Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpráva o stavu země - transformováno, upgradováno, aktualizováno

V těchto dnech a týdnech si připomínáme 25 let od pádu totalitní vlády Československa. Vzpomínáme, bilancujeme, porovnáváme, co všechno se změnilo (a přiznejme si, že někdy zkresleně)… A změnil se i jazyk český. Je vyzývavější, agresivnější, plný cizích slov a obratů, reportéři změnili intonaci a znásobili rychlost mluvy, přibylo expresivních výrazů. Sáhla jsem do svého soukromého archivu ...

... a zalistovala časopisem Mladý svět z roku 1990. Zaujal mě smutný sloupek redaktora Jiřího Fraňka, který komentuje tehdejší stav naší země. Dovolila jsem si použít některé části tohoto čtvrt století starého sloupku a transformovat je do  poměrů roku 2015: 

 1990: Naše hospodářství je nemocné, a to dost vážně. Nemá smysl utěšovat se tím, že když jiní jsou na tom ještě hůř – když je to přece naše hospodářství, které je nemocné a naléhavě potřebuje léčbu.

  2015: Naše ekonomika se nachází ve vážné recesi. I když naše země má jednu z nejnižších měr chudoby v Evropě, přesto se musíme zaměřit na zvýšení výkonu ekonomiky. Vláda se netají tím, že rozpočet na příští rok je málo ambiciózní a s vysokým schodkem, proti čemuž protestuje opozice, schválený rozpočet však umožní stabilizovat řadu odvětví.

 1990: Naše republika je hluboce zadlužená. Nemáme sice výrazné zahraniční dluhy, ale máme obrovský dluh vůči své budoucnosti: vůči půdě a lesům a vodě, ale i vůči zchátralým fabrikám, které nás na doraz živí a bez naléhavé rekonstrukce dál živit nemohou. Jsme chudí a navíc zadlužení.

 2015: Dluh ČR činí 46,5% HDP. Česká republika sice ve druhém čtvrtletí snížila své zadlužení nejrychleji ze zemí Evropské unie, ale i tak na každého Čecha připadá obří dluh přes 157 tisíc korun. Na základě důkladných odborných analýz stavu životního prostředí byly stanoveny priority a cíle včetně finančních alokací v oblastech snižování ekologické zátěže, zlepšování kvality ovzduší a vody a opatření ke snížení rizik povodní. Pokud nebudou přiděleny prostředky na obnovu a rozvoj dopravní sítě a komunální infrastruktury, která se nachází v katastrofálním stavu, hrozí celkový kolaps. Čerpání evropských dotací je ohroženo. 

 1990: Já jsem to nezavinil. Já jsem nerozhodoval ani o elektrárnách, ani o velkokapacitních kravínech. Já jsem cizí vinou chudý, bojím se jíst a pít, protože si nejsem docela jist, že jím a piju látky poživatelné, poněkud se bojím i dýchat, protože zjevně nedýchám jen dýchatelné. Já jsem to nezavinil, ale doplácím a někdo by mi to měl nahradit.  Takto dnes přirozeně uvažují miliony obyvatel, učících se býti občany.

 2015: Na vině však není daňový poplatník, za stávající stav odpovídají předešlé vlády, chybné rozhodování o prodeji státního majetku, špatné nakládání s veřejnými penězi a korupce. Kupní síla obyvatel klesá, lidé musí nakupovat levné nekvalitní potraviny, často obsahující zdraví škodlivé látky. Hodnoty emisí byly v lednových dnech na některých místech překročeny několikanásobně. U soudu se hromadí žaloby žádající odškodné a náhradu za poškození zdraví. Nový občanský zákoník zaručuje větší ochranu slabší strany, než tomu bylo dříve, takže šance na vyzískání odškodného jsou vysoké.  

 1990: Nemáme před sebou lehké roky. A pokud kdokoli z nás nyní něco vyžaduje, může to vyžadovat jen na úkor druhého z nás. Právo požadovat lepší pracovní podmínky a lepší ocenění práce má v této zemi většina lidí. Chtějme tedy všichni všechno hned, ať to stát z prázdného prasátka zaplatí!  OBYVATELSTVO oblbené tvrzením, že stát je tu od toho, aby uspokojoval jeho potřeby, se o obsah prasátka nestará. OBČAN by měl myslet trochu dál.

