Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máme spolu hodně společného, vy to však nevidíte

Pane Cihláři, pod svým článkem jste zakázal diskusi, takže reaguji tímto způsobem.

Není pravdou, že za veškerá příkoří, která se slušným a milujícím rodičům stávají (bez ohledu na pohlaví), může vaše oblíbená mantra „feminismus“. Tento problém je jinde, jde o problém systémový. Že děti zpravidla zůstávají matkám, to je fakt, ale má to tutéž příčinu jako fakt, že sbíječka se zpravidla svěřuje mužům. Mezi muži a ženami jsou rozdíly, nic s tím nenadělám já ani vy, předpokládám, že tento fakt jste schopen přijmout. Ale jdeme dál. Problém, na který chci v tomto článku narazit je problém státního dohledu nad výchovou a vývojem našich dětí. Státní dohled se uplatňuje dvěma prostředky – systémem školským a systémem „sociálně právním“. Tyto dva systémy fungují v kooperaci, jen zřídka se vyskytují rozpory a předpoklad existence těchto rozporů je z mého hlediska spíše teoretický coby „systémová chyba“.

Do čeho všeho se rodičům stát či některý z jeho subsystémů montuje (nechci napsat sere)? Já bych řekla, že do všeho. Začněme třeba příchodem lidské bytosti na svět. Každá narozená lidská bytost musí být okamžitě ohlášena. Ne tehdy, až je matka zahojená a fyzicky schopná takto učinit, popřípadě až se otec uvolní z práce. Tento akt jde mimo rodiče, hlásí nemocnice. Rodiče už si jdou jen pro papíry. Kapitolou samou o sobě je očkování. Bez ohledu na fyzický vývoj dítěte, a mnohdy v přímém rozporu s rozvojem CNS (centrálního nervového systému) a přirozené lidské imunity, je tabulkově dáno a přes toto nejede vlak. Pokud vybočíte, jste nahlášen.

Taky je dost šílený zákon o tom, že žena se svým právě narozeným dítětem nesmí opustit republiku, týká se to všech rodičů, tedy i mužů. Oni dokonce nesmí opustit republiku ani spolu.

S dítětem musíte chodit na pravidelné kontroly. Někdy je to fajn, třeba v případě prvorodiček, kdy ona má stále obavy, zda je „vše v pořádku“. Zkušenější matky už vědí, přesto musí pravidelně obdržet pro své dítě štempl od pediatra, že je vše OK, pokud ne, je zle.

V současné době se diskutuje, zda je nutné, aby dítě absolvovalo povinný jeden rok ve školce, dříve než nastoupí do školy. Samozřejmě bez úhrady nákladů těmi, kteří by toto chtěli pod pohrůžkou různých sankcí uzákonit. Nastává situace, kdy se dítě stává skutečnou jednotkou spotřeby v (nad)národním účetnictví. Skutečná školní docházka už je pak opravdovou „lahůdkou“. Rodič je povinen nakoupit to a nakoupit ono a ještě držet hubu a krok. Rodič je ze zákona povinen svěřovat své dítě na podstatnou část dne instituci a ještě této instituci poskytovat prostředky. Pokud nesvěří dítě instituci, hrozí mu odnětí svobody. Pokud odmítne spolufinancovat instituci, hrozí mu odnětí svobody (zákon o narušování mravní výchovy mládeže je v tomto ohledu velmi pružný).

Nyní přichází na řadu funkce státem financovaných sociálně právních nástrojů. Tyto jsou naplňovány orgány OSPOD  (odbor sociálně právní ochrany dětí a mládeže) spadající pod příslušný orgán územně správního celku, tedy příslušnou radnici. Tedy v praxi – když se lékaři, učiteli, sousedovi, bývalému partnerovi atd. něco „nejeví“, ohlásí to orgánu OSPOD. Úkolem OSPOD je posoudit situaci a podniknout kroky k nápravě, je-li tomu zapotřebí. Posouzení situace je ve výhradní kompetenci tohoto OSPOD. A zde se dostáváme k jádru pudla. V ČR neexistuje žádný nadřízený nezávislý kontrolní orgán, který by z titulu své funkce měl moc kroky těchto OSPOD korigovat. Neexistuje dokonce ani nic jako je „česká komora“ pracovníků tohoto orgánu. V případě, že je postup pracovníků chybný, ať už neúmyslně či záměrně, není odvolání. Zde nastupují na scénu soudy, které by měly být nezávislé. Prý. Jenže.

Soudy nikdy neprověřují sdělení pracovníků OSPOD. Když o rodiči pracovník prohlásí, že je nevhodným rodičem, soud vždy dá na tento názor. Když pracovník OSPOD například prohlásí, že  bytové podmínky jsou pro dítě nevyhovující, soud si nikdy nevyžádá listinné důkazy jako je třeba nájemní (podnájemní) smlouva, zřídka připustí důkazy jako je v tomto případě třeba fotodokumentace předmětného obydlí. Dovedeno ad absurdum, když o vás pracovník OSPOD prohlásí, že jste třeba narkoman, soud si nikdy nevyžádá důkaz tohoto tvrzení. Naopak, důkazní břemeno je vždy na dotyčném z podobných věcí osočeném účastníku řízení. Pokud podobná tvrzení vyvrátíte, na průběh řízení to nemá vliv a sankce pracovníka OSPOD nehrozí.

