Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Infantilní společnost

Nevšimli jste si toho? Stačí se rozhlédnout kolem. Singles užívající si komfortu péče rodičů ještě dlouho po třicítce, popřípadě singles bez komfortu rodičovské přítomnosti, avšak jejich neustálé, řekněme, výpomoci (rozuměj peněz) se nezříkající, obklopeni novodobými hračkami. Babičky odmítající nechat se nazývat babičkami, popřípadě svou roli babiček odmítající kompletně. Ať už narušováním výchovy svých vnoučat a stavěním se do role autority nad jejich rodiči, či rovnou odmítnutím. Dědečkové souložící dívky ve věku jejich vnuček. Čtyřicetiletí bezdětní diblíci obého pohlaví. A bude hůř.

Je mi třicet pět. Mám o kousínek mladšího bráchu. Celé své dětství jsem tudíž musela být tou starší a rozumnější. Když jsem nastoupila do první třídy, moje první ranní cesta vždy byla nejprve s bráškou do školky. Ve druhé třídě jsem začala navštěvovat lidušku, učila jsem se hrát na housle. Musela jsem vědět, ve který den mám kterou hodinu a kde. Na lekce hraní jsem chodila do Zábřehu, kousek od baptistického kostela, na lekce hudební teorie do jiné části Zábřehu, na ulici Chrjukinově. Soudružka učitelka z houslí mi tehdy jen řekla adresu a přibližnou polohu. A já to našla, jak by ne, vždyť už mi bylo sedm. Ani moje máma po určitou dobu nevěděla, kde to je, než jsem ji tam zavedla. O rok později přišly ještě hodiny hraní v souboru, ty probíhaly pro změnu v Hrabůvce za Národním Výborem. A každou středu jiskřičky, později pionýr. Nikdo mě nikam nevozil autem. Nikdo mě nedoprovázel do školy ani mě z ní nevyprovázel. Na krku jsem měla pověšený klíček od bytu. Když nastoupil do školy i bráška, chodila jsem do třetí. Hodně mě štvalo, když za mnou o přestávkách chodila jeho soudružka učitelka, že si bráška zase něco zapomněl nebo že zase něco neumí. Já jsem byla jedničkářka a četla jsem už ve školce, tak asi předpokládala, že to budeme mít v rodině. Ani minutu svého dětství jsem nepřestala být starší sestrou. O prázdninách už jsem klohnila svoje první polívky z pytlíku a taky vaječiny. Většinou jsem ale jen ohřívala obědy, které dopředu navařila máma. Na plynovém sporáku, mikrovlnky tehdy nebyly. Dokážete si to představit dnes? U svých dětí? Já ano. Ale ve svém okolí jsem jediná. Říkejte mi „špatná matka“. Nebudete první.

 

Častá argumentace zní „je jiná doba“. No, to je možné, je spousta techniky, o které jsme si tehdy coby děti mohli nechat jen zdát. Lidé jsou však stejní. Dobří i zlí. Normální i úchylní. Už ve školce jsme si s ostatními během převlékání do pyžamek šuškali hrůzostrašné historky o tom, jak někdo ublížil malé holčičce v „Běláku“. O tom, jak u Kotvy přejela malého chlapečka tramvaj. Ve škole nám pak říkaly soudružky učitelky, na co si dát pozor, co dělat, co nedělat. Nebrat bonbóny od cizích lidí. Nekamarádit se s cizími lidmi, nikam s nimi nechodit. Nehladit neznámá zvířátka. Rozhlížet se před silnicí. Někdy přišel i příslušník VB, aby nám toto ještě zdůraznil. Občas se stalo, že kolem školy se pohybovalo podezřelé individuum. Vždy nám to vyhlásili ve školním rozhlase a pak nám ještě znovu soudružka učitelka zdůraznila, jak se chovat či nechovat. Sama jsem jako dítě na pár úchyláků narazila. Ale byla jsem poučená, byla jsem rozumná, věděla jsem, jak se chovat, a tak se mi nikdy nic nestalo.

 

Dnes vodíme svoje děti za ručičku snad i na záchod a nejlépe přinejmenším do puberty. Pak jim dáme náhle svobodu souložit. Pro naše nedospělé a k zodpovědnosti nikdy nevedené potomky je sex jen další z her. Ničím víc. A vše ostatní dostanou na stříbrném podnose, protože kdyby ne, byli bychom špatnými rodiči. Ve školním rozhlase se už dávno nevyhlašuje, zda se v okolí náhodou nepotlouká úchylák, zato se ve školách zavádějí nové revoluční lekce sebeukájení.

Děvčata v posledních ročnících se už neučí péči o dítě, protože mít dítě, to je to nejhorší, co může člověka potkat. Lepší je učit se hrát si se svými těly bez rizika případného přijetí zodpovědnosti za takovéto hrátky.

