Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když to nejde na náměstí...

Kritiku na EU, naší zkorumpovanou vládu, blížící se novodobý diktát, slyšíme prakticky všude, pochopitelně mimo veřejnoprávní televize. Nespokojenost je tedy evidentní, ale návod jak z toho ven nikde.

Jsme součástí doby, kdy jsme zahlceni osobami mediálně známými, které svými výroky či konáním nejsou rozhodně vzorem ani pro nás starší, ani pro mladou generaci. Jistě že je možné oponovat, že ne všichni rektoři jsou zaprodanci, že ne všichni politici mluví a konají proti blahu našeho národa a že jsou i umělci, kteří svůj kredit u většiny populace neztratili tím, že se politikou začali zabývat a přikláněním k té či oné straně ztratili své příznivce. Další smutnou skutečností je, že i když se politik, umělec a další mediálně populární osobnosti neproviní, je tady ještě Blesk a podobný bulvár, který, i když se módně řečeno celebrity neprovinily ničím, stejně z nich udělají monstra, a veřejnost ráda reaguje.

A tak místo velkých vědců, umělců, sportovců a jinak význačných osobností jsme každý den masírování různými Sobotky, Kalousky, Bělobrádky, co udělali, kam šli, koho zkritizovali, nebo k čemu se vyjádřili. Rozleptávají tím společnost a různými medii je nám neustále vštěpováno, že jsou to právě oni, kdo je středem světa a ti nejdůležitější pro náš stát. Přestáváme si normálně povídat, ale dělíme se na „odeesáky“, komunisty, křesťanské demokraty, jsme Babišovci, Zemanovci, nebo nově třeba znovu Sládkovci. Některé z nás, kteří fandíme sportu, můžou na chvíli vytáhnout z tohoto bludného myšlenkového srabu vynikající Sáblíková, holky vítězstvím na Fed cupu, hokejisté či pokud nejsme moc nároční i reprezentační fotbalisté.

Medailonů o velkých lidech našeho národa je minimum, maximálně jednou do týdne a nebýt show K. Šípa, o většině žijících výjimečných osobností našeho národa se nikdy nedozvíme. Nedávno jsem sledoval anketu, která byla součástí hezkého TV medailonu na téma: „Kdo je Karel Kryl“. Ta byla také inspirací pro můj příspěvek, protože tohoto velikána naší kultury, vizionáře a znalce života, znalo žalostně málo lidí. Letiště se zbytečně přejmenovalo z Ruzyně na V. Havla, protože pokud by se mělo pojmenovat po opravdu význačné osobnosti, mělo se jmenovat Karla Kryla.

Ne disidenti, kteří si dělali vlastní politiku s několika méně či více nevydařenými demonstracemi, ale Karel Kryl byl tím, který nás provázel a povzbuzoval v dobách komunistické totality, který v nás udržoval národní hrdost a odhodlání nic nevzdávat. Jeho písně se staly, pokud bychom hovořili v knižní terminologii, doslova bestsellerem všech. Jeho skladby se kopírovali z „magneťáku“ na „magneťák“, LP a „singly“ se půjčovaly, či na různých tajných burzách vyměňovaly a prodávaly. Když se tento národní hrdina vrátil do „svobodné“ České republiky, jako jeden z mála poznal, kdo stojí za převratem, tedy „Sametové revoluce“, a jaká daň se bude platit za tento „samet“. Pochopitelně straničtí kádři si své OF podrželi a my, kteří jsme věřili, že když ne rovnou na hrad, bude Karel povolán minimálně do vedoucí funkce ve vládě, třeba v oblasti kultury, jsme jen nechápavě kroutili hlavami, jakým stylem novodobí reformátoři-staří funkcionáři a zachránci naši vlasti s Krylem naložili. Karel Kryl sice částečně zahořkl, ale dále svým vizionářstvím a politickým přehledem kritizoval vývoj naší vlasti a svými skladbami nepostrádající poezii, akčnost a dokonalými texty těšil velkou skupinu svých příznivců.

Jako vždy otázka proč tento článek? Měli bychom méně zapínat televizi, méně číst noviny a to hlavně bulvár. Měli bychom pro sebe a své děti hledat vzory mezi výjimečnými lidmi. To Karel Kryl splňuje na sto procent, i když již není mezi námi. Demonstrujme za to, ať alespoň jedna ulice se jmenuje Karla Kryla, sedněme si doma, zavřeme oči a zaposlouchejme se do geniality tohoto vůdce českého národa, když nám bylo nejhůře. Působme na naše děti i na naše okolí vzpomínkami na naše výjimečné lidi, na opravdové Čechy, velikány. Nekažme si náladu lidmi, kteří nás zatahují do svých válek o koryta. Karel Kryl byl, je a bude symbolem pravdy, přímosti, rozumu a vysoké kultury. On může být mimo jiné náš vzor a náplň volného času příštích dní. Uklidní se vám tlak, ztlumí se nevraživost a nepřátelství, rozšíří se obzor nejen politický, ale i životní. Navrhuji téma na rok 2016: „Karel Kryl – opravdový Čech“.

Autor: Karel Kesl | neděle 22.11.2015 17:44 | karma článku: 30,13 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Karel Kesl

Nejvyšší čas místo úklidu nepřipustit nepořádek

Předvánoční úklid je nejen naším národním zvykem, kdy se většina z nás snaží, abychom doma měli čisto, útulně, příjemně a zkrátka se cítili nejen spokojeně, ale i svátečně.

25.11.2015 v 10:12 | Karma: 12,61 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politika

Karel Kesl

Je to na nás, neprojdou!

Roztříštění naší společnosti je evidentní, ale úkaz v celosvětovém měřítku nijak výjimečný a z tohoto hlediska jsme na tom pořád dobře.

20.11.2015 v 10:55 | Karma: 22,57 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Karel Kesl

Nejmocnější zbraň, jednotou proti manipulaci EU

Uložme na chvilku do archívu veškeré staré i novodobé dějiny a zkusme se oprostit od polemiky, kdo v minulosti dělal větší zvěrstva při prosazování víry, zdali islámisti či křesťané.

19.11.2015 v 11:17 | Karma: 32,58 | Přečteno: 893x | Diskuse| Politika

Karel Kesl

Cílem je nejednota...

Informací o emigrantech a současně manipulace občana medií pod taktovkou vrchnosti (EU) je tolik, že pokud se budou opět překrucovat dějiny, beletrie několika svazků bude na světě.

10.9.2015 v 11:18 | Karma: 21,51 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Karel Kesl

Evropa na kolenou?

Využití lidu k mocenské výměně, pár pomlácených studujících a jeden dostižený pracovník STB, byla v roce 1989 procházka růžovým sadem proti tomu, co se řítí na naší vlast nyní.

4.9.2015 v 9:27 | Karma: 34,79 | Přečteno: 889x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 561x
Karatista, mistr Evropy i světa, člen Řádu strážců koruny a meče krále železného a zlatého, člověk jdoucí cestou Dó...

Seznam rubrik