Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

České čekání na spasitele

Chci se věnovat bolístkám naší společnosti ve vztahu k politice. Je jich poměrně hodně a rozhodně to co napíšu nebude spoustě lidí po chuti. Stejně to však napíšu, protože chci alespoň jednoho člověka vyvést z omylu. Jde o článek na blog, nikoliv o umělecké dílo, takže prosím jazykové puristy, ať si dají pohov a jdou si číst literaturu jazykově vytříbenější. První a jednou z nejviditelnějších bolístek české společnosti je permanentní čekání na spasitele.

Začnu rovnou od začátku trochu zhurta. Žádný spasitel není, nebyl a nikdy nebude. Máme tu však spoustu samozvaných spasitelů, kteří přece ví, jak rychle a doslova přes noc stvořit český ráj na zemi. Ohánějí se krásnými slovy a jednoduchými řešeními. Poslední dobou jich kupodivu je více a více. Nejproblematičtější jsou ti revolucionáři. Jsou to ti, kteří mluví o tom, jak je tato země rozkradena a zdevastována. Sami slibují světlé zítřky pod jejich vládou. Jsou to takoví populisté, jako Okamura, který se spojil s ještě horším seskupením Holešovské výzvy, shodou okolností obě z mého okresu.

Hlavní činnosí takového spasitele je identifikace problému a návrh jeho řešení. Třeba Okamura vidí, jako problém volební systém a politické strany. Volební systém, který funguje podobně ve spoustě zemí a strany jakbysmet. Dokud pouze mluví a není u moci, tak je celkem neškodný. Horší je, když se dostane k moci. Například právě Holešovská výzva slibuje zapojení všech občanů do rozhodování o státu (čož se nyní děje ve volbách) prostřednictvím permanentních referend a volením a odvoláváním místních politiků. To je však obrovský omyl, protože kdo se chce zajímat o politiku, tak to dělá již teď a nebude se zajímat někdo jiný. Nastane proces, který velice dobře známe.

1. Po přebrání moci se identifikuje nepřítel, který způsobil předchozí špatný stav státu a odstaví se od moci. Oblíbená jsou vězení, pracovní tábory a nebo nucené exily.

2. Začne se plnit program a dá se možnost hlasování všem lidem, což někdy bývá přijato s potleskem a zdá se, že se sliby plní. Třeba po roce 48 také hodně lidí komunismu věřilo a nadšeně ho budovalo. Zároveň však neexistují lidé, kteří by dělali tu práci, kterou dělali nyní odstranění nepřátelé.

3. Proto jsou dobráni z všeobecné masy lidí dobrovolníci, kteří jdou dělat práci, kterou neumí. Ano i s tímto zkušenosti máme. Reálně však jdou takto dělat lidé, kteří nemají moc zájmu o dobro politiky, ale o vlastní prospěch.

4. Jelikož nadšení po čase opadne, tak vlastně politiku dělají pouze prospěcháři. Narůstá nespokojenost s novým režimem a spasitel se musí odhodlat k represím, aby si udržel vládu.

5. Konec takového spasitele je takový, že se stává sám tyranem a je jedním z nejnenáviděnějších lidí. 

Je to osud naprosté většiny samozvaných spasitelů, příkladů máme spoustu a to nejen z Jižní Ameriky, ale i z Evropy. Prostě si musíme říct, že zachránce nepříjde. Nemůžeme na nikoho čekat, protože naše problémy za nás nikdo nevyřeší. Neexistuje nějaká silná tuka, která jako mávnutím kouzelného proutku vše napraví.

Cesta k nápravě není jednoduchá a je to běh na dlouhou trať. Důležité je změnit své myšlení a vzít odpovědnost na sebe a chovat se tak, jak nám zákon ukládá, protože pokud se takto nebudou chovat jednotlivci ve společnosti, pak takové chování nemůže nikdo čekat ani od politiků. Politika je totiž zrcadlem národa. Máme politiky, jací jsme.

Proto se divím i lidem, kteří dnes tleskají Zemanovi, který tradice označil za idiotské a postavil se proti parlamentu. Rusnok a jeho vláda velice průměrných úředníků totiž nic nenapraví, možná naopak tuto zemi poškodí stejně, jako Fischerova vláda. Pokud chceme rozvíjet naši demokracii, tak se musíme naučit respektovat její základní princip a tím je vláda parlamentní většiny. O Zemanově pravém háku české demokracii však napíšu někdy později.

Autor: Jiří Kelnar | sobota 20.7.2013 16:07 | karma článku: 19,32 | přečteno: 943x
  • Další články autora

Jiří Kelnar

Zemanův pravý hák české demokracii

Jsou země, kde je vláda svržena a moc převezme armáda, která po určitou dobu vládne, než převezme vládu ta správná strana, která je jimi podporována. Jsou země, kde prezident proti parlamentní většině prosadí svou vládu, která nemá v parlamentu podporu a může vládnout de facto neomezeně.

20.7.2013 v 22:37 | Karma: 22,57 | Přečteno: 940x | Diskuse| Politika

Jiří Kelnar

Ovečkové období - syndrom dnešních podnikatelů

Tento článek bude výjimečný tím, že nebudu mluvit o politice, i když syndrom Ovečkového období může postihnout i politiky. Dnešní svět je velmi uspěchaný a aby se v něm člověk udržel a nenechal se semlít, tak se musí snažit a neustále se zlepšovat. Čím výše postupujete na společenském žebříčku, tím větší jsou na vás tlaky. A tak není divu, že se někteří na to vše dříve či později vykašlou a jdou za ovečkami.

7.4.2013 v 15:00 | Karma: 14,58 | Přečteno: 828x | Diskuse| Společnost

Jiří Kelnar

Brno není pro podlidi aneb sebreme peníze studentům a důchodcům

Brno není pro děti, studenty a důchodce, to už se ví dlouho, teď nejlepší rada magistrátu plánuje zasadit jim další úder a snad je konečně vymést z nočních rozjedů.

16.10.2012 v 19:58 | Karma: 18,07 | Přečteno: 1947x | Diskuse| Brno

Jiří Kelnar

Diskutérské bahno aneb případová studie diskuze k Demagog.cz

V ČR startuje projekt Demagog.cz, ten navazuje na slavný slovenský server Demagog.sk. Jeho posláním bude zkoumání výroků, které pronáší politici v televizních debatách a následně je bude označovat jako pravdivé/nepravdivé/neověřitelné. Informoval o něm například server Ihned.cz a zde začíná naše analýza.

3.3.2012 v 19:05 | Karma: 9,79 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Politika

Jiří Kelnar

Internetové stahování? Krize nabídky a poptávky

Proč malý český člověk stahuje? Je to jednoduché, jsme k tomu donuceni rigiditou trhu. Trh s filmy a seriály je pro současného diváka na úrovni doby kamenné.

20.2.2012 v 18:30 | Karma: 23,41 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1462x
Absolvent politologie, student veřejné správy na právnické fakultě, bývalý člen Akademického senátu Masarykovy univerzity Záliby: politický marketing, branding politických i nepolitických entit a kolejová doprava.

Seznam rubrik