Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazeny pane, Jsem presvedcen, ze vase posledni veta opravdu jen vase iluze: "Pokud chceme rozvíjet naši demokracii, tak se musíme naučit respektovat její základní princip a tím je vláda parlamentní většiny". Nez se neco naucime, vlada rozkrade co jeste zbyva a bude po demokracii. Bez zmeny systemu se nikam nedostaneme. Ano, spasitele nepotrebujeme, ale potrebujeme diskutovat jak na to. Je na svete hodne systemu hodne uvahy pro nas. Pro mne je americky system vlady ten nejlepsi. Je to system pracujici 226 let. A zajimave je, ze tento system James Madison nevymyslel. Byl to francouz Charles-Louis Montesquieu (1748) a americane byli chytri tento system si osvojit Proc ne my.

0 0
možnosti

Tak ti bratru nevím...

Souhlasím jen s tím, že spasitel není a nebude. A rozhodně jím nebyl Václav Klaus.

Ale jinak bych diskusi o volebním systému tak snadno nezavrhoval.

V poměrném volebním systému volíme stranu se vším brakem, který nám nabízí. Poslanec není odpovědný voliči, ale svojí straně. To rozhodně není ideální. Strana nemá odpovědnost vůči voliči, ale jen sama k sobě. Strana se snadno schová za chyby poslance. A tak snáze žongluje se svými sliby vůči nám.

Ve většinovém systému volíme budoucího poslance, který je přímo odpovědný svému voliči. To je lepší. Ale ani poslanec nemusí držet slib. Pak naštěstí mám jako volič možnost nezvolit ho příště.

Preferoval bych přímou odpovědnost poslance ve většinovém volebním systému. Vnímám to jako o funkčnější demokracii než máme my dnes. :-)

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s panem Novákem. Je třeba omezovat moc státu a posilovat přirozená lidská práva.  Našim cílem by měla být společnost práva a ne společnost zákazů a násilí.

1 0
možnosti
SB

Psal jsem to již několikrát: Nelze čekat nic jiného než pokračování úpadku. Ale podle mého názoru je to v podstatě jedno. Ať je v ČR chaos jakýkoli, ten evropský chaos je ještě mnohem závažnější a západní Evropa padá mnohem rychlejším tempem než my. Zatím to tak nevypadá, protože když někdo byl v desátém patře a nyní je v sedmém a my jsme tehdy byli v pátém a nyní jsme ve čtvrtém, tak stále je o tři patra výše než my, nicméně pád je rychlejší: on o tři patra, zatímco my o jedno. Myslím si, že dříve než dopadneme na ten beton my, dopadne na něj západní Evropa a strhne nás s sebou. Takže situaci v ČR nijak moc nesleduji, jelikož ČR jako samostatná země má rozvinuté stádium AIDS, ale ČR jako součást Evropy je cestující na Titaniku a záchranné čluny už odjely. Takovému cestujícímu může být jedno, že jeho zdravotní stav mu umožňuje jen pár měsíců života. Za dvě hodiny tak jako tak zemře z důsledků zcela nezávislých na jeho zdravotním stavu.

To je můj názor.

0 1
možnosti
PK

Váš přístup je vysloveně "oportunistický" a obsahuje prakticky jediný apel - začněme každý u sebe. Ubezpečuji Vás, že to takto bude stále horší a horší. Nejsem demagog, ale bez politických sil (síly), které současný stav chtějí změnit a ten dobrý není a hlavně nemá perspektivu, nějakou vnitřní obrodou  nic nedokážete. A síly (jsem dalek toho, že to je KSČM) potřebují vůdčí osobnosti. Na dobrý nebo špatný vývoj působí stovky faktorů, které je nutné vtělit do hospodářské politiky státu - kterou nemáme. Kdyby SRN toto po skončení války neudělala a neměla osobnosti jako Ehrhardt, tak by její vývoj nebyl zdaleka tak pozitivní (i s americkou pomocí). Buď u nás tyto "poctivé" síly a osobnosti jsou anebo nejsou - i to je možné -, pak nemáme šanci. Vždy značná část moci zůstane státní. Můžeme diskutovat, zda dálnice soukromé nebo ne. Ale předávat moc občanům - t.j. na kraje a níže také efektivnost nezaručuje. Dnes je proti socialismu ocenění mocných (i u státu) nesrovnatelně větší než "za nás". A stejně to nepomáhá, chceme odklonit víc a víc a někdy si myslím, že to je priorití zájem.

1 0
možnosti
KN

K42a40r35e96l 11N44o96v48á44k

20. 7. 2013 17:32

Moc občanům znamená především nebrat jim peníze !

 

Dnes odevzdává zaměstnanec státu cca 65 % svých příjmů.

Toto je brzda ekonomiky a zdroj korupce.

0 0
možnosti
KN

K23a58r24e25l 24N21o98v52á20k

20. 7. 2013 16:40

Čekat na spasitele je samozřejmě špatně. S tím se dá jenom souhlasit.

Náprava však nemusí být zas tak složitá. Plyne logicky z úvahy o nesmyslnosti čekání na spasitele.

Stačí začít odebírat moc státu a předávat ji občanům. Konkrétně to znamená snižování a rušení daní, snižování a rušení všemožných dávek.

Rušení úřadů, rušení zbytečných nařízení a regulací.

Je to vcelku prosté a osvědčené.

2 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1462x
Absolvent politologie, student veřejné správy na právnické fakultě, bývalý člen Akademického senátu Masarykovy univerzity Záliby: politický marketing, branding politických i nepolitických entit a kolejová doprava.

Seznam rubrik