Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta pro správnou cestu?

Různé příručky, návody, psychologové, psychiatrové, desítky diagnóz s předponou „dis“, to je dnešní doba, tápání a hledání výchovných autorit po tom nejoptimálnějším návodu či medicíně, jak z dětí a mládeže připravit ty správné lidi, kteří nebudou postrádat úctu a respekt ke svému okolí, prioritně k rodičům, a kteří budou schopni být světlem v temném tunelu dnešní ne příliš pozitivní doby vývoje našeho národa a to v nejedné oblasti.

Rozdíly z pohledu generačního a mnohdy komplikované chápání těch dříve narozených mládeže, plné energie, bláznivých nápadů, menších či větších „lotrovin“, menší chutě k učení, ale o to více se snažící najít svoje místo ve společnosti byly, jsou a budu vždy základním jevem dospívání a konfrontace těch zkušenějších a ošlehaných životem s těmi ještě tápajícími. Proč je tedy dnešním trendem mládeže minimální respekt k autoritám, zbytečně přehnaná agrese, neúcta k rodičům a neznalost základních pravidel pro mezilidské vztahy a vlastnosti jako čest, ohleduplnost, pokora jsou v očích dětí mnohdy naprosto nesrozumitelné a dávno překonané?

Viníkem nejsou samotné děti, moderní technologie, či veřejné sítě. Většinou jsou viníky špatných dětí špatní rodiče. Svoboda myšlení mladých lidí „po americku“, je základní cestou k zcestnému vývoji dítěte, které potřebuje vést a na každém kroku a důsledně ukazovat a připomínat tu správnou cestu, nejlépe vlastním příkladem. Nejen vlastní pohodlností a minimálním časem pro dítě, se pod záminkou moderní výchovy uchylujeme nechávat rozhodování a hledání neprobádané cesty životem na samotném dítěti. V dnešní době, kdy dospělý člověk s určitými zkušenostmi a rozumem tápe životem častěji než by si představoval a rozhodování je pro něj mnohdy těžké, nebo chybné, vidíme kolem sebe rodiče, kteří dle „západní pseudo svobody projevu“  nechají tuto zátěž na malém dítěti či dorůstajícím jedinci, který je podstatně zranitelnější a tápavější než dospělí. Nedostatek času na dítě vynahrazují materiálními výhodami a „uplácením“. To je následně ideální půda pro psychické vydírání.

My (učitelé, trenéři apod.), kteří se snažíme mnohdy ty chybující rodiče alespoň okrajově nahradit, předáváním odkazů velkých lidí našeho národa, slavných sportovců zvedající svými výkony na mezinárodní úrovni z prachu národní hrdost, vynálezců, spisovatelů a snažíme se jim prezentovat výše uvedené morální vlastnosti jako běžné a normální víme, že boj s moderními lákadly ve smyslu PC her, play stationů, komunikací na faceboku, agrese, či zcestných mezilidských vztahů ve filmech a seriálech, je nesmírně těžký a bez pomocí rodičů a ostatních výchovných institucí takřka beznadějný.

Tržní hospodářství, porevoluční nástup podnikatelské sféry a další faktory, změnily myšlení většiny lidí našeho státu a následně i ústup čtení hodnotné literatury na úkor sledování laciné tvorby TV, se nejvíce zapsalo na úbytku mládeže hledající sportovní vyžití, menší čas rodičů při výchově svých dětí, a omezené pravomoci škol, dokonaly dílo zkázy. Hledání vlastní identity se mnohdy vejde do splnění několika úrovní počítačových her, národní hrdost se ztrácí díky soustavné negativní masáži medií a následně opakované rodiči. Milionové či miliardové zisky vybraných či vyvolených sportovců negativně ovlivňují všechny, kteří možná se sportem začali, ale ještě nemají ani základy za sebou a již pátrají po budoucím zisku, v mnohých případech jim rodiče usnadňující první sportovní krůčky nadstandardním servisem, čímž jim prokazují „medvědí službu“ aniž si to uvědomují.

Bludný kruh? Beznaděj? Jistě že cesty trenérů a dalších výchovných organizací mládeže jsou těžší než před léty, ale naskýtá se otázka, proč tento problém minimalizují státy více na východ. Porazit již výše uvedená lákadla dnešní moderní mládeže je dnes nemožné, ale dostatečnou osvětou a vědomím, že nemůžeme nechat na dětech svobodné rozhodování, zda preferovat lenost nebo práci, může zachránit alespoň to málo, co se zachránit dá. Osvětou musí začínat v první řadě rodiče, a zkušenostmi působit na dospívajícího jedince, aby byl schopen a ochoten „pravidla hry“ chápat a akceptovat.

