Dovolená v Albánii

Rozhodli jsme se s manželkou strávit část letošní dovolené v Albánii, o které CK tvrdí, že je to hit posledních let.

Vybrali jsme si zavedenou CK ze začátku abecedy a od ní pobyt v hotelu Fllad resort & Spa. Dva roky starý hotel v krásném borovém háji umístěný přímo na pláži Gole v Oblasti Dürres (česky Drač). Ten borový háj tam byl, ale byl prolezlý různými více či méně pochybnými stavbami, bylo tam i regulérní smetiště, a cesta tímto hájem k budově hotelu měla parametry tankodromu, který by paní Černochová uvítala pro zkoušky tanků Leopard. Hotel byl moderní, dokonce velmi dobře navržený a postavený, kovová okna, velkoplošné obklady a dlažby… Již při příchodu ale bylo patrné, že výtahy nejsou původní – samostatné ovladače byly neuměle předělány na jeden společný a výtahy byly jakési neznámé místní firmy. Velmi pomalé, s pomalou reakcí způsobovaly, že se na výtah stále čekalo. (Hotel má v šesti patrech 120 pokojů!).

Hotel rozhodně není přímo na pláži, mezi hotelovým bazénem a pláží je ještě poměrně rušná „zásobovací“ ulice, kudy jezdí hosté a zásobování do dalších hotelů a prašné (velmi) parkoviště. To, že má hotel svou pláž rozhodně nemůžete chápat tak, že tam nikdo jiný nesmí, běžně se tam po ránu navalí albánské rodiny, které pláž využívají zdarma včetně nabídky baru na pláži. To navozuje oprávněnou obavu, že se i po hotelu mohou volně pohybovat cizí osoby.

Místní kuchyně je vcelku chutná, jídla jsou více méně dobře připravená, pochybnosti způsobuje pravidelná ranní exhibice obsluhy, která připravuje palačinky, mohutné ohně na pánvi rozhodně nutí k zamyšlení nad tvorbou karcinogenů. Některá jídla, zvláště studené kuchyně nejsou doplňována. Podstatně horší situace je ovšem u nápojů, které jsou propagovány „z místních zdrojů“. Obávám se, že provozovatel hotelu to pochopil tak, že tam může nabízet všechno, co jeho kamarádi vypálí a vyprodukují. Trapné bylo, když vám z luxusní, opletené láhve nalijí jakýsi kyselý mok. A podobné je to i s dalšími alkoholickými nápoji. Albánci jsou hrdí na svůj koňak, a také ho pod tímto názvem v hotelu bezostyšně prodávají, když požádáte o brandy, koukají na vás jako z jara. Pivo nevalné chuti podávají ve dvoudecových plastových kelímcích, takže když si člověk nepočítá spotřebu snadno si užene dehydrataci. Již druhý den si všimnete, že personál hotelu je neobyčejně zamlklý, jako by vyděšený a pokud si troufne výjimečně odpovědět na úsměv, tak pouze plaše a opatrně. Atmosféra rozhodně není srdečná.

Takže pokud chcete jet do Albánie určitě jeďte, z hlediska přírody je to krásná země, jen si tu přírodu začínají devastovat nadměrnou výstavbou. A pořádně si ověřte, kam že to opravdu jedete.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Kazimour | středa 13.9.2023 10:21 | karma článku: 22,24 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Ivan Kazimour

Výročí

13.3.2024 v 0:30 | Karma: 10,79

Ivan Kazimour

Zavedení vojenské služby

26.2.2024 v 14:07 | Karma: 14,00

Ivan Kazimour

Generál Pavel

21.3.2023 v 14:17 | Karma: 11,82

Ivan Kazimour

Co s dětským lékařstvím?

27.12.2022 v 1:18 | Karma: 13,53

Ivan Kazimour

Nebylo to porvé

9.12.2022 v 1:36 | Karma: 15,36