Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ovečkové období - syndrom dnešních podnikatelů

Tento článek bude výjimečný tím, že nebudu mluvit o politice, i když syndrom Ovečkového období může postihnout i politiky. Dnešní svět je velmi uspěchaný a aby se v něm člověk udržel a nenechal se semlít, tak se musí snažit a neustále se zlepšovat. Čím výše postupujete na společenském žebříčku, tím větší jsou na vás tlaky. A tak není divu, že se někteří na to vše dříve či později vykašlou a jdou za ovečkami.

Být v dnešní době podnikatelem, manažerem a nebo jiným vrcholovým zaměstancem dnes znamená nemít čas na nic. Takoví lidé si nosí práci i domů a kvůli práci mnohdy nemůžou usnout. Sice mlže vzbuzovat závist jejich výplatní páska, ale ty peníze bývají velmi těžce vydělané. Takový podnikatel, pokud se mu zrovna daří, tak si skládá nějaké úspory, ale nemá čas na rodinu ani na svoje koníčky. Práce mu nedovolí vypnout a nedělat nic, protože aby se udržel a mohl rodinu živit, tak se musí neustále zlepšovat, protože jsou zde vždy jiní, dravější a mladší, kteří ho chtějí nahradit. Díky tomu má takový podnikatel deset, dvacet i více let života vlastně ztracené v práci.

Sám jsem si četl příběhy různých podnikatelů a bavil jsem se i se svým tátou, který se, jako podnikatel s takovými lidmi setkává a přirozeně se spolu baví o svém životě. Stále častěji, i když to není jistě fenomén poslední doby se objevuje něco, co jsem napsal Ovečkové období. To se tak jednou probudte, zjistíte, kolik je vám let, kde je vaše rodina, co vše jste v posledních letech zažili a něco se vás vzpříčí. Řeknete si, že jste vlastně celý život promrhali a chcete utéct od toho všeho shonu, který na vás čeká na každém kroku. Proto vezmete část úspor, opustíte luxusně zařízený byt i drahé auto a koupíte si malý domeček někde na konci civilizace a k němu terénní auto, abyste se tam mohli dostat. V ideálním případě se tam i s manželkou přestěhujete, protože děti už mají vlastní životy a jezdí vás pouze navštěvovat. Pro uklidnění a potěšení duše začnete pěstovat ovečky a nebo nějaká jiná zvířata. Najednou začnete život vidět jinýma očima a začnete si ho užívat. Když se podíváte ráno z okna, uvidíte ten klid kolem a víte, že se nemusíte tolik snažit, jelikož máte nějaké úspory a část obživy si prostě vypěstujete sami. Je vám krásně.

Myslím si, že k podobnému rozhodnutí a opuštění divokého života přejde časem spousta podnikatelů i podnikatelek. Dnešní doba prostě taková je a člověk si časem potřebuje odpočinout. Může to být poslední záchrana předtím, než by člověk díky tomu všemu nadobro zkončil. Spousta lidí takto odejde na výši a zůstane po nich silný odkaz nezkažený postupným úpadkem výkonu a na to navazujícími problémy. Není na tom nic špatného. Tento článek nemá nabádat nikoho k tomu, aby začal mít své Ovečkové období. Ani neříkám, že je špatné pracovat naplno a podávat ty nejlepší výsledky, to právě naopak a člověk, co toto dokáže, tak se může pak dobře postarat o rodinu a postavit své děti do života. Pouze jsem chtěl popsat fenomén, který se stává stále častějším.

Autor: Jiří Kelnar | neděle 7.4.2013 15:00 | karma článku: 14,58 | přečteno: 828x
  • Další články autora

Jiří Kelnar

Zemanův pravý hák české demokracii

Jsou země, kde je vláda svržena a moc převezme armáda, která po určitou dobu vládne, než převezme vládu ta správná strana, která je jimi podporována. Jsou země, kde prezident proti parlamentní většině prosadí svou vládu, která nemá v parlamentu podporu a může vládnout de facto neomezeně.

20.7.2013 v 22:37 | Karma: 22,57 | Přečteno: 940x | Diskuse| Politika

Jiří Kelnar

České čekání na spasitele

Chci se věnovat bolístkám naší společnosti ve vztahu k politice. Je jich poměrně hodně a rozhodně to co napíšu nebude spoustě lidí po chuti. Stejně to však napíšu, protože chci alespoň jednoho člověka vyvést z omylu. Jde o článek na blog, nikoliv o umělecké dílo, takže prosím jazykové puristy, ať si dají pohov a jdou si číst literaturu jazykově vytříbenější. První a jednou z nejviditelnějších bolístek české společnosti je permanentní čekání na spasitele.

20.7.2013 v 16:07 | Karma: 19,32 | Přečteno: 943x | Diskuse| Politika

Jiří Kelnar

Brno není pro podlidi aneb sebreme peníze studentům a důchodcům

Brno není pro děti, studenty a důchodce, to už se ví dlouho, teď nejlepší rada magistrátu plánuje zasadit jim další úder a snad je konečně vymést z nočních rozjedů.

16.10.2012 v 19:58 | Karma: 18,07 | Přečteno: 1947x | Diskuse| Brno

Jiří Kelnar

Diskutérské bahno aneb případová studie diskuze k Demagog.cz

V ČR startuje projekt Demagog.cz, ten navazuje na slavný slovenský server Demagog.sk. Jeho posláním bude zkoumání výroků, které pronáší politici v televizních debatách a následně je bude označovat jako pravdivé/nepravdivé/neověřitelné. Informoval o něm například server Ihned.cz a zde začíná naše analýza.

3.3.2012 v 19:05 | Karma: 9,79 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Politika

Jiří Kelnar

Internetové stahování? Krize nabídky a poptávky

Proč malý český člověk stahuje? Je to jednoduché, jsme k tomu donuceni rigiditou trhu. Trh s filmy a seriály je pro současného diváka na úrovni doby kamenné.

20.2.2012 v 18:30 | Karma: 23,41 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 12:55

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Hory jsou poprvé bez souvislého sněhu, hlásí meteorologové. Zůstaly jen zbytky

3. května 2024  12:51

Čtvrtek byl podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) prvním letošním dnem, kdy nikde na...

Ukrajina může použít naše zbraně v Rusku, říká Británie. Eskalace, reaguje Kreml

3. května 2024  10:26,  aktualizováno  12:41

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1462x
Absolvent politologie, student veřejné správy na právnické fakultě, bývalý člen Akademického senátu Masarykovy univerzity Záliby: politický marketing, branding politických i nepolitických entit a kolejová doprava.

Seznam rubrik