Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já na Mirka, Mirek na mě - volby do Evropského parlamentu

Volby do EP se nezadržitelně blíží a dvě nejsilnější politické strany již rozehrály své billboardové agitace.Tyto volby se odehrávají ve stavu útočném...

Chtěl bych se v tomto článku věnovatbillboardům, které začala šířit ODS a ČSSD rychlostí blesku po naší republice. Nejdříve bych se chtěl věnovat ODS a následně ČSSD(nehledejte v tom žádný záměr).

ODS již před časem uveřejnila svůj záměr se v billboardech zajímat o osobu Jiřího Paroubka. Tento postup byl naplněn billboardem s heslem "Evropa nebo Česko, kašlu na to všecko". Jak je vidět ODS stále leží v žalůdku pád vlády uprostřed Českého předsednictví a ví, že přímo v této formulaci to vadí i velké skupině obyvatelstva. Podobný postup, kdy byli hanobeni lídři ODS a KDU-ČSL(v Jiho moravském kraji) však použila ČSSD při posledních krajských volbách na tomto plakátu byl zobrazen Mirek Topolánek+Tomáš Julínek+ hejtman toho daném kraje.

Druhým typem billboardu je ten s Janem Zahradilem s heslem řešení místo strašení. To je jasný odkaz na krizi, při kteé sociální demokraté sice strašili, ale také nabízeli vlastní pohled na danou věc(jeho správnost nebo nesprávnost ukáže čas). Mnohem zajimavější však je barevné schéma tohoto plakátu, které si ODS vzala ze schématu Českého předsednictví.I když ODS byla jedním z hlavníchaktérů předsednictví je otázkou do jaké míry je prospěšné brát si toto schéma ODS doufá v dobrouodezvu lidí na toto předsednictví.

Billboardy sociálních demokratů byly také zajímavé a vlastně pokračují v línii nastolenou krajskými volbami 2008 a to línií pragmatickou resp. populistickou.  Vlastně opět je převádění témat a simulace parlamentních voleb. Samozřejmě některé zmíněné kroky jsou teoreticky realizovatelné na evropské úrovni hlavně v oblasti ekonomických témat. Uplně vytržené z tématu Evropských voleb je však heslo "zabraňte návratu ODS". Otázkou je jak na to zareagují voliči, jelikož toto heslo je pro tento typ voleb naprosto irelevantní a výhra ODS nemůže znamenat její návrat k moci.

Ta část billboradu, která není moc dobře patrná je však nejlepší(za upozornění na ni děkuji jedné moc milé slečně:-)) . Vpravém dolním rohu všech billboardů ČSSD je vyobrazena vlajka EU, aby však nerušila celkový oranžový nádech musela být přemalována také na oranžovo. A možná strach z vyobrazení hvězd na svém billboardu dohnal člověka, co vytvářel kampaň pro sociální demokracii, k změně malých žlutých hvězdiček na malé žluté růžicky, tak jak je mají socdem ve znaku. Upřímně musím říct, že jsem se při tomto zjištění hodně nasmál, takové vyobrazení vlajky EU jsem ještě neviděl, dalo by se na to napasovat heslo "Oranžová nikoliv modrá Evropa.

 

Jak je vidět v těchto volbách zažijeme hodně zábavy. Chci jen říct, že jsem se opravdu snažil o kritický přístup k oběma kampaním a pokud se to úplně nepovedlo tímto se  omlouvám.

Autor: Jiří Kelnar | středa 13.5.2009 11:44 | karma článku: 10,46 | přečteno: 1122x
  • Další články autora

Jiří Kelnar

Zemanův pravý hák české demokracii

Jsou země, kde je vláda svržena a moc převezme armáda, která po určitou dobu vládne, než převezme vládu ta správná strana, která je jimi podporována. Jsou země, kde prezident proti parlamentní většině prosadí svou vládu, která nemá v parlamentu podporu a může vládnout de facto neomezeně.

20.7.2013 v 22:37 | Karma: 22,57 | Přečteno: 940x | Diskuse| Politika

Jiří Kelnar

České čekání na spasitele

Chci se věnovat bolístkám naší společnosti ve vztahu k politice. Je jich poměrně hodně a rozhodně to co napíšu nebude spoustě lidí po chuti. Stejně to však napíšu, protože chci alespoň jednoho člověka vyvést z omylu. Jde o článek na blog, nikoliv o umělecké dílo, takže prosím jazykové puristy, ať si dají pohov a jdou si číst literaturu jazykově vytříbenější. První a jednou z nejviditelnějších bolístek české společnosti je permanentní čekání na spasitele.

20.7.2013 v 16:07 | Karma: 19,32 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Jiří Kelnar

Ovečkové období - syndrom dnešních podnikatelů

Tento článek bude výjimečný tím, že nebudu mluvit o politice, i když syndrom Ovečkového období může postihnout i politiky. Dnešní svět je velmi uspěchaný a aby se v něm člověk udržel a nenechal se semlít, tak se musí snažit a neustále se zlepšovat. Čím výše postupujete na společenském žebříčku, tím větší jsou na vás tlaky. A tak není divu, že se někteří na to vše dříve či později vykašlou a jdou za ovečkami.

7.4.2013 v 15:00 | Karma: 14,58 | Přečteno: 828x | Diskuse| Společnost

Jiří Kelnar

Brno není pro podlidi aneb sebreme peníze studentům a důchodcům

Brno není pro děti, studenty a důchodce, to už se ví dlouho, teď nejlepší rada magistrátu plánuje zasadit jim další úder a snad je konečně vymést z nočních rozjedů.

16.10.2012 v 19:58 | Karma: 18,07 | Přečteno: 1947x | Diskuse| Brno

Jiří Kelnar

Diskutérské bahno aneb případová studie diskuze k Demagog.cz

V ČR startuje projekt Demagog.cz, ten navazuje na slavný slovenský server Demagog.sk. Jeho posláním bude zkoumání výroků, které pronáší politici v televizních debatách a následně je bude označovat jako pravdivé/nepravdivé/neověřitelné. Informoval o něm například server Ihned.cz a zde začíná naše analýza.

3.3.2012 v 19:05 | Karma: 9,79 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1462x
Absolvent politologie, student veřejné správy na právnické fakultě, bývalý člen Akademického senátu Masarykovy univerzity Záliby: politický marketing, branding politických i nepolitických entit a kolejová doprava.

Seznam rubrik