Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komora nebo Gamora?

Tak jsme se propadli v "korupčním" hodnocení a místo toho, aby se konečně začalo něco dělat s Prostředím, ve kterém korupce bují, máme tu zcela opačné tendence. Nic nového, dalo by se poznamenat, jen kdyby se tak nedělo pod rouškou Dobra. Jak jsem již několikrát psal, takovým Dobrem je cesta do Pekla dlážděná několikrát ročně! Jsme stát s mnoha Komorami (nejen parlamentními), Asociacemi a všemožnými oborovými a odborovými sdruženími - jsou plné expertů na kde co a jejich hlavní účel zůstává veřejnosti skryt. 

Dnes ráno se v rádiu hovořilo na téma architektonické soutěže. Hovořil tam pán z Komory architektů.

Hovořil líbivě a s neskrývanými dobrými úmysly, jak zprůhlednit stavby velkých "veřejně zájemných" budov. Připomněl několik projektů. Na otázku redaktorky, že i Blob provázelo podezření z manipulace, světe div se neodpověděl - a to byla mezinárodní soutěž! Nechci se tady vracet k Blobu, jelikož to, že ještě nestojí je i jiný boj, ale to teď není důležité.

Komora architektů by ráda začala provozovat soutěže na technická, designová a jiná řešení velkých staveb. Pán se hájil tím, že jejich soutěže jsou mnohem průhlednější, mnohem sofistikovanější a v komisích sedí tolik lidí, že je nelze podplatit. Proti klasickému výběrovému řízení, kde hlavní váhu má cena se tak bude jednat o lepší cestu, jak něco postavit. Budova nemusí být nutně nejlevnější, ale musí být také pěkná, technologicky vychytaná a především - Komorou hlav nejchytřejších -posvěcená. Do jisté míry by se s tím dalo souhlasit, kdyby lidé nebyli lidé, kdyby architekti byli neúplatní a jejich ega daleko daleko vzadu, za veřejným zájmem.

Jenže tomu tak nebylo, není a nebude.
Budeme-li do nekonečna dávat prostor všemožným komisím, jen a jen tím nakonec prostředí budeme komplikovat a ve výsledku jen říkat - chceš-li zakázku, musíš podplatit nejen výběrovou komisi investora, ale ještě Gamoru Architektů, Gamoru Elektrikářů, instalatérů, dlaždičů, přidavačů, dveřníků a vrátných - protože přeci i světla, toalety, dlažba, způsob podávání cihel a hlídání dveří patří také ke stavbě a pokud se něco nepovede - blbými dveřmi se nedá do budovy chodit!

To, že v komisi sedí víc lidí (se zbytnělým egem a chutí kecat do všeho) stejně povede k tomu, že stavba bude dražší. Nikoliv o vychytanější technologie, ale o peníze nutné !pro! další komisi.

Právě to prostředí, které znamená celou řadu razítek, schválení, soutěží, souhlasně kývajících komisí je ten problém! Generální dodavatelé fungují způsobem, kterému nepřekáží komise a soutěže - tohle se prostě nepovede.

Všechny komory mají za cíl jediné - bránit zájmy nějakého stavu a právě u těch oborových to přímo "tříská" do očí. U těch odborových je to trochu jiné - ty jsou jak už to bývá spíš nástrojem politickým a na to už jsme si nějak zvykli (naštěstí nejsme v USA a šéfem odborů není Hofa).

Je třeba, aby to co stavíme, mělo - jak by řekl Topolánek - gule. Je třeba aby u nás stálo více odvážných staveb, jako byl kdysi obchodní dům Máj, jako je Tančící dům, jako by mohl být Blob!

Jenže tomu žádná Gamora, čekající až se kolem ní budou plazit stavebníci a architekti, nepomůže. Kvůli takovým se příští rok propadneme zase o pár příček.

Snad bude mít někdo rozum a nedá jim prostor "taky si líznout".

Autor: Sebastián Kazowski | čtvrtek 3.12.2009 14:45 | karma článku: 7,51 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Sebastián Kazowski

Sociální síť LinkedIN ohlásila problémy s hesly

Jedna z nejznámějších sociálních síti LinkedIN ohlásila problémy s hesly některých uživatelů, které se dostaly do rukou hackerů! Problém ohlásila mailem všem uživatelům. LinkedIN patří k sociálním sítím, které využívají lidé hlavně pro práci. Znovu se tak otevírá otázka, nakolik jsou účty na podobných službách skutečně bezpečné a především jak se chovat při práci s hesly k veřejným internetovým službám.

9.6.2012 v 15:58 | Karma: 5,68 | Přečteno: 377x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Koukej pořádně trpět - vrahu!

Takový trest si přeje hodně lidí pro mladíka Nifesta, který pobodal tři děti. Znovu vyvstává otázka - kdo za to může nejvíc a koho potrestat - samozřejmě kromě útočníka, který si to zcela nepochybně zaslouží. Kdo vlastně selhal? Kdo nese za celou smutnou situaci největší díl odpovědnosti a jak trestem zamezit, aby se něco podobného nestávalo v budoucnu?

1.12.2010 v 11:19 | Karma: 12,73 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Patří Islám mezi ideologie, které je třeba zakázat?

Francie se přidala a zakázala nošení určitého oděvu, který je součástí kulturních, náboženských a v podstatě i etnických zanků. V Afgánistánu a Iráku bojuje NATO, v Palestině Izrael, Íránský prezident vyzývá k vymazání Izraele z mapy i za cenu použití jadernýh zbraní. Je to jen pár dní po výročí, kdy ve jménu Islámu zahynulo po teroristickém útoku několik tisíc lidí instantně v jeden okamžik. Fakticky na světě zuří urputná válka hodnot, postavená na sporu dvou zcela odlišných světů. Je to smutné - víc než smutné! Nejhorší na tom je, že mě osobně to vede k myšlenkám a srovnáním, které ať jsou jakkoliv nebezpečné (z pohledu trestní odpovědnosti), je třeba je říci nahlas a nahlas o nich mluvit (nebo psát).

15.9.2010 v 10:25 | Karma: 16,74 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Ostatní

Sebastián Kazowski

Mračno - povídka o tom, jak bylo konečně ve vesmíru něco "slyšet"

je to jen takový pokus... SciFi filmy jsou plné hovadin a svištící laserové střely nebo rány tachyonových děl jsou jedny z nich...tady je nabídka, jak by to "mohlo být"...abychom ve vesmíru měli možnost slyšet něco jiného, než jen náš vlastní dech ve skafandru.....a byla to pokud možno "menší" blbost... :-) Bude-li se líbit, třeba pro pobavení budu psát dál...je to na vás...

16.8.2010 v 16:00 | Karma: 8,94 | Přečteno: 867x | Diskuse| Věda

Sebastián Kazowski

Hloupý T-mobile

Zase jedna povedená reklama, která dle mého názoru jde za hranice dobrého vkusu, odpovědnosti a stává se skutečně nebezpečnou! V první chvíli, když jsem "megaboard" viděl z auta, mě napadlo, že se jedná o kampaň na úplně jiné téma...

16.8.2010 v 12:00 | Karma: 14,01 | Přečteno: 1707x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2102x
Zajímají mě hvězdy a to nejen ty na nebi - i o ty politické se zajímám...

Seznam rubrik