Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzdělání je nejvíc

V letošních parlamentních volbách jsme od všech politických stran a hnutí slyšeli, že jednou z jejich priorit je vzdělání. Stejně jako u ostatních svých priorit je nedokázali definovat, ani naznačit jak jich chtějí dosáhnout. 

Co je to vlastně vzdělání? Představujeme si pod tímto termínem stejnou aktivitu?  Náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk si již jako šestadvacetiletý poznamenal myšlenku anglického renesančního filosofa Francise Bacona že „Vědění je moc“. Oba velcí muži se ztotožnili s výrazem vědění, nepoužili slovo vzdělání. Oba pochopili, že v životě není důležité, jak dlouho jsme vzděláváni a jaký oficiální stupeň vzdělání jsme dosáhli. Důležité je jen to co víme, známe a dokážeme použít. K tomu by nás měla připravit škola.

Bohužel za 25 let trvání našeho malého státu se vládním představitelům pouze podařilo téměř dokonale zlikvidovat učňovské školství, takže v dnešních moderních továrnách zoufale hledají lidi ovládající řemeslo, které ale dnes téměř nikdo neučí a za doslova pár let už nebude ani nikdo učit umět. Je na druhou stranu pravda, že vyrostlo značné množství nových vysokých škol a výrazně stouplo především množství studentů těchto škol, ale i jejich absolventů. To již méně, stále ale příliš. Dnes těžko shánějí práci ve vystudovaném oboru a bohužel často je nalezneme na pracovištích, kde by jim stačilo vyučení, ideálně spojené s maturitou.

Na všech stupních škol by mělo být zavedeno celostátně závazné penzum znalostí a dovedností, které absolvent daného stupně musí ovládat. Je nezbytné, aby každému bylo zřejmé, co může od každého absolventa očekávat bez ohledu na to, kterou konkrétní školu absolvoval.

Gaussova křivka IQ nám říká, že IQ 100 bodů je průměrnou hodnotou populace. Nadprůměr do 115 bodů dosahuje 34,1% lidí, vysokého hodnocení do 130 bodů 13,6% lidí, velmi vysokého hodnocení do 145 bodů 2,1% a extrémně vysokého hodnocení nad 145 bodů pouze 0,2% populace. Z toho je zřejmé, že zvýšíme-li počet absolventů vysokých škol, nutně snížíme kvalitu jejich absolventů. Vzhledem k tomu, že v současné době je v ČR přibližně 26 státních a veřejných univerzitních VŠ + 2 neuniverzitní VŠ a 3 univerzitní soukromé VŠ a 36 soukromých neuniverzitních VŠ (plus nějaké zahraničí), nutně se vkrádá otázka, zda je náš poměrně malý stát schopen dodat příslušné množství kvalitních pedagogů. Možná by byla vhodná cesta, kterou šel zakladatel Karlovy univerzity, který povolal přední profesory z tehdejšího kulturního světa.

Nově se podařilo zavést bakalářský titul Bc., podpořený dohodou na Boloňském procesu. Nicméně je otázkou, zda je potřebný na oborech, které dále pokračují magisterským studiem. Nevím, kdo se pohrne k právníkovi či architektovi s titulem Bc. Snad by pomohla osvěta, ale dnes tento titul působí „nedostudovaně“.

Co je ale nejpodstatnější je to, co si student z dané školy opravdu odnese, tedy co ví, zná a ví jak to použít. O učňovském školství již byla řeč, s ním souvisí i školství střední (které by mělo být spojeno s výukou řemesla). Dnes již některé firmy spolupracují či sami zakládají střední školy (Škoda auto), které pro ně cíleně připravují absolventy. Sepětí škol s praxí je minimální zvláště na vysokých školách. Výjimkou je studium lékařství, kde se začátky klinické výuku (tedy u lůžka pacienta) podařilo prosadit koncem 18. stol. Doufejme tedy, že se již najde konečně někdo, kdo do českého systému vzdělávání přinese racionální prvek, který každému člověku přinese možnost najít své pravé místo v životě.

Autor: Ivan Kazimour | pondělí 6.11.2017 23:38 | karma článku: 11,47 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Ivan Kazimour

Výročí

V těchto dnech si připomínáme 25. výročí od dne, kdy byla Česká republika přijata do Severoatlantického paktu, tedy NATO. Neměli bychom ale zapomenout na 30. výročí podepsání tzv. Budapešťského m

13.3.2024 v 0:30 | Karma: 10,79 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politika

Ivan Kazimour

Zavedení vojenské služby

V současné době se v souvislosti s možným rozšířením ukrajinského válečného konfliktu na území východní Evropy stále častěji mluví o možnosti znovuzavedení povinné vojenské služby. Je to potřeba a je to reálné?

26.2.2024 v 14:07 | Karma: 14,00 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Ivan Kazimour

Dovolená v Albánii

Rozhodli jsme se s manželkou strávit část letošní dovolené v Albánii, o které CK tvrdí, že je to hit posledních let.

13.9.2023 v 10:21 | Karma: 22,24 | Přečteno: 965x | Diskuse| Cestování

Ivan Kazimour

Generál Pavel

Osoba generála Pavla mne zaujala již v r. 2019, kdy jsem četl knihu Vladimíra Mertlíka V první linii. Když se pak později objevily zprávy o jeho možné kandidatuře na funkci prezidenta republiky, uvítal jsem to.

21.3.2023 v 14:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politika

Ivan Kazimour

Co s dětským lékařstvím?

V poslední době se ukazuje rozpor mezi oficiálním stanoviskem, že české lékařství je na špičkové úrovni a mezi jeho dostupností. Nejsou léky, čeká se na lékařské zákroky, nejsou zdravotní sestry, je málo lékařů.

27.12.2022 v 1:18 | Karma: 13,53 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 589x
Dlouhou část života se zabývám historií. Píšu proto, protože mne to baví, vydělat se tím nedá a snad ani nechci. Jako elektronické knihy jsem vydal velmi obsáhlou práci „Průvodce dějinami zdravotnictví“, http://www.jine-knihy.cz/kniha/pruvodce-dejinami-zdravotnictvi o které si troufám tvrdit, že je nejobsažnější u nás a potom studii „Edvard Beneš bez adorace“ https://www.kosmas.cz/knihy/205623/edvard-benes-bez-adorace/ mapující život našeho druhého prezidenta v kontextu doby za využití vzpomínek jeho vrstevníků.

Seznam rubrik