 

Dalším důsledkem takovéhoto vývoje je právě ona infantilita dospělých. A to na všech frontách. Lidé necítí zodpovědnost za nic. Neumí se rozhodovat na základě vlastního úsudku. Raději se spoléhají na autority, vždyť to tak dělají celý život. Necítí zodpovědnost za to, jak vypadá společenská situace, jak působí svým chováním v užším i širším měřítku na své okolí, na přírodu, dokonce i na vývoj politické kultury. Obklopují se hračkami; hi-fi soupravami, televizory s obrovskými obrazovkami, herními konzolemi atd. Celý život je hra. Dokud máme co jíst a s čím si hrát, je to přece oukej.

Sama vím, že skutečně člověk vyroste a dospěje až vedle svých dětí. V momentě, kdy se má o koho opravdu bát. Je to však o načasování. V určitou chvíli nastane věk, kdy už je na dospívání tohoto druhu pozdě. Navždycky. Určitě znáte pány kluky, věčné mladíky, věčné puberťáky (puberťačky). Ty, co jim rodinný život brání „v rozletu“. Tak to je ukázkový příklad.

 

Nejsem věřící. Tedy ne v tom organizovaném slova smyslu. Nejsem ani pokřtěná a za to svojí matce děkuji. Za to, že mi v tomto darovala možnost volby, budu-li se někdy chtít rozhodnout. Vlastně jsem měla šťastné dětství, měla jsem pocit, že se na dění kolem v rámci rodiny, tedy v rámci svých tehdejších obzorů, podílím. Mé dětství tak, jak probíhalo, mi dalo základ k tomu, abych se naučila přijímat zodpovědnost. Abych poznala, kdo jsem. Co vaše děti? A co vy? Vážně věříte tomu, že nemůžete nic změnit – ovlivnit? Že to, co vidíte kolem, je jen důsledkem nešťastných okolností a nikoli důsledkem vašeho odmítnutí zodpovědnosti?

Autor: Kateřina Bartošová | středa 28.12.2011 2:27 | karma článku: 36,50 | přečteno: 2508x
  • Další články autora

Kateřina Bartošová

Slovensko – první exekuce v souvislosti s druhým důchodovým pilířem

Jak se říká, šedivá je teorie a zelený strom života. Či ještě lépe, po ovoci jejich poznáte je. Nebudu zde rozvláčně popisovat (ne)smysl druhého důchodového pilíře, který se náš ministr práce a sociálních věcí v demisi snaží ještě na poslední chvíli, takřka ve smrtelné křeči s plnými botami i kalhotami a pořádnou hroudou másla na hlavě protlačit, i kdyby to mělo být tím posledním, co kdy v životě udělal. Jen mi dovolte zdůraznit velmi podstatnou záležitost. Druhý důchodový pilíř je N E V Y P O V Ě D I T E L N Ý.

15.10.2012 v 13:16 | Karma: 47,12 | Přečteno: 21333x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

O čem je Holešovská výzva? O nás všech!

Jelikož je jasné, že kapři si svůj rybník nevypustí, jsme svědky rozsáhlé diskreditační kampaně tohoto hnutí. Lidé dnes už nevědí, čemu vlastně věřit. Chtěla bych to trochu rozebrat. Dovolte mi tedy, abych nejprve citovala ze stránek těchto aktivistů:

19.3.2012 v 0:59 | Karma: 19,82 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Počítání brambor

Jedna brambora, druhá brambora, třetí brambora – jupí! Můj stolní pašák to má rychle. Že nevíte, o čem je řeč? Já to do předvčerejška taky nevěděla.

6.2.2012 v 23:01 | Karma: 9,33 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Proč v rodinném právu není pojem společná péče se střídavým pobytem

Již v momentě, když si toto sousloví člověk rozebere z filologického hlediska, leccos ho trkne. Dítě je potřeba vychovávat, usměrňovat. Na tom se všichni shodneme. Vychovávají-li rodiče dítě ve vzájemné shodě, je to ten nejlepší základ pro rozvoj osobnosti malého človíčka. Jsou eliminovány neurózy z nejistoty a zároveň se zamezuje rozvoji některých charakterových vad plynoucích ze situace „co mi jeden rodič zakáže, druhý naschvál dovolí.“, která vlastně motivuje dítě již odmala být malým vyčůránkem. A z malých vyčůránků nám rostou... víte kdo, abych tak nějak parafrázovala Heineho.

3.2.2012 v 13:37 | Karma: 11,74 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bartošová

Láštnosti, utrina, lyby

Nekoukám moc na TV. Jen někdy, než přepnu režim AV na PC, něco zaslechnu, zahlédnu. Abych unikla blbostem, jež se na mě řinou z tohoto média, nutícího mi kupovat si věci, které nepotřebuju, názory odporující logice či rovnou čirou propagandu, za kterou by se nemusel stydět ani Goebbels, koukám na záležitosti - většinou dokumenty – umístěné na internetu. To když vařím, umývám nádobí, zašívám, žehlím či vyvíjím jakoukoli jinou činnost, při které nelze číst.

24.1.2012 v 15:00 | Karma: 18,11 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2315x
Jinak. Stručně. STRAŠNÁ ŽENSKÁ!

Seznam rubrik