypukla aféra kolem financování bytu tehdejšího předsedy vlády Stanislava Grosse, vzpomínáte? Stanislav Gross nebyl schopen věrohodně vysvětlit, kde přišel k penězům, kterými financoval své bydlení, což mělo za následek pád jeho vlády. Policisté vyšetřování finanční aféry červnu 2007 odložili, když dospěli k závěru, že Gross se při nákupu bytu na pražském Barrandově nedopustil krácení daní ani jiného trestného činu či přestupku. Přesto stín pochybnosti nikdy zcela nezmizel a Stanislav Gross se na výslunní již nikdy nevrátil. Dnes se píše rok 2019. Policie navrhla obžalovat předsedu vlády z trestného činu dotačního podvodu. I přesto premiér zůstává ve své funkci a prezident republiky se tváří, jako by se nechumelilo. Bylo by takové jednání možné ve vyspělých demokraciích, které jsou nám tak často dávány za příklad? Rozhodně ne. A myslím, že ani v České republice by takové jednání třeba právě v již citovaném roce 2005 akceptováno nebylo. Kam tedy směřuje politická kultura v ČR od nástupu Andreje Babiše a Miloše Zemana k moci? Odpovězte si sami. A právě proti tomu lidé demonstrovali na Letenské pláni.

Jistě má pravdu ten, kdo tvrdí, že předseda vlády má právo stejně jako každý občan, očistit své jméno před soudem. Ovšem i případě, že by nezávislý soud dospěl ke zprošťujícímu rozsudku, kdo z vás tomu uvěří, když předseda vlády bude mít stále ze své pozice přímý vliv na exekutivu? A pak tu ještě máme již několikrát medializované předběžné auditní zprávy Evropské komise. Ze zpráv vyplývá, že holding Agrofert s největší pravděpodobností neoprávněně čerpal evropské dotace. Opozice se marně v Poslanecké sněmovně snažila vyslovit vládě nedůvěru. Samotnému hlasování předcházela sedmnáctihodinová diskuse, která byla místy opravdu výživná a "na úrovni". Toho všeho bychom jako občané mohli být ušetřeni, kdyby předseda vlády byl ochoten potlačit své vlastní ego a předat premiérské žezlo někomu jinému i například z hnutí ANO. Ovšem jak všichni bohužel víme, pan premiér nikdy neodstoupí, nikdy! Nech si to všichni zapamatují!  

Milan Kic

28. června 2019

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Kic | pátek 28.6.2019 23:00 | karma článku: 21,67 | přečteno: 809x
  • Další články autora

Milan Kic

Sliby se slibují, blázni se radují!

7.6.2023 v 22:15 | Karma: 40,18

Milan Kic

Vládneme, nerušit!

28.2.2023 v 19:00 | Karma: 34,47

Milan Kic

Seznamte se, JUDr. Robert Neruda

19.11.2022 v 9:00 | Karma: 43,18

Milan Kic

Noční můra premiéra Fialy

14.11.2022 v 20:45 | Karma: 26,96

Milan Kic

Královna Alena

29.1.2022 v 19:00 | Karma: 25,29