Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Husákovi pravnuci

Je to sotva pět let, co mě neteř požádala o pomoc s domácím slohovým cvičením. Studenti gymnázia měli napsat novinový článek, báseň či povídku na téma „Za 20 let“. Bylo tedy třeba vymyslet, co asi se okolo roku 2030 bude dít.

Neteř nechtěla psát o technickém pokroku, hladomoru nebo globální válce, spíše něco absurdního, těžko představitelného.

Napadlo nás téma, které tehdy vyznívalo jako parodie na bruselské regulace a vymýšlení absurdností.  V krátkém novinovém článku navodila situaci postupného zatopení nizozemského území a bruselské řešení této situace. Článek popisoval, které holandské město se přemístí do které části Evropy. Termíny, počty přemístěných obyvatel, povinnosti hostitelského státu vybudovat zázemí. Naší republiky se týkalo přemístění obyvatel holandského Zwolle do českého města Zvole.

Děsí mě, jakou turbo-rychlostí se jádro této absurdní vize naplnilo.

Je na čase napsat jiný článek.

i-line.cz  2029

Poslanecká sněmovna schválila s účinností od 1.1.2030 nový zákon o základní vojenské službě. Prezenční služba v armádě je povinná pro ženy i muže a bude trvat 24 měsíců. Základní věk nástupu do služby je 20 let. Odklad nástupu se umožňuje učňům, studentům střední či vysoké školy do doby skončení studia, osobám zdravotně nezpůsobilým, těhotným ženám a ženám a mužům, kteří ve společné domácnosti pečují alespoň o jedno vlastní nebo adoptované dítě ve věku do 15 let. Pokud osoby nenastoupí k výkonu služby z uvedených důvodů a dosáhnou věku 40 let, je povinnost vojenské služby promlčena. Tento zákon se vztahuje na ročníky 2000 a mladší. Zákon se vztahuje na všechny občany žijící trvale na území ČR, tedy i na cizince. Cizinci, kteří odmítnou nastoupit základní vojenskou službu v armádě ČR, musí splnit tuto povinnost v alianční armádě jiné země, jinak budou vyhoštěni. Vyhýbání se povinné prezenční službě je trestné.

i-line.cz  2031

Počet narozených dětí se oproti minulému roku zdvojnásobil. Navzdory zamítavému stanovisku ministerstva sociálních věcí stanovila vláda snížení porodného na 66 % dosavadní částky. Stát tak reaguje na prudký nárůst nově narozených dětí, s nímž dle sdělení ministerstva financí rozpočet na letošní rok nepočítal.

i-line.cz  2031

V bývalém areálu OP Prostějov byl otevřen nový závod na výrobu ekologických opakovaně použitelných dětských plen. Celková investice do nové továrny dosáhla 300 milionů Kč. Neustále se zvyšující zájem o dětské pleny byl hlavním důvodem pro výstavbu již třetího provozu ryze českého investora  Diaper CZ.  Otevřením nové továrny vzniklo v regionu přes 300 pracovních míst. Převážně místní zaměstnanci pracují ve dvou směnách, odbyt na zboží má firma zajištěn nejméně na 3 roky dopředu. (pozn. red.: OP Prostějov byla  jedna z největších výrobních oděvních společností na českém trhu ve 20. stol. , po jejím zániku byly budovy staré textilní továrny v r. 2014 odstřeleny).

i-line.cz  2034

Mateřské školky zpoplatňují docházku dětí do všech ročníků tohoto předškolního zařízení. Výše školného je v kompetenci obcí či městských částí a často přesahuje průměrný měsíční plat zaměstnance v daném regionu. Toto opatření je důsledkem naprosto nepostačující kapacity mateřských školek. Ministerstvo školství nedokázalo nalézt jiný spravedlivý regulační nástroj.

i-line.cz  2036

Základní školy navyšují maximální počet žáků ve třídě za stávajících 20 na 45 a zároveň zavádějí střídavé vyučování na prvním stupni.  O jednu třídu-místnost se budou dělit střídavě v dopoledních a odpoledních hodinách děti ze dvou tříd. Odpoledními vyučovacími hodinami se kompenzuje nedostatek škol. Ministerstvo školství toto opatření považuje za dočasné.

i-line.cz  2037

Učitelé základních škol si od ledna přilepšili na platech o rekordních 75%. Vyšší platy mají přilákat do škol více učitelů, zejména mužů a to i z řad pracovníků  jiných odvětví. Stávající nedostatek učitelů řeší ministerstvo školství také novým opatřením – již neplatí požadavek, aby učitel musel mít vysokoškolské pedagogické vzdělání. Kvalifikovaný učitel může mít nově libovolné VŠ vzdělání a 3-měsíční pedagogický kurz.

i-line.cz  2038

Zvrat v demografických ukazatelích!  Ukazatel vyjadřující průměrný počet potomků na jednu ženu dosáhl v naší zemi v lednu 2038 hodnoty 2,11 a přesáhl po téměř 40 letech hraniční hodnotu potřebnou k zachování populace ( 2,1 potomků na jednu ženu). Demografové se přou o to, jak a proč k tomuto příznivému zvratu nejen v českém, ale i v evropském měřítku došlo. Trend vymírání původního evropského obyvatelstva se zvrátil a chmurné předpovědi demografů a sociologů z první a druhé dekády století se ukázaly jako chybné.

 

Demografická analýza – průměrný počet potomků na jednu ženu
Autor: Kateřina Trnková | čtvrtek 15.9.2016 13:24 | karma článku: 18,26 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Kateřina Trnková

Trest za špatnou ceduli. Déja vu.

Hospodští nedostatečně varují o zákazu kouření. Hrozí jim pokuty (iDNES.cz 31.8.2017). Už před 1. světovou válkou, za vlády stařičkého mocnáře, císaře pána Františka Josefa I. hospodští své hosty varovali:

1.8.2017 v 16:18 | Karma: 15,90 | Přečteno: 465x | Diskuse| Miniblogy

Kateřina Trnková

Půjdete na Padesát odstínů?

Ve čtvrtek 12.1.2015, pár minut po půlnoci, má v mnoha kinech premiéru dlouho očekávaný film Fifty Shades of Grey. Počty prodaných a rezervovaných lístků stále rostou. Zvědavost je veliká.

11.2.2015 v 23:58 | Karma: 9,93 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

Zpráva o stavu země - transformováno, upgradováno, aktualizováno

V těchto dnech a týdnech si připomínáme 25 let od pádu totalitní vlády Československa. Vzpomínáme, bilancujeme, porovnáváme, co všechno se změnilo (a přiznejme si, že někdy zkresleně)... A změnil se i jazyk český. Je vyzývavější, agresivnější, plný cizích slov a obratů, reportéři změnili intonaci a znásobili rychlost mluvy, přibylo expresivních výrazů. Sáhla jsem do svého soukromého archivu ...

6.1.2015 v 23:46 | Karma: 12,15 | Přečteno: 419x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

Nový bestseller neznámého referenta

Tak máme zase další aféru. Pan prezident veřejně vytkl panu premiérovi šest chyb v návrhu na jmenování vlády, ve jménech a funkcích. A potrestán bude referent, který to psal.

30.1.2014 v 20:02 | Karma: 18,47 | Přečteno: 602x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

No one must ever know

Letní povídka pro Víkend MF DNES.

5.8.2013 v 17:25 | Karma: 10,08 | Přečteno: 344x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3290x
Matka, manželka, dcera, sestra, teta, švagrová, snacha, kamarádka, kolegyně, čtenářka, sousedka, …

Seznam rubrik