Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nejste právník, pane architekte

Znáte je? Učitel, co nenávidí děti, lékař, jehož obtěžují pacienti, projektant, kvůli kterému zatéká do budovy. Proč to dělá, když ho to nebaví?  

Kdysi ten obor vystudoval, ale třeba pak nesehnal vysněné místo, protože nemá ostré lokty. Nebo v praxi zjistil, že vystudovat obor  a  vykonávat obor jsou věci rozdílné a vlastně „na to nemá“… a nemá ani dost odvahy začít jinde něco jiného.

Začátek roku je období, kdy zájemci o studium podávají přihlášky na střední a vysoké školy, případně skládají talentové zkoušky na školy umělecké. Následné přijímací řízení je většinou boj. Buďto školy bojují o studenty, protože čím méně studentů, tím méně je peněz v rozpočtu, eventuálně to může skončit až zrušením školy. Nebo naopak studenti bojují o školy a obory, které se zdají atraktivní a zájem o ně je několikanásobně vyšší, než jsou schopny pojmout. Ovšem které povolání je skutečně atraktivní? Je lepší zastávat dobře placené místo v renomované firmě, postupovat po žebříčku státní správy, či vlastnit fungující firmu? Je lepší mít dost volného času, nebo hodně vydělávat?  Někdo zase potřebuje být užitečný a pomáhat ostatním.

Umělec - ten se má

Střední školu vyberou dítěti zpravidla rodiče, přičemž přání a dispozice budoucího studenta nehrají většinou při volbě školy tu hlavní roli. I s volbou školy vysoké je to obdobné. Plnoletý student si sice přihlášku vyplní a podá sám, rozhodnutí však mnohdy není jeho vlastní, ten či onen obor a profesi mu doporučili a vychválili rodiče.  Nyní se nebudu věnovat případům, kdy se snaží dítě vmanipulovat do profese, kterou oni sami vykonávají (děd byl lékař, já jsem lékař a ty budeš taky lékař), ale tomu, co je snad mnohem častější. Mnohdy rodiče přesvědčují dítě ke studiu oboru, který by oni chtěli vykonávat, ale nemohou, protože jejich vzdělání je úplně jiné, nebo běh života je odvál jinam.  A právě proto, že jejich povolání je jiné, doporučují tak potomkovi práci, o které sami mnoho nevědí, a představy o vybrané profesi jsou proto značně naivní.

Nedávno jsem měla možnost setkat se neformálně se známým a úspěšným kameramanem. Bavili jsme se o dětech a já mu řekla, že dcera si podala přihlášku na střední školu zaměřenou na multimediální tvorbu. Kameraman zpozorněl – proč chce jít dcera studovat zrovna tohle? Doporučila jsem jí to já, protože kreativní povolání je určitě zajímavější, než pracovat někde v administrativě s cenovými nabídkami, zprávami, statistikami a výkazy, což je práce, u které skončí velká část populace, práce, která přináší značné neuspokojení a následný pocit marnosti. No jo, říká kameraman, představte si, že třeba bude pracovat ve střižně, to je pěkná otrava, celý den stříhá a stříhá - já například chci, aby dcera byla právnička…

Učitelkou nebudeš!

Kamarádka, učitelka češtiny, velmi varovala svoji dceru před studiem pedagogiky a následným učitelským povoláním. „Společně“ s dcerou nakonec dospěly k závěru, že dost dobrou profesí je architekt. Architekt zhmotňuje svoje fantazie, tvoří pěkné věci, celý den si kreslí a jeho dílo pak všichni obdivují. Krásné a celkem prestižní zaměstnání. Takhle to vidí učitel, ale jen málokterý architekt.  Jedná se o povolání dost náročné – soutěže, termíny, neustálé předělávání díla od koncepce až po detail, trefit se do vkusu zákazníka a hlavně se vejít do nákladů. Velké, avšak předem neodhadnutelné množství práce v krátkém termínu. Pro ženu, která chce mít čas na vlastní děti, povolání ne příliš vhodné. Učitel si neuvědomuje, že pracovní doba nikdy nekončí v jednu odpoledne, ale třeba v jedenáct večer. Ne každý den, ale často. Pokaždé, když je termín pro odevzdání projektu. A o odevzdávání projektů v termínu to celé je.

Zatímco úředník závidí jiným možnost kreativity, něco vymýšlet a tvořit, umělec vidí ideál v právu. Pro učitele je tím pořádným povolání architekt, zatímco ten, unaven věčně napjatými termíny i taháním čar po monitoru, by si třeba rád vyčistil hlavu a dal odpočinout očím jako zahradník. Ten by však šel raději do tepla kanceláře, kafíčko, a občas napsat nějakou zprávu.

Autor: Kateřina Trnková | pondělí 4.3.2013 22:32 | karma článku: 17,09 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Kateřina Trnková

Trest za špatnou ceduli. Déja vu.

Hospodští nedostatečně varují o zákazu kouření. Hrozí jim pokuty (iDNES.cz 31.8.2017). Už před 1. světovou válkou, za vlády stařičkého mocnáře, císaře pána Františka Josefa I. hospodští své hosty varovali:

1.8.2017 v 16:18 | Karma: 15,90 | Přečteno: 465x | Diskuse| Miniblogy

Kateřina Trnková

Husákovi pravnuci

Je to sotva pět let, co mě neteř požádala o pomoc s domácím slohovým cvičením. Studenti gymnázia měli napsat novinový článek, báseň či povídku na téma „Za 20 let“. Bylo tedy třeba vymyslet, co asi se okolo roku 2030 bude dít.

15.9.2016 v 13:24 | Karma: 18,26 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

Půjdete na Padesát odstínů?

Ve čtvrtek 12.1.2015, pár minut po půlnoci, má v mnoha kinech premiéru dlouho očekávaný film Fifty Shades of Grey. Počty prodaných a rezervovaných lístků stále rostou. Zvědavost je veliká.

11.2.2015 v 23:58 | Karma: 9,93 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

Zpráva o stavu země - transformováno, upgradováno, aktualizováno

V těchto dnech a týdnech si připomínáme 25 let od pádu totalitní vlády Československa. Vzpomínáme, bilancujeme, porovnáváme, co všechno se změnilo (a přiznejme si, že někdy zkresleně)... A změnil se i jazyk český. Je vyzývavější, agresivnější, plný cizích slov a obratů, reportéři změnili intonaci a znásobili rychlost mluvy, přibylo expresivních výrazů. Sáhla jsem do svého soukromého archivu ...

6.1.2015 v 23:46 | Karma: 12,15 | Přečteno: 419x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

Nový bestseller neznámého referenta

Tak máme zase další aféru. Pan prezident veřejně vytkl panu premiérovi šest chyb v návrhu na jmenování vlády, ve jménech a funkcích. A potrestán bude referent, který to psal.

30.1.2014 v 20:02 | Karma: 18,47 | Přečteno: 602x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3290x
Matka, manželka, dcera, sestra, teta, švagrová, snacha, kamarádka, kolegyně, čtenářka, sousedka, …

Seznam rubrik