Komora nebo Gamora?

Tak jsme se propadli v "korupčním" hodnocení a místo toho, aby se konečně začalo něco dělat s Prostředím, ve kterém korupce bují, máme tu zcela opačné tendence. Nic nového, dalo by se poznamenat, jen kdyby se tak nedělo pod rouškou Dobra. Jak jsem již několikrát psal, takovým Dobrem je cesta do Pekla dlážděná několikrát ročně! Jsme stát s mnoha Komorami (nejen parlamentními), Asociacemi a všemožnými oborovými a odborovými sdruženími - jsou plné expertů na kde co a jejich hlavní účel zůstává veřejnosti skryt. 

Dnes ráno se v rádiu hovořilo na téma architektonické soutěže. Hovořil tam pán z Komory architektů.

Hovořil líbivě a s neskrývanými dobrými úmysly, jak zprůhlednit stavby velkých "veřejně zájemných" budov. Připomněl několik projektů. Na otázku redaktorky, že i Blob provázelo podezření z manipulace, světe div se neodpověděl - a to byla mezinárodní soutěž! Nechci se tady vracet k Blobu, jelikož to, že ještě nestojí je i jiný boj, ale to teď není důležité.

Komora architektů by ráda začala provozovat soutěže na technická, designová a jiná řešení velkých staveb. Pán se hájil tím, že jejich soutěže jsou mnohem průhlednější, mnohem sofistikovanější a v komisích sedí tolik lidí, že je nelze podplatit. Proti klasickému výběrovému řízení, kde hlavní váhu má cena se tak bude jednat o lepší cestu, jak něco postavit. Budova nemusí být nutně nejlevnější, ale musí být také pěkná, technologicky vychytaná a především - Komorou hlav nejchytřejších -posvěcená. Do jisté míry by se s tím dalo souhlasit, kdyby lidé nebyli lidé, kdyby architekti byli neúplatní a jejich ega daleko daleko vzadu, za veřejným zájmem.

Jenže tomu tak nebylo, není a nebude.
Budeme-li do nekonečna dávat prostor všemožným komisím, jen a jen tím nakonec prostředí budeme komplikovat a ve výsledku jen říkat - chceš-li zakázku, musíš podplatit nejen výběrovou komisi investora, ale ještě Gamoru Architektů, Gamoru Elektrikářů, instalatérů, dlaždičů, přidavačů, dveřníků a vrátných - protože přeci i světla, toalety, dlažba, způsob podávání cihel a hlídání dveří patří také ke stavbě a pokud se něco nepovede - blbými dveřmi se nedá do budovy chodit!

To, že v komisi sedí víc lidí (se zbytnělým egem a chutí kecat do všeho) stejně povede k tomu, že stavba bude dražší. Nikoliv o vychytanější technologie, ale o peníze nutné !pro! další komisi.

Právě to prostředí, které znamená celou řadu razítek, schválení, soutěží, souhlasně kývajících komisí je ten problém! Generální dodavatelé fungují způsobem, kterému nepřekáží komise a soutěže - tohle se prostě nepovede.

Všechny komory mají za cíl jediné - bránit zájmy nějakého stavu a právě u těch oborových to přímo "tříská" do očí. U těch odborových je to trochu jiné - ty jsou jak už to bývá spíš nástrojem politickým a na to už jsme si nějak zvykli (naštěstí nejsme v USA a šéfem odborů není Hofa).

Je třeba, aby to co stavíme, mělo - jak by řekl Topolánek - gule. Je třeba aby u nás stálo více odvážných staveb, jako byl kdysi obchodní dům Máj, jako je Tančící dům, jako by mohl být Blob!

Jenže tomu žádná Gamora, čekající až se kolem ní budou plazit stavebníci a architekti, nepomůže. Kvůli takovým se příští rok propadneme zase o pár příček.

Snad bude mít někdo rozum a nedá jim prostor "taky si líznout".

Autor: Sebastián Kazowski | čtvrtek 3.12.2009 14:45 | karma článku: 7,51 | přečteno: 830x