 2015: Nová strategie vlády počítá s oživením trhu práce a dalšími opatřeními, která pomohou ekonomice i veřejným financím. Zatím se však dopady krize stále prohlubují a vyvolávají v lidech stále větší nejistotu. Více než polovina obyvatel má strach ze ztráty zaměstnání a hrozící snížení jejich životní úrovně. Kvůli krizi začíná mít finanční potíže i řada českých domácností, především nízkopříjmových. Ty nejsou schopny splácet dluhy a hrozí jim, že se dostanou do dluhové spirály. Velice často se jedná o půjčky od nebankovních organizací, které ke svému obohacení zneužívají stále nedostatečného vzdělání řady občanů v běžných situacích občana-spotřebitele. Řada dluhů vzniká také na kreditních kartách, jež nám banky prostřednictvím svých call center neustále vnucují. Bezplatné poradny hlásí každoročně se zvyšující počty případů, kdy lidé již nedokážou sami řešit tíživou finanční situaci. Dlužník, který nechce, aby na jeho dveře neustále klepal exekutor, může využít  insolvenční zákon a požádat soud, aby mu povolil vyhlásit osobní bankrot. Loni požádal o bankrot rekordní počet zadlužených občanů. Mysleme na to, že finanční gramotnost by měla být základem vzdělání každého z nás. 

  25 let změn. A jak dál?

Hrozny v české kotlině jsou kyselé. A nebo nejsou? … Odpovězme si každý sám.

 Já soudím, že nejsou kyselé.

(Článek měl především pobavit.)

 

 

 

 



Autor: Kateřina Trnková | úterý 6.1.2015 23:46 | karma článku: 12,15 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Kateřina Trnková

Trest za špatnou ceduli. Déja vu.

Hospodští nedostatečně varují o zákazu kouření. Hrozí jim pokuty (iDNES.cz 31.8.2017). Už před 1. světovou válkou, za vlády stařičkého mocnáře, císaře pána Františka Josefa I. hospodští své hosty varovali:

1.8.2017 v 16:18 | Karma: 15,90 | Přečteno: 466x | Diskuse| Miniblogy

Kateřina Trnková

Husákovi pravnuci

Je to sotva pět let, co mě neteř požádala o pomoc s domácím slohovým cvičením. Studenti gymnázia měli napsat novinový článek, báseň či povídku na téma „Za 20 let“. Bylo tedy třeba vymyslet, co asi se okolo roku 2030 bude dít.

15.9.2016 v 13:24 | Karma: 18,26 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

Půjdete na Padesát odstínů?

Ve čtvrtek 12.1.2015, pár minut po půlnoci, má v mnoha kinech premiéru dlouho očekávaný film Fifty Shades of Grey. Počty prodaných a rezervovaných lístků stále rostou. Zvědavost je veliká.

11.2.2015 v 23:58 | Karma: 9,93 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

Nový bestseller neznámého referenta

Tak máme zase další aféru. Pan prezident veřejně vytkl panu premiérovi šest chyb v návrhu na jmenování vlády, ve jménech a funkcích. A potrestán bude referent, který to psal.

30.1.2014 v 20:02 | Karma: 18,47 | Přečteno: 602x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Trnková

No one must ever know

Letní povídka pro Víkend MF DNES.

5.8.2013 v 17:25 | Karma: 10,08 | Přečteno: 344x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Nepořádek a stříkačky. Na zdrogované hosty přijela do hotelu policie i záchranáři

18. června 2024  12:33

Rozebrané postele, dýmka či rozházené injekční stříkačky. Tak zdemolovaný našli policisté hotelový...

Slovenští politici letěli na Euro vládním speciálem, pracovní cestu nehlásili

18. června 2024  11:50,  aktualizováno  12:26

Slovenský vládní speciál byl v německém Frankfurtu nad Mohanem v době, kdy tam slovenský národní...

KOMENTÁŘ: Zvíře není jenom věc. A patří to i do české ústavy

18. června 2024

Premium Je ústava jen přesným návodem k použití státu, anebo by měla obsahovat i obecné a vznešenější...

Během deseti dnů hořely hned tři elektrokoloběžky, vždy za to mohla baterie

18. června 2024  11:50

Tři elektrokoloběžky během deseti dnů vzplály na jihu Čech. Ve všech případech o šlo o technickou...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3290x
Matka, manželka, dcera, sestra, teta, švagrová, snacha, kamarádka, kolegyně, čtenářka, sousedka, …

Seznam rubrik