Další perličkou je právě pozice orgánu OSPOD v rámci soudního řízení. OSPOD se ze zákona nemůže dopustit křivého svědectví, neb nemá status svědka – je účastníkem řízení, což je paradoxní, já se například domnívám, že v každém soudním řízení jsou účastníci vždy dva; navrhovatel – odpůrce, popřípadě žalobce – žalovaný. Tedy upozorňuji, není tomu tak. V opatrovnických soudech jsou účastníci vždy tři, což samo o sobě zjevně popírá představu rovnosti stran před soudem. Takže ještě jednou, z tohoto důvodu se OSPOD, potažmo jeho zástupce/pracovník nikdy nemůže dopustit trestného činu křivé výpovědi. OSPOD se dokonce ani nemůže dopustit křivého (nepravdivého) znaleckého posudku, neb není soudním znalcem. Tedy další paradox, pracovník (pracovníci) OSPOD z titulu své funkce nejsou soudními znalci, což už z mého hlediska dost degraduje předpoklad odbornosti jejich posudků, přesto však jsou tyto posudky brány v řízeních coby berná mince. Pracovníci OSPOD mohou mj. třeba i vyjádřit souhlas či nesouhlas s tím, zda se dítě bude či nebude stýkat s rodičem a tento jejich názor je pro průběh řízení určující. Často se setkáváme s argumentací, že tito pracovníci jsou dostatečně vzdělaní k tomu, aby mohli posuzovat životy lidí. Já vám nevím, jestli vzdělání je ta pravá hodnota, která by měla být požadována. Nedávno tiskem proběhla zpráva o retardované dívce s titulem DiS (je mentálně zaostalá v rámci své diagnózy, jde o Downův syndrom). Chce být sociální pracovnicí. No nazdar. Už se těším, jak mi nějaký retard poleze do bytu a bude mi říkat, jak mám vychovávat své děti.

Vy samozřejmě můžete odmítnout spolupráci s příslušným OSPOD z výše uvedených důvodů. Žádný zákon vám nenařizuje se s těmito orgány vůbec bavit, natož si je pouštět do bytů. Ale schválně to někdy zkuste.

Nějaký závěr? Ten už nechám na čtenářích. Budu optimistka, předpokládám, že lidé, kteří umí číst, disponují jistou elementární inteligencí včetně pana Cihláře, Fialy a jim podobných. Řeknu jen jedno. Máme společný problém bez ohledu na pohlaví.

Autor: Kateřina Bartošová | úterý 25.10.2011 12:21 | karma článku: 13,61 | přečteno: 1472x
  • Další články autora

Kateřina Bartošová

Slovensko – první exekuce v souvislosti s druhým důchodovým pilířem

Jak se říká, šedivá je teorie a zelený strom života. Či ještě lépe, po ovoci jejich poznáte je. Nebudu zde rozvláčně popisovat (ne)smysl druhého důchodového pilíře, který se náš ministr práce a sociálních věcí v demisi snaží ještě na poslední chvíli, takřka ve smrtelné křeči s plnými botami i kalhotami a pořádnou hroudou másla na hlavě protlačit, i kdyby to mělo být tím posledním, co kdy v životě udělal. Jen mi dovolte zdůraznit velmi podstatnou záležitost. Druhý důchodový pilíř je N E V Y P O V Ě D I T E L N Ý.

15.10.2012 v 13:16 | Karma: 47,12 | Přečteno: 21333x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

O čem je Holešovská výzva? O nás všech!

Jelikož je jasné, že kapři si svůj rybník nevypustí, jsme svědky rozsáhlé diskreditační kampaně tohoto hnutí. Lidé dnes už nevědí, čemu vlastně věřit. Chtěla bych to trochu rozebrat. Dovolte mi tedy, abych nejprve citovala ze stránek těchto aktivistů:

19.3.2012 v 0:59 | Karma: 19,82 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Počítání brambor

Jedna brambora, druhá brambora, třetí brambora – jupí! Můj stolní pašák to má rychle. Že nevíte, o čem je řeč? Já to do předvčerejška taky nevěděla.

6.2.2012 v 23:01 | Karma: 9,33 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Proč v rodinném právu není pojem společná péče se střídavým pobytem

Již v momentě, když si toto sousloví člověk rozebere z filologického hlediska, leccos ho trkne. Dítě je potřeba vychovávat, usměrňovat. Na tom se všichni shodneme. Vychovávají-li rodiče dítě ve vzájemné shodě, je to ten nejlepší základ pro rozvoj osobnosti malého človíčka. Jsou eliminovány neurózy z nejistoty a zároveň se zamezuje rozvoji některých charakterových vad plynoucích ze situace „co mi jeden rodič zakáže, druhý naschvál dovolí.“, která vlastně motivuje dítě již odmala být malým vyčůránkem. A z malých vyčůránků nám rostou... víte kdo, abych tak nějak parafrázovala Heineho.

3.2.2012 v 13:37 | Karma: 11,74 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Láštnosti, utrina, lyby

Nekoukám moc na TV. Jen někdy, než přepnu režim AV na PC, něco zaslechnu, zahlédnu. Abych unikla blbostem, jež se na mě řinou z tohoto média, nutícího mi kupovat si věci, které nepotřebuju, názory odporující logice či rovnou čirou propagandu, za kterou by se nemusel stydět ani Goebbels, koukám na záležitosti - většinou dokumenty – umístěné na internetu. To když vařím, umývám nádobí, zašívám, žehlím či vyvíjím jakoukoli jinou činnost, při které nelze číst.

24.1.2012 v 15:00 | Karma: 18,11 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2315x
Jinak. Stručně. STRAŠNÁ ŽENSKÁ!

Seznam rubrik