Nabídnout například sport, který obsahuje kvalitní výuku s výraznou osobností, splňující nejen odborné, ale i morální kritéria, kolektiv s přesně danými pravidly, systémem, disciplínou a důsledností. Pokud ani media, ani škola, a mnohdy ani rodiče nevysvětlí mládeži nutnost základních návyků zdravovědy, nebezpečí dlouhého vysedávání u PC, a další nezbytnosti pro udržení si alespoň základního zdraví v pozdějším věku, je nutné toto již při samotném náboru nových členů sportovních oddílů, aby úlohu propagátora dobrého zdraví na sebe vzal trenér. Jistě že zvláště na začátku sportovní cesty každého jedince je nezbytná spolupráce trenéra a rodiče.

Harmonie ve výcviku je prakticky stejně důležitá, jako harmonie při výchově potomka v rodině. Pokud rodič podrývá autoritu trenéra, projeví se stejný stav, jako se množí dnes ve spolupráci rodič-učitel a přímý dopad na tréninkovou morálku mladého sportovce na sebe nedá dlouho čekat. V neposlední řadě je nezbytné při nedostatečné podpoře školy a ostatních i mediálních institucí naučit mládež nacházet vlastní ego a vážit si ho, ctít své soupeře a výhrami či prohrami stoupat nejen technicky a fyzicky, ale i duševně. Naučit ctít svůj národ, svoji vlajku a své úsilí směřovat právě tímto směrem.

Zdá se vám to příliš idealistické? Jeden moudrý citát praví:“ Člověk stárne tím, že ztrácí ideály“. Pokud chceme pracovat s mládeží a je naprosto jedno, zdali se jedná o dítě vlastní či „půjčené“ je třeba obětovat této těžké, ale krásné práci maximum i na svůj osobní úkor, na každém kroku a každou minutu si uvědomovat zodpovědnost, kterou pokud nezvládneme, nedá se nikdy napravit.  Za odměnu nestárneme, protože neztrácíme ideály a posíláme je tam, kde je to nejdůležitější.

Autor: Karel Kesl | čtvrtek 4.9.2014 9:17 | karma článku: 6,11 | přečteno: 174x
  • Další články autora

Karel Kesl

Nejvyšší čas místo úklidu nepřipustit nepořádek

Předvánoční úklid je nejen naším národním zvykem, kdy se většina z nás snaží, abychom doma měli čisto, útulně, příjemně a zkrátka se cítili nejen spokojeně, ale i svátečně.

25.11.2015 v 10:12 | Karma: 12,61 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politika

Karel Kesl

Když to nejde na náměstí...

Kritiku na EU, naší zkorumpovanou vládu, blížící se novodobý diktát, slyšíme prakticky všude, pochopitelně mimo veřejnoprávní televize. Nespokojenost je tedy evidentní, ale návod jak z toho ven nikde.

22.11.2015 v 17:44 | Karma: 30,13 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Karel Kesl

Je to na nás, neprojdou!

Roztříštění naší společnosti je evidentní, ale úkaz v celosvětovém měřítku nijak výjimečný a z tohoto hlediska jsme na tom pořád dobře.

20.11.2015 v 10:55 | Karma: 22,57 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Karel Kesl

Nejmocnější zbraň, jednotou proti manipulaci EU

Uložme na chvilku do archívu veškeré staré i novodobé dějiny a zkusme se oprostit od polemiky, kdo v minulosti dělal větší zvěrstva při prosazování víry, zdali islámisti či křesťané.

19.11.2015 v 11:17 | Karma: 32,58 | Přečteno: 893x | Diskuse| Politika

Karel Kesl

Cílem je nejednota...

Informací o emigrantech a současně manipulace občana medií pod taktovkou vrchnosti (EU) je tolik, že pokud se budou opět překrucovat dějiny, beletrie několika svazků bude na světě.

10.9.2015 v 11:18 | Karma: 21,51 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 561x
Karatista, mistr Evropy i světa, člen Řádu strážců koruny a meče krále železného a zlatého, člověk jdoucí cestou Dó...

Seznam rubrik